Předávání státních vyznamenání: Prezident Zeman (7.3.2022)

Předávání státních vyznamenání: Prezident Zeman (7.3.2022) Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Předávání státních vyznamenání: Prezident Zeman (7.3.2022)
Předávání státních vyznamenání: Miloš Zeman s manželkou Ivanou (7.3.2022)
Předávání státních vyznamenání: Miloš Zeman (7.3.2022)
Prezident Miloš Zeman na předávání státních vyznamenání.
Prezident Miloš Zeman s vyznamenanými na předávání státních vyznamenání.
15
Fotogalerie

Zeman podvedl voliče. Není prezidentem dolních deseti milionů, je na straně kmotrovských mafií

„Chci být prezidentem dolních deseti milionů a mezi nimi jsou jak voliči Miloše Zemana, tak Karla Schwarzenberga. Nechci být prezidentem kmotrovských mafií, které parazitují na této společnosti a vysávají z jejího těla krev, aniž by jí vraceli jakoukoli hodnotu,“ prohlásil dnešní český prezident 26. ledna 2013, kdy byl poprvé zvolen hlavou státu. A výsledek? Zeman je prezidentem kmotrovských mafií, které kritizoval. Dokázal to zcela absurdní milostí pro šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka, který byl pravomocně odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky. Zeman tak, už poněkolikáté, brutálně podvedl své voliče.

Milostí pro Baláka popřel Miloš Zeman zásady fungování právního státu, což je zvlášť u nejvyššího představitele státu, zavrženíhodné. Je v tom zajedno vláda i opozice, jsou v tom zajedno soudci, právníci, státní zástupci, je v tom zajedno většina veřejnosti. Zemanovo zdůvodnění milosti je totiž naprosto absurdní. Tohle nemohl sám ani vymyslet, ani sepsat. Silně to připomíná nechvalně známý rukopis dotačního vykuka Ing. Vratislava Mynáře (ten je současně i vedoucím Kanceláře prezidenta republiky). Ve stručném zdůvodnění se píše: „Prezident republiky při rozhodování o milosti vzal jednak v úvahu, že omilostněný byl dosud bezúhonný, je prezidentu republiky znám jako mimořádně pracovitý a kvalifikovaný vedoucí zaměstnanec, zároveň však, po seznámení se s rozsudkem prvoinstančního soudu, který byl potvrzen odvolacím soudem, dospěl k závěru, že pro přísné odsouzení nebyla zřejmě rozhodná povaha činu, ale i to, kde odsouzený pracuje, což je hledisko, které trestní právo nezná.“ Pardon, ale větší nesmysl už vzniknout nemohl.

Zeman tak podvedl všechny své voliče i občany, kterým v roce 2013 sliboval, že „nechce být prezidentem kmotrovských mafií“. Jenže někteří lidé, kteří ho na Pražském hradě obklopují nebo mu radí, představují právě ty kmotrovské mafie, jež vysávají a obírají stát. A nejde jen o pletichy v Lesní správě Lány. Mimochodem ta je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky a zmíněný odsouzený a ihned omilostněný Balák je podřízeným kancléře Mynáře.

V roce 2013 ale Zeman své voliče podvedl v souvislosti s tímto případem hned dvakrát v rozmezí pouhých dvou měsíců. Osmého března toho roku Zeman ve své inauguračním projevu kromě jiného řekl: „V Ústavě ČR existují zbytečné monarchistické prvky, jako je například právo prezidenta ČR udělovat amnestii nebo milosti. Sám za sebe se těchto práv dobrovolně vzdávám a přál bych si, aby byla změněna ústava takovým způsobem, aby jakýkoli můj nástupce nemohl institut amnestie nebo milosti jakýmkoli způsobem zneužít. I to je jeden z mých závazků mé prezidentské funkce.“

Zeman se ale nevzdal udělování milostí a svůj závazek nenaplnil. Lhal. A ne poprvé.

Způsob, jakým Miloš Zeman vykonává prezidentskou funkci je nekonečná ostuda. Je to fatální selhání jak jednotlivce, tak Kanceláře prezidenta a bohužel i celého politického systému, který se nechce a nedokáže takové osoby zbavit.

Je to vlastně zoufalství, že Miloš Zeman podle všeho dokončí i svůj druhý prezidentský mandát, že tomu budou vláda, Poslanecká sněmovna i Senát přihlížet a současně vyhlížet březen příštího roku, kdy Zeman zmizí v propadlišti českých moderních politických dějin. Čeká nás ještě rok utrpení s kolosální ostudou v čele země.  

Video placeholde
Projev prezidenta Miloše Zemana k nevypovokovatelnému ruskému útoku na Ukrajinu • ČTK