Teroristický útok na synagogu v Colleyville

Teroristický útok na synagogu v Colleyville Zdroj: ČTK

Malik Faisal Akram
Teroristický útok na synagogu v Colleyville
Áfíja Siddíkíová
Teroristický útok na synagogu v Colleyville
Teroristický útok na synagogu v Colleyville
9
Fotogalerie

Tajné služby zaspaly. Útočník v texaské synagoze byl sledovaný extremista

V USA došlo k neuvěřitelnému selhání bezpečnostních složek. Před několika týdny tam z Velké Británie přiletěl britský občan Malik Faisal Akram a provedl teroristický útok na synagogu ve městě Colleyville. Zajal přítomné Židy a požadoval po amerických úřadech propuštění z vězení pákistánské muslimky Áfíje Siddíkíové, která byla v USA odsouzená za terorismus. Po několika hodinách se speciální policejní jednotce podařilo rukojmí osvobodit a teroristu zabít.

Hned poté se rozběhlo šetření, jak je možné, že tento známý muslimský extremista se bez problémů dostal na území USA a mohl páchat terorismus. Podle britských médií byl pachatel útoků Malik Faisal Akram britskými úřady evidován v programu preventivních vyhodnocení potenciálních teroristických hrozeb a byl znám britským tajným službám. Například v roce 2020 jej měli agenti MI6 sledovat měsíc, ale přes opakované zprávy o jeho radikalizaci neměl být Akram vyhodnocen jako reálná teroristická hrozba.

Bratr a otec útočníka Akrama se od něj distancovali a bratr se ho dokonce snažil telefonicky přesvědčit, aby se vzdal americké policii a propustil zadržované lidi, což měl Akram zuřivě odmítnout. Měl také svému bratrovi říci: „Požádal jsem Alláha o tuto smrt, Alláh je se mnou, ani v nejmenším se nebojím.“ Krátce po tomto telefonátu mělo dojít k zásahu protiteroristického komanda, které Akrama zabilo. Byť se celá situace jeví jako čin jednotlivce, tzv. osamělého vlka, ve Velké Británii mělo v souvislosti s jeho osobou dojít následně k zatčení dvou mladistvých osob. Otec Akrama řekl britským médiím, že jeho syn zničil život celé své rodině. Podle britských médií se měl Akram radikalizovat během rozpadu svého manželství před několika roky.

Britský bulvární deník Daily Mail ke zprávám o radikalizaci Akrama napsal: „Nejnovější tvrzení přicházejí poté, co bylo odhaleno, že Akram žvanil o ‚zasraných Židech‘ a vyzval další britské muslimy, aby zahájili džihád ve Spojených státech, v znepokojivém posledním telefonátu se svou rodinou jen několik minut před tím, než byl zastřelen.“

V souvislosti s případem se také zvedla vlna kritiky proti americkému Federálnímu úřadu pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation, FBI), který k případu prohlásil, že se nejednalo o antisemitský čin. A to v situaci, kdy se pachatel Malik Faisal Akram otevřeně vyznal z nenávisti k Židům. „Znovu a znovu vidíme, jak příslušníci úřadů vyšetřování nechápou, že došlo k antisemitskému incidentu, i když je to zcela zřejmé,“ prohlásil kriticky na adresu FBI Kenneth Marcus z Louis D. Brandeis Center for Human Rights Under Law. K jeho kritice FBI se připojila i Roz Rothsteinová, aktivistka bojující proti antisemitismu. Po veřejné kritice postoje FBI nakonec představitelé FBI ustoupili a případ označili za motivovaný antisemitismem.

Velmi znepokojivé je také zjištění, že dle záznamu projevu útočníka Akrama uniklého do amerických médií (zveřejnil ho například web Jewish Chronicle) měl Akram svůj teroristický čin připravovat dva roky a britské tajné služby si toho vůbec nevšimly a vyhodnotily ho jako neškodného extremistu. Proto také nebyl zařazen na seznam osob majících zákaz vstupu na palubu letů do USA. V britských médiích se také objevila informace, že Akram přestal chodit do běžné mešity a začal se scházet se stoupenci muslimské skupiny Tablighi Jamaat považované za extremistickou.

Podle informací amerických médií měl Malik Faisal Akram jediný požadavek, a to propuštění vězněné pákistánské teroristky Áfíje Siddíkíové odsouzené v USA za terorismus. Nejspíše i proto provedl svůj čin ve státě Texas, kde je Siddíkíová v současnosti ve vězení. Není to první případ, kdy islámští teroristé požadovali její propuštění. Usilují o něj teroristé z Islámského státu i z al-Kaidy, dále i některé skupiny aktivistů v Pákistánu. Siddíkíová je příbuzná se špičkami teroristické organizace al-Káida.