Video placeholde

Miroslav Kalousek v Reflexích: Vláda sice inflaci nevyvolala, ale vůbec s ní nebojuje

Takzvaná Babišova drahota byla hlavním tématem aktuálního vydání Reflexí. „Vláda samozřejmě inflaci nevyvolala, na druhou stranu proti ní nijak nebojuje. Naopak, svou neodpovědnou finanční politikou inflaci místo toho přitápí pod kotel,“ řekl Miroslav Kalousek. Zároveň vysvětlil, že Babišův holding Agrofert splácí u bank desítky miliard korun úvěrů, což znamená, že i mírné zvýšení úrokových sazeb byť jen o půl procentního bodu, což je očekávaný nástroj centrální banky v boji proti inflaci, Babišovy úvěry dramaticky zdraží. A proto vláda zcela skandálně tlačí na Českou národní banku, aby nezvyšovala úrokové sazby, protože se to jeho firmám předsedy vlády nevyplatí. „Aspoň lidé vidí v praxi, co to znamená, když mají premiéra v takovém konfliktu zájmů – jeho zájmem totiž není, aby se nezdražovalo, ale naopak,“ dodává Kalousek.

V této souvislosti připomněl šéfredaktor Reflexu i aktuální návrh rozpočtu z dílny ministryně financí Aleny Schillerové, který počítá na příští rok s deficitem bezmála čtyři sta miliard korun, což je větší deficit, než vznikl v době covidu. „Paradoxní je, že proti tomu návrhu rozpočtu hlasoval i koaliční partner ANO sociální demokracie. Ale ne proto, že by ten rozpočet byl příliš rozhazovačný, ale naopak málo,“ uvedl Kalousek.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

Za jednu z příčin takto nekvalitního návrhu státního rozpočtu ovšem považuje také to, že ze státní správy nuceně odešli skuteční odborníci, a místo nich v ní převládají nekompetentní kývači a přisluhovači Babišovy vlády. „Problém je, že i kdyby Andrej Babiš odešel, oni zůstanou,“ říká Kalousek. „A vyčistit od nich státní správu, to opravdu nikomu nezávidím. A skoro jsem rád, že u toho nemusím být,“ uzavřel dnešní Reflexe v nadsázce Miroslav Kalousek. 


Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše je pravidelný pořad, ve kterém šéfredaktor Reflexu debatuje s matadorem české polistopadové politiky o všem, co se děje kolem nás. Sledujte a poslouchejte každý týden na webu reflex.cz, redakčním Youtube kanále a všech hlavních podcastových platformách.