Ministři zahraničí Spojených států a Ruska, Antony Blinken a Sergej Lavrov,

Ministři zahraničí Spojených států a Ruska, Antony Blinken a Sergej Lavrov, Zdroj: Reuters

Generální tajemník OSN António Guterres v Moskvě s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem (26.4.2022)
Generální tajemník OSN António Guterres v Moskvě s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem (26.4.2022)
Generální tajemník OSN António Guterres v Moskvě s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem (26.4.2022)
Německý prezident Frank-Walter Steinmeier se Sergejem Lavrovem v roce 2016.
Vyslání mírových sil NATO na Ukrajinu by vedlo k přímé konfrontaci mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí, prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov
17
Fotogalerie

Jefim Fištejn: Lavrovův antisemitský útok není jen přebrept! Ukazuje zvířecí náturu ruského režimu

Radikálně antisemitský výpad ministra zahraničí Sergeje Lavrova je víc než pouhý přebrept, dokonce víc než sebeodhalující přiznání, které nechtěně vyklouzlo z jeho úst. Je to milník a mezník nejen ve vztazích mezi Izraelem a Ruskem, je to tzv. „game changer“ – okolnost měnící celý průběh hry.

Tak jako zpověď, která se nedá vzít zpátky, Lavrovův výrok odhalil nepohodlnou pravdu o podstatě Putinova režimu, jehož je ministr důležitou součástí. V pořadu Bílá zóna na italském televizním kanálu Mediaset tvrdil Lavrov ve vší vážnosti, že na Ukrajině bojuje Rusko proti nacistickým pohrobkům.

Na námitku moderátora, že stoprocentní Žid Zelenskyj sotva může být Hitlerovým nohsledem, opáčil ministr s povýšeností sobě vlastní: „Zelenskyj že je Žid, to je toho! Hitler byl taky Žid. Všichni největší antisemité jsou Židé.“ Na oficiální stránce ruského zamini najdeme v odpovědi Lavrova stejnou myšlenku v poněkud zjemnělé podobě: „Že Zelenskyj je Žid, není žádný argument. Mohu se mýlit, ale v žilách Hitlera také proudila židovská krev. Nic to neznamená, sami Židé uznávají, že největšími antisemity bývají zpravidla Židé.“

Výrok je pobuřující nejen proto, že je totálně prolhaný, nesčetněkrát vyvrácený. V rodině Schicklgruberů a Hitlerů ani v jejich vzdáleném příbuzenstvu nebyl nikdo „podezřelý“ z židovských kořenů. Je to ovšem základní kámen zhůvěřilé konspirologie, jejímž smyslem je dokázat, že holokaust je v podstatě formou vyřizování účtů mezi různými skupinami Židů. Je to pokus o vytvoření bludného kruhu, který se nedá rozpojit a jehož smyslem je představa, že veškerá příkoří, která se v dějinách Židům stala, způsobili sobě sami. Sami si vymysleli antisemitismus, sami ho provozují, když je to pro ně výhodné. Všechny ostatní to vyviňuje, to se rozumí.

 Izraelský ministr zahraničí Jair Lapid nazval výrok „projevem nejpodlejšího a nejpokleslejšího rasismu a protižidovské nenávisti“. Jeho náměstek Idan Rol zašel ještě dál a ujistil, že Izrael podobné výpady nepřipustí a neodpustí.

Nejde jen o ublíženectví Židů, pro které je Lavrovovo tvrzení, že antisemitismus je židovským výmyslem, stejně nehorázně urážlivé jako středověká lež, že na Velikonoce Židé zabíjejí křesťanská nemluvňata, aby jejich krev mohli přidat do macesového těsta. S bludem není možná jakákoli racionální polemika. Jenže v tomto prohlášení ruského ministra zahraničí se zračí celá středověká, tmářská a odlidštěná povaha současného kremelského vedení. Lavrov patří do nejbližšího Putinova okolí, z podstaty věci nemůže vyslovit cokoli, co by nebylo v tomto úzkém kruhu v pracovním oběhu. Vykoukla na nás zde pravá zvířecí morda režimu, který si nárokuje právo napravit zbloudilé lidstvo a zbavit ho Ukrajinců, Židů a jiných nacistů.

O tom, že tato událost na desetiletí dopředu poškozuje izraelsko-ruské vztahy, darmo mluvit. Až doteď byl Izrael vůči ruské agresi na Ukrajině překvapivě zdrženlivý. Sofistikované zbraně Ukrajině nedodával, i když v OSN podporoval všechny protiruské rezoluce a jako jediný provozuje ve válečné zóně plně vybavenou polní nemocnici. Svou zdrženlivost vysvětloval Jeruzalém dvěma okolnostmi: faktem, že Ukrajina až doteď nesmyslně podporovala v OSN protiizraelské rezoluce, a představou, že ruská okupace zajišťuje jakous takous stabilitu na sever od hranic Izraele, což je objektivně v jeho zájmu. Rusové ze své strany přivírali oči nad izraelskými leteckými zásahy proti základnám íránské národní gardy. Tyto ohledy nyní vzaly zasvé. Žádný Izraelec a žádný Žid na světě Rusku tento středověký výpad neodpustí.