Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Vláda bude čelit velkému tlaku, lépe v příštích dvou letech nebude

„Prezident Zeman pověřil sestavením vlády předsedu ODS Petra Fialu, předpokládejme tedy, že v dohledné době vznikne pětikoaliční kabinet. Protichůdných zájmů a programových priorit se v tak široké koalici ovšem sejde mnoho. Může se vláda Petra Fialy shodnout na řešení zásadních a vážných ekonomických problémů této země?“ ptá se v aktuálních Reflexích Marek Stoniš. „Jakkoliv propracovaná koaliční smlouva nikoho příliš zajímat nebude,“ dodává.

„Před vládou stojí obrovské množství problémů; především inflace, ceny energií, covid. A není pochyb o tom, že v následujících dvou letech životní úroveň sníží, a neexistuje vláda, která by tomu dokázala zabránit,“ odpovídá Miroslav Kalousek. Podle něj se po Novém roce dostanou statisíce domácností do finančních problémů, jež souvisí například se souběhem rostoucích úroků z hypotečních úvěrů v kombinaci se skokovým nárůstem cen energií. „Což je situace, která na budoucí vládu vytvoří obrovský tlak. Mnohem větší a důležitější než otázka, který člen lidové strany bude sedět na tom nebo onom ministerstvu,“ říká Miroslav Kalousek. „Fakt, že koaličních stran je pět a jde o koalici širokospektrální, tedy odprava doleva, může paradoxně znamenat výhodu. Ty problémy jsou totiž takové, že vláda musí najít společenskou shodu napříč politickým spektrem. Není možné, aby řešení bylo jenom pravicové nebo levicové,“ tvrdí Kalousek. Jestli budou muset řešit rozpočtovou, energetickou i covidovou krizi, tak se prostě musí domluvit napříč politickým spektrem.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

„Zatím není jasné, kdo zasedne na která ministerstva, ale je jasné, jak si je jednotlivé koaliční strany rozdělí. Z tohoto pohledu se mi zdá, že TOP 09, kterou Miroslav Kalousek zakládal, toho nevyjednala pro sebe příliš: pouhá dvě ministerstva a z toho jedno poměrně zbytné – ministerstvo pro vědu a výzkum,“ komentuje vyjednávání o rozdělení kabinetu Stoniš. „Já jsem se těch jednání nezúčastnil,“ komentuje Kalousek. „Každá strana si v jednání uhrála to, co pro sebe pokládala za nejdůležitější, a samozřejmě musela něco ze svých priorit odevzdat. Pro mě jako občana je zásadní, že se strany dohodly, a jestli jedna strana má více ministerstev než jiná, mi jako občanovi může být jedno. Možná, kdybych vyjednával já, měl bych jiné priority, ale tím nechci říci, že by ty priority byly lepší,“ komentuje Kalousek debatu o rozdělení ministerstev.

Veřejností očekávanou debatu o volbě českého národního ptáka, již chce vyvolat koalice, by vládě ovšem nedoporučoval. Podle něj je jasné, který pták v anketě vyhraje. „Bude to straka zlodějka a sojka práskačka, to nemůže dopadnout jinak,“ uzavírá Miroslav Kalousek v nadsázce debatu o programu budoucí vlády.