Video placeholde

Kecy a politika: Babiš jako šašek z polského tržiště

V osudové chvíli, kdy se do Evropy zase vrátila válka, měl v Polsku projev americký prezident Biden. Ve stejnou dobu se miliardář a kandidát na příštího českého prezidenta, Andrej Babiš, potuloval za asistence kamer po polském tržišti a ukazoval lidem, jak a kde si mohou výhodně nakoupit. Nic nesymbolizuje politiku hnutí ANO jako právě tento moment. Na Ukrajině probíhá tvrdá konvenční válka, milióny lidí jsou na útěku ze svých domovů, jen v Polsku jsou jich více než dva milióny, a český expremiér šmejdí po tržišti a prohlíží si kartón cigaret, vychvaluje jeho nízkou cenu a alibisticky přitom varuje, že kouření škodí zdraví. Co se místo toho zastavit v nějakém velkém městě a podívat se, jak zvládají tuto vlnu Poláci a jak se uprchlíkům žije? Namísto toho Babiš heroizuje levné nákupy u dřevěných stánků v polské příhraničí. Je skutečně zoufalství obrazem české opoziční politiky? To se ptají autoři nového podcastu Kecy a politika.

Organizace Transparency International ve své analýze loňských sněmovních voleb mluví o tom, že tehdejší garnitura ANO a ČSSD provozovala něco, co jde označit za „lifestylové vládnutí.“ Hlavně hodně vnějškovosti, rozdat co nejvíce peněž vytahaných z kapes daňových poplatníků a vládnout ve stylu po nás potopa, přesněji po nás inflace. Pokrytectvím je pak v MF Dnes napsat, jak to udělal expremiér Babiš, že „premiér Fiala s ministrem financí Stanjurou záměrně nechali roztočit inflační spirálu, aby mohli od lidí vybírat více peněz na dani z přidané hodnoty.“

Podpořte autory a předplaťte si podcast Kecy a politika, který obsahuje odpovědi na dotazy fanoušků a další bonusy >>>

Takže si to zopakujme, Andrej Babiš zadlužil v posledních třech letech Česko téměř biliónem korun. Takhle vláda to chce postupně splácet a seškrtává státní rozpočet, což přispěje ke snížení veřejného dluhu a současně je to protiinflační krok. Za to by jí Babiš měl poděkovat, protože třetí největší inflace v Evropě jde stále na jeho vrub. Navíc člen Národní rozpočtové rady a bývalý viceguvernér centrální banky, Mojmír Hampl řekl, že Babišem navrhované cenové stropy a dočasné snižování některých daňových položek jen odsouvají problém s vysokou inflací do budoucna.

Andrej Babiš se v některých povolebních vystoupeních stylizoval do role prezidenta-sjednotitele. Byl si vědom, že má svou početnou skupinu voličů, ale k vítězství bude třeba něco více než 50 procent hlasů. Proto nejtvrdší prohlášení vydávala Alena Schillerová nebo Karel Havlíček. Po návratu z nemocnice však Babiš opět přitvrdil, hlavně ve vztahu k uprchlíkům. Stačil rozšířit několik lživých historek o tom, jak Ukrajinci žijí v bytech v pražské Pařížské ulici, čímž naprosto převzat rétoriku SPD. Připomeňme, že to byl on, který celá léta toleroval proruskou politiku prezidenta Zemana. Když Putin svou invazí na Ukrajinu způsobil velkou migrační vlnu, nechce se k jejím důsledkům znát, tvrdí autoři podcastu Kecy a politika. Stává se tak šaškem z polského tržiště.

Přidejte se do skupiny Kecy & politika na Facebooku, kde Bohumil Pečinka, Petros Michopulost a fanoušci podcastu diskutují nad aktuálními tématy, plánem epizod i výjezdy do regionů >>>