Soud s vrahem Tahou

Soud s vrahem Tahou Zdroj: twitter

Amal Clooneyová  a Nadia Muradová
Amal Clooneyová  a Nadia Muradová
Amal Clooneyová  a Nadia Muradová
Amal Clooneyová  a Nadia Muradová
Amal Clooneyová
11
Fotogalerie

První trest za genocidu jezídů: Vrah z Islámského státu dostal v Německu doživotí

Iráčan Abdul Taha al Jumailly byl odsouzen k doživotí za umučení a vraždu pětileté jezídské holčičky. Soud v Německu považuje vraždu za součást genocidy, kterou Islámský stát v roce 2014 spáchal na této náboženské menšině.

Je to první trest za genocidu jezídů, který ve světě padl. Odsouzený přišel k hlavnímu líčení v teplácích a tvář si zakrýval papírovým šanonem.

Celý otřesný příběh začal v roce 2014 v Iráku. Tehdy se Taha připojil k teroristické organizaci Islámský stát. V té době už ISIS kontroloval část Iráku a Sýrie. V Iráku bylo jedním z cílů Islámského státu vyhladit náboženskou skupinu jezídů, kteří žili v oblasti Sindžáru. Podle soudu byl vojenský útok centrálně plánovaný, organizovaný a koordinovaný.

Při velkém nájezdu na jezídské vesnice bylo zavražděno přes 5000 mužů a chlapců. Dále byly na místě zastřeleni všichni, kdo odmítli konvertovat k islámu. Přes 5000 žen a dívek bylo odvlečeno do zajetí jako otrokyně, často sexuální. Mezi nimi byla i paní Nadia se svoji pětiletou dcerkou Redou. Na trhu s otroky v syrském městě Rakka si je koupil právě Iráčan Taha. Ten zde pracoval jako vedoucí kanceláře „Ruqia“, což je náboženská praxe vymítání duchů za účelem léčení různých nemocí, mimo jiné, recitováním súr koránu.

V červnu 2015 se Taha oženil s Němkou Jennifer Weinischovou, která přišla do Sýrie přes Turecko. Spolu s otrokyněmi se pak přesunuli do Iráku do města Falúdža. Úkolem Nory bylo uklízet a vařit. I s dcerkou se musely modlit podle muslimské víry. Podle německého soudu Taha malou pětiletou Redu často bil a v noci ji půjčoval jiným mužům, i přes prosby její matky. Její jméno změnil na muslimské Ranja. Jednoho dne dívenka onemocněla a pomočila se na matraci. Její otrokář ji chtěl potrestat a malou Rahu kabelem připoutal k venkovní mříži okna v obýváku, kam pařilo slunce. Podle soudu tam bylo více než 50 stupňů. Nechal dívku bez vody a jídla a sám si seděl na pohovce. Její matka ji pomoci nesměla a německá manželka jí nepomohla. Dívka zemřela žízní a na úpal. Soud v Německu její smrt zhodnotil takto: “Žalovaný chtěl vyhladit jezídskou komunitu. Tento úmysl je předpokladem pro trestný čin genocidy.”

Taha se poté přesunul do Turecka, kde žil ve městě Samsun a dál pracoval pro Islámský stát. Pomáhal lidem z Islámského státu, aby se přesunuli do Turecka a také se podílel na výrobě výbušnin. V říjnu 2018 odešel jako uprchlík do Řecka a usadil se v Aténách. Tam byl zatčen v květnu 2019 a o půl roku později byl předán do Německa. Německo totiž souhlasilo, že ho bude stíhat na základě právní zásady „univerzální jurisdikce“. Ta umožňuje národním žalobcům soudit válečné zločince za zvěrstva, která spáchali v zahraničí. V případě Německa to platí, i když oběť ani obžalovaný nejsou Němci.

Vyšší zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem odsoudil Tahu Al-J. k doživotnímu vězení za genocidu a další trestné činy. Hlavní líčení trvalo 58 dní a bylo velmi složité.

Dvě ženy přiletěly svědčit z Iráku. Rozsudek není zatím pravomocný. Obžalovaný i generální prokurátor se mohou odvolat.

“Je to výhra pro všechny jezídy, kteří přežili genocidu, pro všechny sexuální otrokyně. Tak jak se zachovalo Německo by se měly zachovat všechny země světa,” řekla Muradová.

Video placeholde
Soud s vrahem Tahou • twitter

Pro jezídskou komunitu je tento rozsudek převratný. Obětem sice nevrátí jejich blízké, ale dá jim pocit, že pachatelé mohou být ještě potrestáni, i když od hrůzných událostí uběhlo už sedm let. Mezi jezídkami, které byly drženy jako sexuální otrokyně je dodnes vysoká míra sebevražd. 1500 jezídských žen a dětí je dodnes nezvěstných. Předpokládá se, že jsou buď už mrtví nebo zůstávají nadále v zajetí Islámského státu v Iráku a Sýrii, kde dodnes jejich buňky útočí.

Odsoudit Tahu se podařilo jen díky tomu, že zde byly důkazy a svědci. To se u spousty jiných zločinů nepovede. Matka zavražděné holčičky, paní Nadia byla hlavní svědkyní a její výslech trval sedm dní. Ujala se jí advokátka Amal Clooneyová, která se potrestání pachatelů jezídské genocidy věnuje spolu s Nadiou Muradovou. Muradová byla sama držena jako sexuální otrokyně ISIS. V Německu jsou známy případy, kdy oběť potká svého mučitele z Islámského státu na ulici nebo v nákupním centru.

Právnička Amal Clooneyová po pronesení verdiktu řekla: "Toto je okamžik, na který jezídové čekali." Aby konečně po 7 letech slyšeli soudce, který prohlásil, že to, co trpěli, byla genocida. Už to nelze popírat, ISIS je vinen z genocidy. Jsem vděčná Německu za hájení principu univerzální jurisdikce, což znamená, že zločiny jako je tento musí být stíhány kdekoli ve světě a kdykoli k nim dojde.“

Odsouzena byla Tahova manželka Jennifer, která vraždě podle soudu jen přihlížela. Za neposkytnutí pomoci ji německý soud odsoudil k 10 letům.

V syrských detenčních táborech čekají další tisíce žen a dětí z Islámského státu a chtějí zpět do pohodlí svých zemí původu. Některé země jako např. Belgie je zbavily občanství. Jenže v těchto táborech roste nový Islámský stát.