Premiér chce mít v koalici klid a spočítal si, že bude lepší ministra Válka nechat

Premiér chce mít v koalici klid a spočítal si, že bude lepší ministra Válka nechat Zdroj: ČTK / Václav Šálek

Zůstaneme v režimu pandemické pohotovosti už napořád?
Do karantény vás může poslat formou esemesky „pověřená vhodná osoba“. Pomocná stráž VB? Soused?
Jednání vlády nejen o covidové situaci: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) (19.1.2022)
Ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dostal ve Sněmovně hlad a tak si došel koupit rohlík
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek vystoupil na tiskové konferenci po jednání s odborníky o opatřeních, která by měla být přijata v případě zhoršení epidemické situace (7. 1. 2022)
15
Fotogalerie

Pandemie na věčné časy: Proč má být novela pandemického zákona ještě tvrdší než původní znění?

Představte si, že jednoho dne dostanete z neznámého čísla zprávu, která vám uloží, že se máte sbalit a bezodkladně nastoupit do určeného detenčního zařízení, kde budete tak dlouho, než vám přijde jiná esemeska, která vám dovolí odejít. Že je to nesmysl? Podle nového pandemického zákona nikoli.

Osmadvacátého února tomu bude rok, co v Česku začal ­platit pandemický zákon. Do té doby nic podobného v českém právním řádu neexistovalo. K řešení mimořádných situací byly k dispozici ústavní zákon o bezpečnosti České republiky a krizový zákon, které umožňovaly vládě vyhlásit vždy pouze na 30 dní nouzový stav. Měsíc co měsíc musela vláda znovu žádat sněmovnu o jeho prodloužení. V únoru 2021 ale trval nouzový stav příliš dlouho a část poslanců se rozhodla, že už to stačilo. Opozice posílená komunisty odmítla dát vládě souhlas k dalšímu pokračování. Bez tohoto instrumentu ale vláda nemohla nařizovat opatření, která podstatně omezují lidi na základních právech. A tak se dohodl kompromis. Tím kompromisem byl pandemický zákon. Měl být jakýmsi mezistupněm mezi standardním chodem země a oním „výjimečným“ stavem, který představoval nouzový režim. Jako každá narychlo šitá norma obsahuje řadu sporných bodů, ale svůj účel nakonec splnil. Jeho hlavní předností je, že umožňuje rychlý přezkum všech opatření Nejvyšším správním soudem, což drželo na uzdě pokusy úředníků omezovat lidi na svobodách víc, než jim zákon umožňoval.

Jedeme dál

Pandemický zákon byl přijat 26. února 2021, nakonec trvalo ale ještě šest týdnů, než se jím země začala řídit. Platnost byla omezena na jeden rok – 28. února 2022 má stav pandemické pohotovosti skončit. Tvůrci zákona tedy projevili až vizionářské schopnosti. Rok poté totiž můžeme říci, že z covidu se stává endemický virus a navzdory vysokému počtu nakažených už varianta omikron nezpůsobuje většině lidí komplikace spojené s hospitalizací.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Vlastimilem Válkem • Prostor X

 

Do konce platnosti zákona zbývá ještě měsíc. Nejvyšší čas vrátit život do normálu. Jako se tomu děje například v Británii, Irsku, ve Španělsku či v Jihoafrické republice. Česká vláda je ale přesvědčena, že je naopak třeba, aby stav pandemické pohotovosti trval dál. A co víc. Nový zákon, který připravila, je mnohem tvrdší než ten předchozí a v mnohém zavádí zcela bezprecedentní opatření.

Bez mobilu ani ránu

Tím nejkontroverznějším je, že do karantény vás může poslat formou esemesky „pověřená vhodná osoba“. Zákon nikde neuvádí, kdo takovou osobou může být. Pomocná stráž VB, soused? Každé správní rozhodnutí, což uvalení karantény je, až dosud muselo obsahovat odůvodnění a poučení o opravném prostředku. Během pandemie se na tento postup zcela rezignovalo a karantény byly de facto nařizovány nezákonným způsobem. Místo, aby se nezákonná praxe přizpůsobila zákonu, přizpůsobil se zákon nezákonné praxi.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!