Expremiéra Andreje Babiše (ANO) čeká soud kvůli Čapímu hnízdu.

Expremiéra Andreje Babiše (ANO) čeká soud kvůli Čapímu hnízdu. Zdroj: Archiv Blesku

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na Čapím hnízdě
Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na Čapím hnízdě
Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na Čapím hnízdě
Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na Čapím hnízdě
Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na Čapím hnízdě
12
Fotogalerie

Soud v kauze Čapí hnízdo a další Babišovy prezidentské zádrhely

Andrej Babiš zahájil kampaň, ale konečný verdikt kandidovat v prezidentských volbách znovu odkládá. Rozhodne se prý na poslední chvíli. Jaké mohou být důvody jeho lavírování, které zatím spíš přibývají?

Kolem prezidentské kandidatury šéfa ANO dosud není jasno. Původně ji chtěl oznámit do konce září. Stále však opatrně naznačuje, že není jisté, zda do ní půjde. Se stejnými argumenty nyní oznámil další odklad tohoto rozhodnutí až na nejzazší termín někdy na přelomu října a listopadu.

Sám nevím

„Všichni chtějí, abych kandidoval. Ovlivní to strašně moc věcí a moje žena je zásadně proti. Věnoval jsem deset let života politice, poškodilo to moji rodinu, zdraví, musím to zvážit,“ řekl koncem května. Dnes se posunul.

„Já jsem to změnil, že to oznámím na poslední chvíli, takže to asi v září nebude,“ řekl České televizi. Proč ta změna? „Protože sám nevím, i když mi to nevěříte.“

Mezitím ovšem jeho tým zprodukoval řadu kroků, které fakticky dláždí Babišovu cestu na Hrad. „Někdo“ údajně bez jeho vědomí zahájil sběr podpisů lidí k účasti ve volbách, pokud by nevyužil poslaneckou nominaci. „Někdo“ údajně bez jeho vědomí vymyslel kampaň členů a podporovatelů ANO, volajících po jeho návratu.

Babiš si koupil obytný vůz, objíždí zemi a společně se svými skalními voliči nadávají na poměry. Dominuje žebříčkům preferencí, ačkoli oznámení o kandidatuře oddaluje, ale udržuje se tak ve veřejném podvědomí.

Jestliže má do voleb našlápnuto, proč se zdráhá jasně zvednout hozenou rukavici a napíná tak i svoje voliče?

Matoucí průzkumy

Nepřiznaných důvodů by se našlo víc. Dosavadní průzkumy nedávají žádný plastický obrázek o šancích jednotlivých dosud známých kandidátů. Zveřejňují jen odhady pro první kolo, jež o konečném výsledku neříkají vůbec nic.

Pochybnosti vyvolává i úspěšnost průzkumů ve volbách v lednu 2013. Ještě v létě předchozího roku drtivě vedl Jan Fischer, dosahující až 35 procent hlasů v prvním kole. Nakonec mu došel dech a skončil v něm až čtvrtý.

Andrej Babiš váhá, protože nechce jít do předem prohrané bitvy, jež by ho skutečně mohla vyřadit z politiky. Kvůli vysokému poměru nedůvěry mu příliš nevychází druhé kolo. Nemá jistotu robustního voličského potenciálu, jako měl ve své době Miloš Zeman.

Zemanovy vztahy s Babišem ochladly a šéf ANO si nemůže být jistý jeho podporou. Zeman dnes upřednostňuje odborového předáka Josefa Středulu, jehož otevřeně vyzval ke kandidatuře, a ten ho vyslyšel.

Video placeholde
Čapí hnízdo • Videohub

Dryáčnický soupeř

Babiš neví i proto, že čeká na všechny soupeře, zejména z řad koalice, zatímco mu přibývá konkurence v jeho voličském rajónu. Kandidatura Středuly kříží jeho plány. Přibyl mu hlasitý soupeř populistického spektra, jenž se snaží uchopit téma zdražování eskalované Putinovou válkou. Chce se profilovat vydíráním vlády za zvyšování mezd.

Středula vyhrožuje sociálními nepokoji, pokud vláda nevyslyší odborářská ultimáta. Odbory nezajímá, kde má stát a podnikatelský sektor vzít peníze na mzdy přesahující úroveň produktivity práce. V posledních letech se rozevíraly nůžky mezi příjmy zaměstnanců ve státním a soukromém sektoru druhou nejvyšší rychlostí v Evropě.

Nehorázné jsou jejich požadavky dorovnat mzdy ve státním sektoru na úroveň inflace ještě v letošním roce. Odbory zastupující státní úředníky dokonce vstupují do stávkové pohotovosti. Na hazardní roztáčení inflační spirály nakonec doplatí všichni.

Středula už nyní zneužívá odborářskou základnu ke své osobní kampani, což může na druhé straně už v prvním kole odebrat hlasy dalšímu populistovi Babišovi.

Nevítaný termín soudu

Jakkoli je skalní voličské jádro hnutí ANO značně otrlé a promíjí jeho představitelům skandály, jež by lídrům jiných stran dávno zlámaly vaz, do rozjeté prezidentské kampaně zasáhl další zádrhel.

Advokáti obžalovaných Andreje Babiše a manažerky Jany Nagyové (Mayerové) neuspěli s poslední „záchrannou brzdou“ vyhnout se soudnímu líčení v kauze Čapí hnízdo. Navrhli předběžné projednání obžaloby, jež bývá neveřejné. Soud může na jeho základě zastavit či přerušit trestní stíhání, postoupit případ jinému orgánu nebo ho vrátit státnímu zástupci k došetření.

Soudce pražského Městského soudu Josef Šott, jenž dostal tento citlivý případ na starost, návrhy obhajoby smetl ze stolu a nařídil hlavní líčení. Neponechává nic náhodě. Počítá s velkým zájmem médií, a proto si zajistil největší soudní síň.

Soudce Šott se před deseti lety proslavil kauzou údajných úplatků tehdejšího šéfa Věcí veřejných Víta Bárty. Tehdy pozval do soudní síně i televizní kamery a soudní líčení dostalo mimořádnou publicitu.

Kvalifikace trestných činů dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU je závažnější než v případě Bárty. Babišovi a Nagyové, která projekt zařizovala, hrozí až desetileté vězení, ačkoli názorově nestabilní dozorový žalobce Jaroslav Šaroch navrhuje „jen“ podmíněné tresty a vysoké pokuty.

Zahájení hlavního líčení je naplánováno od 12. do 16. září a pokračování od 26. do 30. září. Mezitím proběhnou komunální a senátní volby. Kauza Čapí hnízdo je zásadněji neovlivní, ale soud proběhne před prezidentskými volbami v lednu příštího roku.

Recyklovaný mesiáš

Neznamená to sice, že v té době padne pravomocný rozsudek, ale veřejné propírání detailů této kauzy příliš organicky nezapadá do scénáře kampaně, až příliš nápadně vedené snahou získat imunitu. Zřejmě to byla poslední kapka, proč Babiš případnou kandidaturu odložil. Učinil tak „shodou okolností“ krátce poté, kdy zjistil termíny soudu.

Šéf ANO stále kauzu odmítá jako „vykonstruovaný a účelový pokus o jeho kriminalizaci“. Tuto mantru opakuje dlouhých šest let, než se případ dostal k soudu. Konečně bude mít možnost se vážně hájit, nikoli jen mediálními výkřiky.

Babiš se rozhodne kandidovat na prezidenta až podle konečného seznamu soupeřů, průběhu soudu a vývoje ve společnosti, jíž by se nabídl jako recyklovaný mesiáš v rozbouřeném ekonomickém kotli, pod který sám v roli premiéra mocně přikládal.