Video placeholde

Reflexe: Premiér této země nesmí být vydíratelný. Kvůli kauzám, jakou je Pandora, ho ale někdo vydírat může

Fakt, že se Andrej Babiš dostal do exkluzívní společnosti světových miliardářů, kteří „odklonili“ své milióny do Panamy, byl tématem dnešních vydání Reflexí. „Mít účet v daňovém ráji není nic trestného, problém je, když to někdo tají i za cenu, že poruší zákon, což Andrej Babiš učinil. Ony příjmy neuvedl do svého majetkového přiznání a v roce 2015 lhal veřejně před Poslaneckou sněmovnou, když tvrdil, že žádné offshorové společnosti nemá,“ říká Kalousek. „Vyvstává tak otázka, co všechno ještě tají a jaké další lumpárny na něj kdo ví, a jak moc je tedy vydíratelný. A já nechci mít vydíratelného premiéra,“ dodává Miroslav Kalousek. Podle něj jde o bezpečnostní riziko pro celý stát.

„Andrej Babiš v roce 2013 veřejně prohlásil, že na rozdíl od Kalouska on žádné offshorové společnosti nemá,“ připomíná šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš. „Babiš říkával na poradách vedení ministerstva financí, že mám devět miliard v rakouských bankách. Jak přišel na rakouské banky, nevím, ale dokážu pochopit, jak přišel na devět miliard: On sám nakradl osmnáct miliard a vždycky si myslel, že je dvakrát lepší než já,“ doplňuje v nadsázce Miroslav Kalousek.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

„Jestliže vědomě porušuji zákon, aby se někdo něco nedozvěděl, tak pravděpodobně tajím něco závažnějšího, než je zákon o přiznání majetku veřejných funkcionářů,“ říká Kalousek. „Mně je jedno, co bylo, smířím se s tím, co Andrej Babiš ukradl, ta jeho operace opravdu vykazuje všechny znaky daňových úniků a praní špinavých peněz. Ale tady je problém někde jinde: Jestliže Andrej Babiš vždycky lže, ať u Čapího hnízda, zdanění dluhopisů, nebo offshorů na Bahamách, tak je riziko, co všechno nevíme a někdo jiný ano a bude ho vydírat. U podnikatele z Průhonic je mi to jedno, u českého premiéra mi to ale jedno není, to se mě přímo dotýká,“ říká Kalousek.

Pro šéfredaktora Reflexu má celá kauza i morální rozměr. „Vyhýbat se placení daní, a jestli legálně, nebo ne, je jedno, se snažil podnikatel, který jako politik kvůli údajným daňovým únikům zavedl EET, prostřednictvím ministerstva financí ,zaklekával‘ na své obchodní konkurenty,“ dodává Marek Stoniš. „To je úplně chucpe,“ dodává.

Jak tato kauza může ovlivnit nadcházející volby? Může fakt, že se Andrej Babiš zamotal do dalších lží, tentokrát offshorových, zasáhnout přesvědčené voliče ANO, případně ty, kteří ještě nevědí, koho v pátek a sobotu volit? Na tyto a další otázky najdete odpovědi v aktuálním vydání Reflexí Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.

Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše je pravidelný pořad, ve kterém šéfredaktor Reflexu debatuje s matadorem české polistopadové politiky o všem, co se děje kolem nás. Sledujte a poslouchejte každý týden na webu reflex.cz, redakčním Youtube kanále a všech hlavních podcastových platformách.