Vladimir Putin se na setkání s olympioniky a paralympioniky v Kremlu zastal krasobruslařské hvězdy Kamily Valijevové

Vladimir Putin se na setkání s olympioniky a paralympioniky v Kremlu zastal krasobruslařské hvězdy Kamily Valijevové Zdroj: Reuters

Bohumil Pečinka: Rusové měli všechno a teď prohráli všechno

Do 24. února, kdy Rusové vojensky napadli Ukrajinu, se zdálo, že nikdy nebyly síla a vliv Ruska na Evropu tak velké. Dalo by se říct: měli všechno a teď mají hodně málo.

Kromě technologické vyspělosti mohl Západ vždycky spoléhat na tzv. měkkou sílu. Byl to nenásilný export svobody, coca-coly, rokenrolu, blue jeans, uvolněného životního stylu, nebo naopak yuppies kultury výkonu a možnosti vydělat si peníze. Tohle všechno dělalo Západ přitažlivým pro celý svět, včetně toho sovětského a později ruského.

Potěmkinova vesnice

Naopak měkkou silou ruské civilizace byla vysoká kultura pro elity a později levicová myšlenka absolutní rovnosti, která zdegenerovala do hrůz nesvobody a devastace hospodářství. V posledních deseti letech se však přes digitální platformy začala vytvářet nová „měkká síla“, jež byla mimořádně přitažlivá. Základem bylo zveličování kulturních válek na Západě, spojených s progresivistickou „woke“ ideologií, založenou na hypertrofii práv menšin.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!