Vít Rakušan ve volebním štábu PirStan

Vít Rakušan ve volebním štábu PirStan Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Policie vede zadrženého Petra Hlubučka (15. června 2022).
Policie vede zadrženého Petra Hlubučka (15. června 2022).
Policie vede zadrženého Petra Hlubučka (15. června 2022).
Policie vede zadrženého Petra Hlubučka (15. června 2022).
Policie vede zadrženého Petra Hlubučka (15. června 2022).
25
Fotogalerie

Vít Rakušan zatvrzele opakuje, že o žádných pletichách STAN nic neví. Tomu ale věří jen on sám

Vládní hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se zaklíná tím, že nastolilo novou (údajně lepší) kulturu v české politice. Jeho předseda Vít Rakušan, za přispění dalších vládních stran i premiéra Petra Fialy, pak neustále opakuje, že o ničem podezřelém v hnutí nevěděl, i když série skandálů, které se týkají jeho seskupení, hovoří o něčem jiném. Pokud je toto nová politická kultura, která je veřejnosti představována a vnucována, tak jsme na tom dost špatně.

Oblíbenou mantrou dnešní vlády včetně hnutí STAN je tvrzení, že přece „Babiš byl ještě horší“. No jistě, expremiér Andrej Babiš je bývalý kariérní komunista podezřelý ze spolupráce s tajnou bolševickou policií StB, byl ve střetu zájmů, vždy otevřeně či v zákulisí lobboval pro svůj holding Agrofert a je obviněný v kauze dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo. Pražský městský soud ji začne projednávat 12. září. Babiš je skutečně obrovský problém a ostuda české politiky, jenže to nemůže zastřít problémy STAN.

Já nic, já předseda

Pokud Rakušan jako předseda STAN netušil, co se v jeho hnutí děje, tak je špatným šéfem a nemá Starosty a nezávislé pod žádnou kontrolou. Říká se tomu politická zodpovědnost, protože Rakušan reprezentujete i lidi, kteří s ním hnutí řídí. Připomíná to druhou polovinu 90. let, kdy Václav Klaus tvrdil, že nic nevěděl o podezřelém financování své ODS, které se ale prokázalo. Vedlo to nakonec k dlouhodobému oslabení občanských demokratů, kteří se v letech 1998 až 2006 ocitli mimo vládu. Vrátil je do ní až Mirek Topolánek.

I Vít Rakušan v poslední době pronáší hodně hlasitých slov a vět, že jeho se problémy STAN vlastně netýkají. Ano, může za pomoci této taktiky přežít, ale pro voliče je to vzkaz, kterému nelze ani věřit, ani porozumět.

STAN se totiž s problémy nepotýká posledních několik měsíců, ale když si dáme fakta do kontextu a seřadíme do časového rámce, jsou to kauzy, které se prolínají a propojují celá léta. Vždy se to nějak zahrálo do autu s odkazem na to, že se přece nic nelegálního nestalo, jen se objevily jakési „chybičky“ v systému. Chybičky ale přerostly v chyby a nepřijatelné praktiky dnes masakrují hnutí.

Rána za ránou

Rakušan například neprosadil loni v listopadu na místo ministra průmyslu a obchodu Věslava Michalika a to po zveřejnění podrobností týkajících se nejasného financování jeho podnikatelských aktivit. Michalik, místopředseda STAN už nic nevysvětlí, protože 12. června zemřel.

Problémy kolem STAN se po loňských volbách točily i kolem možného podezřelého financování hnutí, protože některé sponzorské příspěvky pocházely od firem sídlících na Kypru či v Lucembursku.

Hnutí kritiku odmítlo s tím, že všechny dary jsou transparentní a všechny firmy, které je poslaly, platí daně v České republice. Vít Rakušan se zároveň ohradil proti tomu, že by hnutí za dary nabízelo jakoukoliv protislužbu. Následně bylo ale zjištěno, že jeden z podnikatelů, kteří zaslali hnutí příspěvek, je trestně stíhán. Na to STAN reagoval navrácením všech darů firem, které mu přišli po volbách (celkem tak vrátilo více než tři miliony korun). Pak hnutí ukončilo příjímání darů od právnických osob. Takže vše bylo v pořádku, ale už to dělat nebudeme… Opět: těžko věřit tomu, že nikdo nic netušil a nevěděl.

Další bývalý místopředseda hubntí, Stanislav Polčák, léta úzce spolupracoval s Michalem Redlem, který byl parťákem známého českého gangstera Radovana Krejčíře. Už před pěti lety bylo zveřejněno, že se Polčák s Redlem snaží ovlivňovat dění v Praze, což pokračovalo do nedávných dní. STAN (včetně Rakušana) to ale nechal běžet celá léta. Byl hluchý a slepý. Teď najednou někteří „starostové“ vyzývají europoslance Polčáka, aby hnutí opustil.

S Redlem byl léta v blízkém kontaktu i další místopředseda (funkce se už vzdal) Petr Gazdík. Ten kvůli tomu rezignoval i na post ministra školství. A opět ta samá písnička – Gazdík také kolem toho mlžil.

No a Rakušanův jiný místopředseda, Jan Farský, odjel na stáž do Ameriky. Asi se hnutí lépe řídí, když je člověk kdesi za Atlantikem…

Vít Rakušan se ale dál tváří, že nic z popsaného se ho nijak netýká. Jenže týká. Bezprostředně týká. Je to on, kdo je hlavním reprezentantem hnutí, nese za něj zodpovědnost před voliči. Ovšem do budoucna mu už věřit nemůžeme.

P.S. Dne 16. listopadu 2019 se na pražské Letné uskutečnila obrovská demonstrace, kterou pořádal spolek Milion chvilek. Jeho tehdejší vůdce Mikuláš Minář na závěr prohlásil: „Chceme mít politiky, kteří respektují demokratická pravidla a instituce, nelžou, nekradou a nestraší a nejsou ve střetu zájmů.” Jeho slovům tam tehdy tleskal i jistý člověk, který se jmenuje Vít Rakušan. Hnutí STAN v intencích řečeného pak ale neřídil…

Video placeholde
Politolog o kauze STAN: Pokud Rakušan rezignuje, můžou to v politice zabalit • Markéta Volfová, Lukáš Červený