Video placeholde
Situace na polsko-běloruské hranici (15.11.2021).
Situace na polsko-běloruské hranici (15.11.2021).
Situace na polsko-běloruské hranici (15.11.2021).
Situace na polsko-běloruské hranici (15.11.2021).
Situace na polsko-běloruské hranici (15.11.2021).
33
Fotogalerie

Lukašenkův hanebný hybridní útok na polské hranici, Čižinského obsese ODS

Režim běloruského diktátora Lukašenka stupňuje nátlakové akce na hranici s Polskem, kde organizuje nelegální migraci. Přeje si destabilizovat EU, jež se za polskou vládu postavila. Lídr hnutí Praha sobě Jan Čižinský paradoxně napadl ODS, že jí projevila solidaritu.

Vztahy západních zemí s Alexandrem Lukašenkem se začaly zhoršovat po loňských zmanipulovaných prezidentských volbách, jež vyvolaly mohutné demonstrace a brutální zásahy proti opozici. K jejich vyhrocení došlo letos v květnu, kdy běloruské úřady donutily přistát v Minsku letadlo společnosti Ryanair, na jehož palubě cestoval oponent režimu Roman Protasevič se svojí partnerkou.

Krize eskaluje

Následovaly sankce EU, která už dříve odsoudila násilný postup policie a tajných služeb proti vlastním občanům i zahraničním novinářům. Dramata, jež se v posledních měsících odehrávají na polsko-běloruské hranici, jsou ozvěnou těchto událostí.

Běloruské bezpečnostní složky zneužívají nelegální migraci k vyvolání napětí na vnější hranici schengenského prostoru. Každý týden přistávaly v Minsku desítky letadel s cestujícími ze Středního východu, kteří pod příslibem přijetí v Německu směřují k polské hranici.

Nyní krize eskaluje. Na hranicích s Polskem se hromadí tisíce lidí, kvůli pokusům o nelegální překročení hranice dochází ke střetům s policií a vojáky. Lukašenko si myje ruce, ale nelze pochybovat, že Minsk se touto obzvlášť cynickou formou mstí za uvalené sankce.

Výzva vládě

Poslanecký klub ODS vydal prohlášení, kde vyzývá Babišovu vládu k vyslání policistů na pomoc polské vládě. „Tlak běloruského režimu diktátora Alexandra Lukašenka na hranice Evropské unie, zejména pak Polska, Litvy a Lotyšska, v těchto dnech kulminuje. Polská pohraniční stráž a další státní orgány čelí bezprecedentnímu zneužívání uměle vytvořené migrační vlny organizované běloruskými bezpečnostními orgány za tiché asistence Ruské federace,“ uvádí se v prohlášení.

„Dnes, když Polsko a Evropská unie čelí fatálnímu porušování mezinárodního práva, Andrej Babiš mlčí a tváří se, že se nic neděje,“ apeluje ODS. Upozornila na to, že šéf ANO vyslal v souvislosti s předvolební návštěvou Viktora Orbána padesát policistů do Maďarska, kde je situace díky vybudovanému plotu o poznání klidnější.

„Zároveň požadujeme, aby česká vláda podpořila jakákoliv opatření přijatá evropskými orgány či mezinárodním společenstvím vůči běloruskému režimu, která donutí Lukašenka k zastavení tohoto hybridního tlaku na Polsko a EU,“ uzavírá prohlášení.

Teprve poté se ozval ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD). Vláda je prý s polskou stranou v kontaktu, pomoc nabízela a podporuje všechny sankce proti Lukašenkovu režimu.

„Polsko je pyšné na to, že v současné době tu krizi zvládá vlastními silami, ale do budoucna v případě eskalace nemůžeme vyloučit, že nějakým způsobem požádá spojence o pomoc,“ dodává velvyslanec ČR při NATO Jakub Landovský.

Domluví Lukašenkovi?

Na iniciativu ODS reagoval i starosta Prahy 7 a člen zastupitelstva pražského magistrátu Jan Čižinský na svém facebookovém profilu.

„Už chápete, proč v Praze nejsme v koalici s touhle politickou stranou? Ústa mají plná evropanství, humanistických ideálů a odkazu Václava Havla. Ve skutečnosti jimi maskují ochotu nechat v zimě v polských lesích umírat i děti zimou a hladem,“ prohlásil. ODS podle něj nezmiňuje humanitární pomoc, nabízí jen policisty ve zbrani.

„Pevně doufám, že nám i výsledek příštích komunálních voleb umožní vyhnout se spolupráci s touto politickou stranou,“ věří šéf hnutí Praha sobě.

Čižinský projevil elementární neznalost terénu. Běloruské úřady brání přístupu humanitárních pracovníků do kritických pohraničních oblastí. Nikdo starostovi nebrání, aby humanitární pomoc zorganizoval a přesvědčil diktátora Lukašenka, aby změnil názor. O tom se žádný spor nevede.

Jsou snad stejnými „cyniky“ polská vláda (na hranice poslala 15 tisíc vojáků) a pobaltské země, uvažující o aktivaci článku 4 smlouvy NATO? Tento článek předpokládá vzájemné konzultace, pokud je ohrožena územní celistvost, politická nezávislost či bezpečnost členské země.

Brutální útok

Za Poláky se nezvykle rychle postavila celá EU, jež znovu zpřísnila sankce. Mimo jiné došlo k přerušení „migračních“ letů běloruskými aerolinkami ze Středního východu do Minsku. O měnící se situaci, nesrovnatelné s dobou před šesti lety, svědčí mnohá vyjádření, mimo jiné německého ministra vnitra Horsta Seehofera.

„Lukašenko s podporou Putina migranty využívá k narušení stability západních států. Lidé jsou zneužíváni k destabilizaci Evropské unie a zejména Německa. Nemůžeme Poláky kritizovat za to, že přípustnými prostředky chrání vnější hranici EU. Plní velmi důležitou roli pro zbytek Evropy,“ uvedl Seehofer.

„Je to brutální a hanebný hybridní útok na hranice Evropské unie. EU musí konat rozhodně a jednotně,“ prohlásil po schůzce s polským premiérem Mateuszem Morawieckim  předseda Evropské rady Charles Michel.

Demagogický výpad Čižinského na soupeře nelze vnímat jinak než jako obavu z porážky v magistrátních volbách v příštím roce. Leccos signalizují sněmovní volební výsledky. V Praze vyhrála koalice SPOLU se 40 procenty hlasů, zatímco druhý koaliční blok PirSTAN získal polovinu.

Na propadu hlasů se jistě spolupodílel neutěšený stav pražské dopravy, jdoucí do značné míry na vrub náměstka primátora Adama Scheinherra z hnutí Praha sobě. Apoteóza kol a koloběžek v městském provozu ji skutečně nevytrhne.

Pokud by trojkoalice SPOLU kandidovala na pražský magistrát jako ve sněmovních volbách a zopakovala podobný výsledek, sestavovala by pražskou „vládu“ sama. Čižinský to tuší, proto nevkusně přestřeluje.