Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Prezident není zločinec, ale zločinci s ním manipulují

„Opravdu musely věci zajít tak daleko, že vedoucího kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře a jeho okolí vyšetřuje policie z páchání trestných činů proti republice a že vláda České republiky jim v těchto činech byla dlouhou dobu nápomocna?,“ ptá se řečnicky v aktuálním vydání Reflexí Miroslav Kalousek.

Marek Stoniš se oproti tomu obává, že Senátem spuštěné zbavení pravomocí prezidenta republiky podle paragrafu 66 Ústavy povede k ještě většímu rozdělení společnosti. „Miloše Zemana volilo dva a půl milionů lidí, co si oni teď mohou myslet, když jejich nemocného prezidenta zbavují moci, aniž by se mohl bránit? Mohou připomínat, že Václav Havel také nemohl kvůli nemoci několik měsíců vykonávat svoji funkci a nikdo ho neodvolával.“ Miroslav Kalousek reaguje: „Ale ten paragraf 66 neslouží k tomu, aby prezidenta zbavili funkce, ale aby mu byla zachována důstojnost. Prezident může být nemocen, dokonce může být i v kómatu, ale pořád je to legitimně zvolený prezident, který si zaslouží veškerou ochranu osobnosti a úctu k nemocnému člověku. Podle Miroslava Kalouska má ovšem celá kauza kromě lidského i politický rozměr, protože prezident má v rukou významné pravomoci, zejména v situaci, kdy se má jmenovat nová vláda. „A ty pravomoci nepočkají, až se pan prezident uzdraví,“ říká.  

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

„A pánové, což říkám s velkým sebezapřením, Mynář, Nejedlý a Ovčáček, zjistili, že ony pravomoci není schopen vykonávat, tak to prostě tajili a připravili Miloše Zemana o důstojnost,“ dodává Kalousek. „Oni ty pravomoci za prezidenta vykonávali už delší dobu, ale byl to výkon pravomocí těchto gangsterů, kteří o ně nechtěli přijít. Pokud za to budou stíháni, minimálně vedoucí prezidentské kanceláře Mynář, tak budu rád.“

Oba diskutující se shodli, že náhlý odklon končícího premiéra Andreje Babiše od Miloše Zemana, respektive jeho okolí, je vlastně dobrá zpráva. „Členové jednoho zločinného gangu se cítí být ohroženi a začínají se navzájem podrážet a likvidovat. Spravedlnost to bude mít jednodušší,“ uzavírá dnešní Reflexe Miroslav Kalousek a Marek Stoniš.

Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše je pravidelný pořad, ve kterém šéfredaktor Reflexu debatuje s matadorem české polistopadové politiky o všem, co se děje kolem nás. Sledujte a poslouchejte každý týden na webu reflex.cz, redakčním Youtube kanále a všech hlavních podcastových platformách.