Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Marek Stoniš: Zápisky z českého covidária

Naše země vykazuje nejvyšší přírůstky pozitivně testovaných na covid od počátku epidemie. Znovu se plní nemocnice. Což je varující i přesto, že šéf jedné z největších fakultních nemocnic u nás říká, že vyléčení se nechtějí vracet domů.

Babišova vláda v demisi a křeči vydává jedno bizarnější opatření proti šíření nemoci za druhým. I třetím. Odmítá připustit zjevné, a tak neuznává hladinu protilátek proti covidu ani to, že nemoc šíří také očkovaní. Krom jiného si Babišův kabinet myslí, že očkovaní, kteří mohou z Babišovy dobrovůle vysedávat v restauracích, jsou do dvaadvacáté hodiny bezinfekční a v šiřitele smrti se začínají proměňovat jako z béčkového zombie hororu až po této noční hodině. Vláda rovněž zakázala venkovní vánoční trhy, protože na nich se ten virus šíří, kdežto v uzavřených nákupních centrech ne. Prý si to myslí německý Kochův institut, tak my si to musíme myslet taky a chovat se podle toho. Tvrdí aspoň premiér Babiš v křeči.

Když vláda zakázala veřejný život neočkovaným, odmítla uznávat jako doklad „bezinfekčnosti“ antigenní nebo PCR testování, a zakázala jim dokonce přístup na ony vánoční trhy, většina veřejnosti to přijala s klidem. Vždyť se nic neděje, mají se očkovat a neohrožovat nás, odpovědné. Ale stačilo, aby Babiš s Vojtěchem zakázali svařák i jim, a najednou je všude vůkol nás spravedlivé pozdvižení proti diskriminaci a státní šikaně.

Mezitím prezidenta Zemana propouštějí na revers z Ústřední vojenské nemocnice do Lán, kde se zdrží několik minut, aby se zjistilo, že má taky covid. Tak se vrací, dostane posilující infúze a jede zpět do Lán.

Covidem ve stejný okamžik, kdy prvního muže země převáží pojízdná prezidentská kancelář ze Střešovic do Lán, zpět a zase zpět, ochoří i očkovaný ministr zdravotnictví Vojtěch, který loni v květnu pronesl památnou větu: „Covid krize je za námi a potřebujeme se podívat, co je před námi.“ A tak si po roce a půl Vojtěch může pochvalovat, že má jen lehký průběh nemoci, protože je očkovaný.

Prezident Zeman v karanténě vyslyšel volání po rychlém ustavení Fialovy vlády a v neděli předsedu ODS jmenoval premiérem uzavřen do neprodyšného akvária.

A z něj vyslýchá budoucí ministry ­Fialovy vlády podle abecedy. Asi největší legrace nastane, až se před akvárium postaví „palestinský aktivista“, pirát ­Lipavský. To by se prezidentské plexisklo mohlo orosit z obou stran...

Mezitím bez příznaku onemocněla covidem i hlavní hygienička Svrčinová, která pochopila epidemii především jako příležitost, jak přilepšit sobě a svým hygienickým ovečkám. Původně chtěla ceremoniál pověření Fialy z hygienických důvodů zakázat, protože přece podmínky karantény platí pro všechny. Ale asi zapomněla. Jak jinak, když její přímý nadřízený, ministr Vojtěch, národu vysvětlil, že premiér Babiš do karantény nemusí, protože na jednání vlády seděl daleko od něj. Jak daleko, ovšem nikdo neví. Až vám hygiena v telefonu vysvětlí, že jste vytrasováni, zkuste jí vysvětlit, že jste byli daleko…

Mám velmi rád reklamní kampaň na Českou republiku, která je pravidelně publikována v zahraničních médiích: Česká republika – země budoucnosti. Možná by se ten headline měl vrátit na staré osvědčené: „Země, kde zítra znamená včera.“