Zástupci koalic SPOLU a PirStan podepsali koaliční dohodu

Zástupci koalic SPOLU a PirStan podepsali koaliční dohodu Zdroj: Zbyněk Pecák

Zástupci koalic SPOLU a PirStan podepsali koaliční dohodu
Zástupci koalic SPOLU a PirStan podepsali koaliční dohodu
Zástupci koalic SPOLU a PirStan podepsali koaliční dohodu
Zástupci koalic SPOLU a PirStan podepsali koaliční dohodu
Zástupci koalic SPOLU a PirStan podepsali koaliční dohodu
10
Fotogalerie

Co chystá Fialova vláda: Program občas vypadá, jako by ho psali před pandemií covidu

Asi nikdo by si před volbami nevsadil, že strany dvou koalic už přesně měsíc po volbách podepíšou koaliční smlouvu. A rovnou se dohodly i na programu. Z něj jde číst několik zajímavých věcí – jednak kde všude musely strany ustupovat, a taky co všechno vláda bude muset vyřešit ohledně rozpočtu a v programu to radši vynechává.

Na první pohled to vypadý, jako by při psaní vládního programu měli hlavní slovo Piráti, digitalizace je totiž hned jeho první kapitolou. Důvod je ale jiný a docela jednoduchý – témata a resorty jsou seřazené podle abecedy.

Co nejzásadnějšího tedy nově vzniklá pětikoalice do tohoto volebního období chystá? A čemu se v programu vyhýbá, ale v realitě dnešního Česka a covidové, energetické a inflační krize se tomu nevyhne? Nejlépe to je patrné u tří okruhů témat.

Rozpočet: zdroje nejsou

V otázce záchrany státního rozpočtu program nenabízí moc konkrétních úspor, z nichž chce nová vláda dát veřejné finance dohromady. Popsané jsou jen drobnější úspory jako zastavení přípravy kanálu Dunaj-Odra-Labe nebo velmi obecné cíle, jako je zefektivnění státu a boj proti daňovým únikům a optimalizaci. Všechna čest, pokud v těchto oblastech skutečně nastane pokrok, ale už na první pohled jde spíše o obecné principy, jaké musí slibovat každá vláda.

Nová koalice slibuje nezvyšovat žádné daně a kromě toho vytvořit i zákonnou daňovou brzdu. To je samozřejmě krok, se kterým by málokdo nesouhlasil. Program ale počítá i se snižováním odvodů zaměstnavatelů a zvyšováním daňové slevy na poplatníka. Dohromady s navýšením rozpočtů na obranu a školství, dotovanými půjčkami na první bydlení a snižováním DPH na stavbu a rekonstrukci bytů to už jsou desítky miliard do minusu. A do toho ještě vláda plánuje důchodovou reformu.

To všechno zkrátka nejde dohromady se snižováním schodku a zastavením drastického zadlužování. Piráti a Starostové v programu navrhovali vyšší zdanění komerčních nemovitostí, nakonec ve vládním programu nefiguruje ani to. Pětikoalice podle programu neplánuje zrušit ani slevy na jízdné. Ty sice stojí rozpočet jen šest miliard ročně, je ale symbolické, že ani tento „dáreček“, který v opozici hojně kritizovaly jako rozhazovačnost, neplánují strany nové vlády vyškrtnout.

Zachovaný má být i loňský daňový balíček známý hlavně díky zrušení superhrubé mzdy, který dokonce Miroslav Kalousek v Reflexích označil za jeden z důvodů současné inflace a všechny strany pětikoalice kromě ODS hlasovaly proti němu. To jsou další desítky miliard ročně.

 

Green deal jako příležitost. A co bydlení?

S potenciálně konfliktními tématy se program vypořádává někdy kompromisně, někdy neurčitými frázemi. Jako jeden z možných sporných bodů se před volbami mohla zdát otázka ochrany klimatu. Výsledek se zdá být spíše relativně zelený. Evropský Green Deal označuje koalice jako „příležitost, jak investicemi do udržitelného rozvoje, (…) výrazně modernizovat českou ekonomiku, zvýšit kvalitu života a zlepšit životní prostředí.“

Petr Fiala před volbami často zmiňoval, že by v pozici premiéra vyjednal více výjimek z klimatických opatření EU pro Česko. V programu nakonec figuruje jen deklarace, že vláda při jednání na evropské půdě „zohlední možné dopady pro Česko.“ Zřejmě se projevil fakt, že čtyři z pěti stran koalice jsou celkem jasně proevropské a na české poměry i ekologické.

V dalších otázkách s evropským přesahem je program také kompromisní. O přijetí eura vláda usilovat nechce, zavazuje se ale splnit maastrichtská kritéria, která jsou nutná pro jeho přijetí. V kapitole o zahraniční politice zaznívá, že spolupráce v rámci V4 bude součástí mezinárodních vazeb Česka, což je asi kompromisní formulace s ohledem na Piráty, TOP 09 a STAN, které dlouhodobě kritizují různé kroky polské a maďarské vlády.

A celkem nevýrazný a nekonfliktní je taky u některých velkých témat domácí politiky. Například exekuce program komentuje tak, že dluhy se mají platit, ale z dlužníků se nemají stávat permanentní nevolníci. Jak takového stavu dosáhnout, se program kromě zkrácení insolvenčního řízení nezmiňuje.

Podobně polojasno je u bydlení, kde vláda slibuje podporovat družstevní výstavbu a také připravit zákon o podpoře v bydlení, který dá obcím nástroje řešit bytovou situaci obyvatel, opět nespecifikované. Tady zjevně budou vznikat třecí plochy, daleko nalevo od ODS totiž nejsou v sociální politice jen Piráti, ale taky lidovci a do nějaké míry Starostové.

Zdravotnictví: covid mimo pozornost

Vedle konkrétních plánů na stabilizaci rozpočtu v programu chybí taky plán pro boj s covidem. Pro mnohé bylo překvapení, že v kapitole o zdravotnictví nezaznívá ani slovo o tom, jak se nový kabinet vypořádá s epidemií. Je možné, že experti stran na zdravotnictví se zkrátka na konkrétní podobě opatření ještě neshodli. Pandemie nicméně zjevně jen tak neskončí a už teď je jasné, že ať nová vláda nastoupí kdykoli, čeká ji kolem covidu spousta práce. Snad nebyly billboardy koalice Spolu s nápisy „nedopustíme další lockdown“ předčasné.

Jinak v kapitole o zdravotnictví asi nejvíce zaujme plán zavést možnost zdravotního připojištění. To nejspíš znamená zavedení nadstandardu ve veřejném zdravotnictví, byť trochu jinou cestou než klasickými příplatky. Dále se program zmiňuje taky o motivaci ke zdravějšímu životnímu stylu a zajištění lepší dostupnosti péče v odlehlých regionech.

Je pochopitelné, že strany nechtěly se škrty nebo nepopulárními kroky proti covidu přicházet už během kampaně. A asi se dá pochopit i to, že nechtějí prudce obrátit ještě před finálním sestavením vlády a proti vznikající, už teď nezvykle agresivní a populistické opozici. Otázka jen je, jestli následný náraz do zdi politické reality nebude pro Fialovu vládu o to tvrdší. Její program totiž z velké části vypadá, jako by jej někdo napsal ještě před covidovou krizí.