Video placeholde

Kecy a politika: Babiš jako Putinův kolaborant

Jednadvacátého dubna 2021 odstartoval svou pouť českým sociálními sítěmi a platformami nový podcast Kecy a politiky. Rok poté patří mezi tři nejposlouchanější politické pořady. Namístě je proto malá rekapitulace.

Původně se autoři podcastu chtěli zabývat výhradně českou politikou, ale nakonec se ukázalo, že minimálně deset z třiapadesáti podcastů dramaturgicky určilo Putinovo Rusko. V předvečer prvního dílu vypukl skandál Vrbětice, který se týkal vyhození muničních skladů, které provedla nebo minimálně připravila ruská rozvědka (GRU). V reakci nato došlo k ochlazení vztahů s Ruskem a vypovězení prakticky celé ruské ambasády v České republice. Prezident Miloš Zeman tehdy hájil Rusko do roztrhání těla, což autory Keců vedlo k označení české hlavy státu jako kolaboranta s cizí mocí.

Zeman svou proputinovskou linii držel celý následující rok a veřejná prohlášení americké zpravodajské služby, že Putin chystá na 16. února 2022 invazi na Ukrajinu, označoval slovy „další blamáž CIA“, což působilo jako název nějakého propagandistického filmu z doby komunismu. Nakonec se ukázalo, že CIA se blamovala jen o osm dní a Putin na Ukrajinu vtrhl, čímž zahájil první konvenční válku v Evropě od roku 1945. Miloš Zeman následně uznal svůj omyl, a označil prezidenta Putina za šílence.

Podcast Kecy a politika odstartoval v éře ústupu covidu a nástupu volební kampaně do sněmovních voleb. Od počátku v řadě dílů popisoval, kdo je kdo. Autoři byli první, kteří v díle Platí Šlachtu mafie? tvrdili, že hnutí Přísaha je de facto B týmem Andreje Babiše a má záhadné zdroje na volební kampaň. O nich bývalý šéf protidrogového útvaru Róbert Šlachta vždycky mlžil odkud pochází a odkazoval na své úspory a půjčky. Autory podcastu to vedlo k závěru, že kdo odmítá prozradit své sponzory je nejspíš placen mafií. Nakonec na volební kampaň dal podle svého vyjádření 43 miliónů korun, což zřejmě malá půjčka a úspory nepokryly.

Šlachtův volební neúspěch však byl způsoben něčím úplně jiným. Volební kampaň se vyhranila na tábor babišovský a protibabišovský, který tvořila bývalá opozice. Vůči Babišovi jako svého spojenci se Šlachta vyhranit nemohl a vůči tehdejší opozici, která byla osm let mimo vládu, se zase mohl vymezovat těžko. Nakonec vedl neslanou a nemastnou kampaň a jeho hlasy propadly.

Snad největším předvolebním omylem Andreje Babiše bylo, že mu někdo vsugeroval, že po volbách vytvoří vládu s ODS. Babiš celou předvolební dobu soustředil všechny síly na ničení pirátské strany a nezpozoroval, že předvolební koalice SPOLU jde postupně nahoru. Jeho přesvědčení, že ODS tuto koalici opustí, a přimkne se k ANO bylo tak silné, že v předvolebních televizních debatách dokonce chválil Petra Fialu. Vystřízlivění bylo nakonec velké a znamenalo, že po osmi letech se ocitl v opozici. I tenhle moment autoři Keců a politiky popisovali ještě před volbami.

Jistým symbolem pořadu Kecy a politika se stala někdejší ministryně financí Alena Schillerová. Autoři Keců a politiky jí kritizovali především za způsob, jak vytvářela státní rozpočet, který pod legendou boje proti covidu vedl k dramatickému rozhazování peněz. To podpálilo inflaci v Česku, která je o osm procentních bodů dnes vyšší než ve Francii a Německu. Tyto věci nedávno potvrdila zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který konstatoval, že až 90 procent tzv. proticovidových výdajů šlo na úplně jiné věci.

Alena Schillerová se však stala symbolem podcastu ještě z důvodů, řekněme estetických. Její fotky a selfie na instagramu zpočátku autoři podcastu považovali za koláže jejich politických protivníků. Nakonec se ukázalo, že tento atentát na sebe dělala dobrovolně ona sama. Jinou věcí je, jestli přitom nedefraudovala státní peníze. Tím se dnes zabývá policie.

Od ruské invaze na Ukrajinu, která začala 24. února 2022 se podcast Kecy a politika hodně zabýval situací na bojišti a pokoušel se popsat skryté motivy, které vedly k pokusu jedné mocnosti okupovat část území svého souseda. V Česku se jakoby obnovila předvolební atmosféra, kdy na jedné straně byl babišovský a na druhé antibabišovský blok. Ten babišovský (ANO, SPD, KSČM, Trikolóra) se přitom soustřeďuje na kritiku vládní pomoci uprchlíkům z Ukrajiny, přičemž se prakticky nezmiňuje o tom, čí vojska tuhle migrační vlnu vyvolala. Ve vztahu k Ukrajině, kde dnes umírají ženy a děti není prostor pro jemné diskuse o míře zavinění. Jsou tu okupační vojska, která útočí a protiokupační síly, které se brání. Tečka.

V tomto smyslu je Andrej Babiš hlavním spojencem Kremlu a Vladimíra Putina. A jestli vystupuje méně kolaborantsky než například Tomio Okamura, je dnes nepodstatné. Naopak. Čím větší strana, tím větší odpovědnost. Proto příští prezidentské volby budou také o tom, jestli už podruhé bude v čele státu stát spojenec Rusů nebo Západu. Takhle dnes, podle autorů pořadu Kecy a politika, předvolební otázka stojí.