Martin Nejedlý a Miloš Zeman

Martin Nejedlý a Miloš Zeman Zdroj: ctk

Rusové jsou blázni, tvrdí Zeman. Svoji ruskou spojku Nejedlého však stále kryje

Prezident Miloš Zeman, donedávna považovaný za významného spojence Kremlu, dnes nešetří ostrými slovy na Putinovu adresu. V jeho postojích se promítá osobní frustrace, ale aby byl jeho obrat věrohodný, musel by se zbavit svého nejbližšího okolí.

Zeman poskytl týden před invazí ruské armády na Ukrajinu titulní rozhovor Mladé frontě DNES, kde zpochybnil varování, že se schyluje k válce. „Rusové nejsou blázni, aby se pouštěli do operace, která jim přinese více škody než užitku. Pokud jde o americké tajné služby, je to jejich další blamáž,“ prognózoval tehdy. Hluboce se mýlil.

Ukázalo se, že už nemá hodnověrné informace z Moskvy, jež svoje evropské spojence hodila přes palubu. Putin rozehrál vlastní krvavou hru a už v ní nepotřebuje loajální stafáž, kterou si pěstoval nejpozději od anexe Krymu.

Životní omyl

Zemanův životní omyl vedl k jeho prudkému názorovému obratu. Aspoň navenek. Putina odsoudil a požaduje co nejtvrdší postup. Je zajedno s Fialovou vládou, jež se řadí mezi nejrazantnější zastánce ukrajinského odporu. Tím si znepřátelil část svých protizápadních voličů, naslouchajících kremelským lžím o denacifikaci neexistující Ukrajiny, vinících z rozpoutání války Západ a šířících protiukrajinské nálady.

Zeman nyní v této rétorice pokračoval v rozhovoru pro stejný deník. Zopakoval, že ho tento „akt agrese“ překvapil. „Já jsem tehdy řekl, že Rusové nejsou blázni, a proto na Ukrajinu nezaútočí. To, že zaútočili, znamená, že blázni jsou. Proto jsem mluvil o šílenství,“ uvedl.

„Na tom není nejhorší hájení ruských národních zájmů. Na tom je nejhorší, že Rusko touto akcí ničí nejen Ukrajinu, ale i samo sebe. Uvědomte si, že v antice existuje příběh o delfské věštbě. ,Překročíš-li řeku Halys, zničíš říši velikou.' Ale ona to byla říše toho útočníka. Něco podobného se může stát i Rusku,“ pokračoval prezident.

Vyšší hodnoty než byznys

Zeman zpochybnil i svůj přístup k obchodování s Ruskem, což je vážný globální problém, jímž nyní prochází řada západních zemí a velkých firem.

„Byl jsem zastáncem korektního vztahu s Ruskou federací. Mimo jiné i proto, že Rusové jsou významným dodavatelem energie. Na druhé straně jsou hodnoty, jako lidské životy, které jsou přece jen nad byznysovým hlediskem. Takže právě proto se udála změna mého postoje,“ vysvětlil.

Tato slova znějí od hlavy státu rozumně, zvláště tváří tvář nevídané bestialitě ruských vojáků vůči civilnímu obyvatelstvu. Nelze však zapomínat, jakým okolím se Zeman na Hradě obklopil. Pokud dnes prohlašuje, že Rusové jsou blázni, měl by zaujmout jasný postoj ke svému hlavnímu poradci Martinovi Nejedlému.

Vlivný poradce

Nejedlý je bývalým jednatelem dnes už zkrachovalé ruské firmy Lukoil Aviation Czech, dodávající letecké palivo Českým aeroliniím. Britské a americké tajné služby považovaly roli Nejedlého za největší riziko na území Česka. Má za sebou desetiletý pobyt v Rusku, kde si vytvořil kontakty na řadu vlivných ruských politiků a podnikatelů.

Vlivný poradce disponuje na Hradě několika kancelářemi, ačkoli ho oficiálně nezaměstnává. Přesto se účastnil v Moskvě Zemanova setkání s ruským prezidentem. Nemá bezpečnostní prověrku, což mu nebránilo působit jako Zemanův prostředník v mezistátně citlivých záležitostech.

Nejedlý opakovaně jednal s Putinovým poradcem pro zahraniční politiku Jurijem Ušakovem, aniž jsou známy skutečné důvody schůzek. Jednal i s ředitelem jaderného gigantu Rosatom Alexejem Lichačevem v době, kdy byl ještě ve hře při dostavbě jádra v Dukovanech. Měl lobbovat za české firmy jako subdodavatele Rosatomu.

Hradní zbrojař

Nejedlý je také spojován se zbrojařským holdingem Czechoslovak Group (CSG), jehož zakladatel Jaroslav Strnad je dlouhodobě ve velké přízni prezidenta Zemana.

Strnadovy firmy jsou největšími oficiálními sponzory Zemanovy prezidentské kampaně a jeho „servisní“ Strany práv občanů, ovládané Nejedlým a Mynářem. Jednu z nich, Dako-cz, Strnad vlastnil s oligarchou ruského původu Alexejem Beljaevem s významnými obchodními vazbami na kremelský okruh, zejména na bývalého kontroverzního ředitele Státních drah Vladimira Jakunina ze sankčního seznamu EU.

Zeman zbrojaře Strnada na oplátku ocenil státním vyznamenáním Medailí Za zásluhy a podporoval byznys jeho skupiny doma i v zahraničí. Za klíčového lobbistu CSG je považován Nejedlý, jak uvádí žaloba americké firmy SARN na Strnadův holding. Soudí se ve Spojených státech o náhradu škody kvůli neoprávněnému postupu a nevýhodným finančním operacím ve Strnadově firmě Retia. Nejedlý i Strnad vzájemné vazby popírají.

Není to však v poslední době jediný problém, který vyvřel v souvislosti s napojením Hradu na Východ. Zemanovi se otevřeně nelíbilo, že BIS odposlouchávala Nejedlého a Mynáře, a žádal tehdejšího premiéra Babiše, aby jejich sledování ukončil.

Podivná skartace

V posledních týdnech však vyplouvá podezřelé chování hradní kanceláře, jež v rozporu s předpisy skartovala desítky tajných zpravodajských dokumentů. Mezi nimi závažnou zprávu BIS o účasti ruských agentů na teroristickém útoku ve Vrběticích.

Mezi narychlo a předčasně skartované dokumenty patří i důvěrné informace o aktivitách ruských ozbrojených sil u hranic s Ukrajinou. Citlivé materiály byly zlikvidovány po volbách, jež dopadly jinak, než Hrad očekával, a je jen otázkou, zda o nezákonných skartacích věděl i Zeman. Nabízí se jediný možný důvod. Dostaly se snad tyto dokumenty do rukou lidí, kteří nemají požadovanou bezpečnostní prověrku?

Zeman sice nešetří ostrými protiputinovskými výpady, ale ze svého veletoče nevyvodil praktické závěry. Nejedlý se účastnil předávání státních vyznamenání a vypadá to tak, že spolu s Mynářem v klidu doplachtí až do konce prezidentova mandátu. Změní prezident názor, pokud probíhající vyšetřování prokáže napojení jeho blízkých spolupracovníků na nepřátelskou mocnost? Jen těžko.