Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Piráti jsou součástí vítězné koalice a mají mít místo ve vládě

„Přestože neznáme personální obsazení budoucí většinové vlády Petra Fialy, vše směřuje k tomu, že v pondělí 8. listopadu bude podepsána koaliční dohoda. A pak bude na tahu prezident Zeman,“ řekl Miroslav Kalousek v úvodu dnešních Reflexí.

Oba diskutující se shodli, že o tom, jak se prezident při sestavování vlády zachová, lze v této chvíli jen spekulovat, protože nevíme nic o jeho zdravotním stavu, neznáme ani jeho jediný komentář k výsledku voleb. Marek Stoniš předpokládá, že bude-li Miloš Zeman ve formě, jistě bude chtít budoucímu premiérovi mluvit do personálního obsazení vlády. „Připomeňme v této souvislosti, jak před několika lety zablokoval nominanta sociální demokracie na post ministra kultury Michala Šmardu,“ řekl Stoniš. „Víme, že s dodržováním ústavnosti si Miloš Zeman nedělá velkou hlavu, ale jeho role při sestavování vlády je opravdu v této chvíli velkou neznámou,“ dodává Kalousek.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

„Na druhou stranu už jistě víme, že budoucí vláda bude mít osmnáct členů, a mají vzniknout tři nová ministerstva: ministerstvo pro evropské záležitosti, pro vědu i legislativu. Není to zbytečný nárůst administrativy u vlády, jež chtěla být úspornou?“ ptá se šéfredaktor Reflexu. „Je třeba říci, že nejde o nová ministerstva, ale ministry s jasně definovanou kompetencí. Kvůli našemu předsednictví Evropské unie budu hájit potřebu ministra pro evropské záležitosti,“ říká Kalousek. Podobně obhajuje potřebu ministra pro legislativu, který bude předsedat Legislativní radě vlády. „Zabrání se tím podobným legislativním zmetkům, jež dosud produkovala dosluhující Babišova vláda,“ říká.

Marek Stoniš v diskusi zpochybnil očekávaná tři ministerstva pro Piráty, mimo jiné klíčového ministerstva zahraničí. „Tady já se musím Pirátů zastat, přestože je o mně známo, že bych je nikdy nevolil. Ale není pravda, že by neměli voličskou podporu. Kandidovala koalice Pirátů a STAN a došlo k tomu, že organizovaná menšina vykroužkovala neorganizovanou většinu. Řada poslanců STAN byla zvolena hlasy Pirátů a řada pirátských kandidátů byla vykroužkována voliči STAN. Ale to neznamená, že Piráti by měli menší voličskou podporu než jejich koaliční partner. Byla podepsána dohoda a myslím, že rozdělení postů je fér. Můžeme mít rozpaky nad některými diskutovanými jmény, jenže to neplatí jen pro Piráty, ale i ostatní strany. Každé jméno by prostě mělo dostat šanci,“ říká Miroslav Kalousek v aktuálních Reflexích.