Video placeholde

Topolánek: Lidi by teď měli být naštvaní hlavně sami na sebe, že jsou v potížích, je často jejich vina

Coby sebevražedný optimista, jak sám sebe charakterizuje, věří expremiér Mirek Topolánek, že věci mohou jít správným směrem, když se o to všichni přičiníme. Současně si ale uvědomuje, že 70 % společnosti to vidí jinak, a připouští, že částečně oprávněně. „Řešíme problémy, o kterých jsme doufali, že už nepotkáme. Spousta lidí je dneska znejistělých a naštvaných. Měli by být naštvaní především na sebe, ale to už tak je, že lidé vždycky hledají viníka někde jinde,“ říká s tím, že myslet si, že stát je tu od toho, aby občanům zajistil bohatství a štěstí, je mýlka. Pomoc patří sociálně, nebo zdravotně znevýhodněným, ti ostatní by se měli podívat do zrcadla a položit si otázku, jestli udělali dost.

Minulé dvě vlády dohlédly podle Mirka Topolánka jenom k příštím volbám, viděly svoje „kobliháře“ a ty uplácely, aniž by přihlížely k nějaké evaluaci rizik, kterou musí brát v potaz každý státník. Navíc mají na svědomí sérii chybných rozhodnutí. Ta spočívala mimo jiné v zastavení tendru na výstavbu Temelína, aniž by vypsaly nový, neprodloužení kontraktu s Norskem na jednu třetinu plynu, který k nám teče, protože údajně nebyl potřeba, nebo finanční práškování, jehož výsledkem je enormní zadlužení. „Speciálně v této situaci, kdy bychom potřebovali se postarat o spoustu lidí a řešit spoustu problémů a mimořádných investic, tak my ten prostor pro zadlužování nemáme jenom proto, že chtěl Babiš uspokojit své voliče a prostě tím práškováním, těmi natištěnými penězi sebral každé další vládě prostor pro jakékoliv kroky,“ zazlívá předsedovi hnutí Ano neuvážené rozdávání. „Snaha se z toho vyvinit je legitimní, ale to mě na tom tak neděsí. Politici prostě lžou, vymýšlejí si a jsou populističtí, mě na tom nejvíc trápí to, že spousta lidí tomu věří. Toto vypovídá víc o těch lidech než o tom politikovi,“ dodává.

Naopak vytýkat současnému kabinetu Petra Fialy, že neplní programové prohlášení, považuje za nekorektní. Vznikalo prakticky v jiné době, teď je vláda v situaci, kterou nemusela v uplynulých třiatřiceti letech řešit žádná jiná. Čelí souběhu několika krizí. Ten jí může nejen zlomit vaz, ale v případě, že Vladimir Putin naplní svá slova a odstřihne Evropu od ruského plynu, taky proměnit polistopadové paradigma, a to nejenom v České republice. „To, když se stane, tak vidím černé scénáře i jako optimista. Tohle nemůže fakticky ustát žádná vláda tuhle situaci, protože zloba lidí nepůjde proti těm, kteří to způsobili, různým Timmermansům v Bruselu anebo nejrůznějším soudruhům, kteří tam prosazují ty věci. Půjde proti lidem, kteří teď zrovna vládnou,“ varuje Topolánek.

Dlouhodobě předvídatelný byl podle expremiéra i postup ruské administrativy. „V momentě, kdy začal tlak na výstavbu Nord Streamu 2 a všechny problémy, tak se dal očekávat nějaký další útok. A ten přišel v roce 2014: obsazení Krymu, válka na východě Ukrajiny, vznik separatistických republik. Minimálně tehdy přece muselo být absolutně jasné, že Putin se nezastaví, že jenom realizuje kroky, které si naplánoval, a že vyvolal energetickou krizi tím, že přestal dodávat plyn na spotový trh, a tím si zvýšil cenu svých dlouhodobých kontraktů, které byly vázány nově na spotový trh. Vlastně vyvolal umělý nedostatek a my jsme musely nakupovat drahé LNG a soutěžit s Čínou o tankery s LNG a vnesli jsme si vysokou cenu plynu do Evropy a na to navazující inflaci,“ popisuje nevyhnutelné důsledky s tím, že cena rublu posílila a západ platí víc za menší dodávky. „Hraje si s námi a moje predikce je, že ti hlavouni jako Macron, Scholz a další budou mít tendenci ustoupit a pokusit se vyjednat nějaký ‚mnichovský mír‘, bych to nazval,“ uzavírá předseda výkonné rady Teplárenského sdružení.

Čím může spoluobčany uklidnit? Jaké jistoty nabízí sociální stát? Proč je podle něj pětitisícový příspěvek pro rodiny s dětmi nesystémový a co by místo něj navrhoval? Kde udělala ODS chybu? A jaké budou ceny plynu v roce 2024? Sledujte Prostor X a dozvíte se v rozhovoru s Mirkem Topolánkem, expremiérem a předsedou výkonné rady Teplárenského sdružení, odpovědi i na tyto otázky.