Video placeholde
Expremiér Andrej Babiš (ANO) ve svém obytném voze.
Expremiér Andrej Babiš (ANO) ve svém obytném voze.
Expremiér Andrej Babiš (ANO) ve svém obytném voze.
Expremiér Andrej Babiš (ANO) tasil v kampani obytňák a koláčky
Expremiér Andrej Babiš (ANO) tasil v kampani obytňák a koláčky
18
Fotogalerie

Last minute Babiš aneb Kandidát, kterému projde opravdu všechno?

S politickým mandátem si moc starostí nedělá, radši brázdí ve svém „obytňáku“ česká voličská zákoutí. Místo dříve avizovaného získávání podpory od lidí teď mluví o tom, že si případnou kandidaturu nechá jen podepsat poslanci. A hlavně – žongluje dál s termínem, kdy řekne, zda vůbec bude chtít Pražský hrad dobýt.

Přesto Andrej Babiš v seznamu již známých, možných i nemožných prezidentských kandidátů vede. V průzkumu, který před pár dny zveřejnila agentura Median, si mírně polepšil na 28,5 %. Podle autorů sondy nejspíš právě kvůli sice neohlášené, ale již de facto zahájené kampani.

Zajímavá jsou ale i další čísla, která už se v médiích tak moc necitovala. Jednak velikost volebního jádra (21 %), dále pak volební potenciál (34,5 %). A dále skladba jeho hlavních podporovatelů neboli skalních voličů. Je to sice vcelku předpokládatelné, ale i tak to stojí za připomenutí – Babiš „táhne“ u lidí starších 64 let (podpora téměř 46 %) a obyvatel s nižším vzděláním (základním či bez maturity, cca mezi 42 a 45 %).

 

A ještě zajímavější je zkombinování s druhým nedávným průzkumem CVVM, který se sice netýká prezidentských voleb, ale může pro ně a konkrétně pro Andreje Babiše leccos naznačovat. Sice mu vzrostla důvěra u lidí na 39 % – jsou tedy nastejno s premiérem Petrem Fialou – ale zároveň mu nedůvěřuje 53 % dotázaných. Takže více než polovina.

Záporné „saldo důvěry“ sice vykazuje všech tucet vrcholných politiků (viz zde), přinejmenším většina z nich ale o Pražském hradě nesní. U Babiše se tak potvrzuje známý fakt, že v prvním kole prezidentských voleb by dokázal uspět, problémem ale může být kolo druhé. Tedy samozřejmě, pokud bude vůbec kandidovat.

A bude? Původně to chtěl říct po prázdninách, teď už ale neplatí ani tohle: "Já jsem to změnil, že to oznámím na poslední chvíli, takže to asi v září nebude," řekl expremiér České televizi. "Protože sám nevím, i když mi to nevěříte.“ A kdy tedy? Možná na přelomu října a listopadu.

Od Andreje Babiše je to pochopitelný krok. Jednak si nechá co nejdéle volné ruce, třeba kdyby chtěl ještě z prezidentského klání vycouvat a doufat v předčasné sněmovní volby. A také ví, že jeho věrní mu leccos prominou.

Od estébácko-komunistické minulosti přes střet zájmů a obžalobu z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo (mimochodem před soudem by Andrej Babiš mohl stanout právě v září) po nynější lavírování s oznámením prezidentské kandidatury a změnu způsobu nominace. Hlavně aby bylo znovu líp.

Pořád je tu ale možnost, že většina voličů usoudí, že „lépe už bylo“, a nebudou chtít experiment Babiš opakovat. Anebo třeba nebudou chtít mít na Pražském hradě znovu Slováka, zvláště prezidentské volby jsou dost o emocích. A že se podaří najít skutečně silného prezidentského kandidáta, který osloví nejen stoupence stran současné vládní koalice, což už samo o sobě není zrovna lehké, ale i část opačného tábora. Zatím to tak ale nevypadá.

Video placeholde
NoviNÁŘEK 20: Je kampaň Andreje Babiše jako toluen? ANO, je • Reflex.cz