Video placeholde

Kecy a politika: Kdo bude příští český prezident?

V několika evropských zemích (Německo, Maďarsko, Itálie) proběhly na jaře prezidentské volby. Tyto země mají podobný politický systém, jemuž odpovídá nepřímá volba hlavy státu. V žádných médiích se neobjevilo, že by šlo o volby méně demokratické nebo méně transparentní. Naopak: určitému politickému systému vždycky odpovídá určité rozložení sil mezi premiérem, vládou, parlamentem, prezidentem a soudní mocí. Česko je zastupitelská demokracie, kde prezident hraje hodně symbolickou a sjednocující roli. Tomu odpovídá spíš nepřímá volba hlavy státu, jak tu probíhala mezi lety 1918–2008.

Nicméně vládní i opoziční většina v roce 2012 přišla s nápadem na přímou volbu českého prezidenta. Od té doby proběhlly tímto způsobem dvojí volby (2013, 2018) a na základě této zkušenosti jde říct jedno: tehdejší poslanci a senátoři vložili do politického systému Česka generátor politického napětí. Tento názor vyjadřují také autoři podcastu Kecy a politika ve svém novém díle.

Přímý, dvoukolový většinový systém má tu vlastnost, že rozsekává společnost na dva tábory. Pokud chtějí být prezidentští kandidáti hodně slyšet, musí jít za rámec prezidentských pravomocí a fakticky dělat kampaň, jako by chtěli sedět v premiérském křesle. Musí tedy mluvit o ekonomice, migraci, kritizovat nepopulární vládní opatření, nebo naopak chválit ta populární. Vítěz prezidentského klání, který získá kolem 2,5 miliónu hlasů, se silou svého mandátu začne chovat jako stínový premiér a vnáší do české politiky napětí a konflikty. Češi si tak zbytečně vyrobili zdroj neustálých politických krizí.

Autoři podcastu Kecy a politika tvrdí, že Andrej Babiš pojal nepřiznanou předvolební kampaň přesně v tomto duchu. Jako revanš za nezdařené sněmovní volby, jejichž výsledek ho posadil do opozičních lavic. Řadu týdnů proto jede svou kampaň jako premiérskou. Příznačné bylo, když se ho v rozhovoru pro Právo ptali, jakých prezidentských pravomocí chce nejvíc využívat. Odpověděl, že se musí teprve s nimi seznámit.

Otázkou je, jestli má šanci zvítězit reprezentant nebabišovského světa a jaký? Autoři podcastu si myslí, že ano, ale jen za předpokladu, že předvolební atmosféra získá stejný ráz jako v říjnu 2021. Tedy, že se přemění v referendum o Andreji Babišovi. Přece jen na Babiše byla nedávno napsána obžaloba a musí se obhajovat u soudu v kauze Čapí hnízdo. Navíc byl udavač komunistické Státní bezpečnosti, což vyvolává přinejmenším otázky, jestli nechce kandidaturou na Hrad jen oddálit výrok soudu, protože prezident v době výkonu mandátu má imunitu.

Velkým tématem bude, koho nominuje nebabišovský svět a jestli se Andreji Babišovi podaří přetáhnout na svou stranu všechny voliče Miloše Zemana. Existují totiž jména typu Dany Drábové, schopné oslovit jak voliče vládní koalice, tak část příznivců Miloše Zemana. O tom, kdo to může být a co by to znamenalo pro českou politiku, se zabývají Petros Michopulos a Bohumil Pečinka ve svém pravidelném úterním podcastu Kecy a politika.