Představitelé opozičních stran. Zleva Vít Rakušan, Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala, Marek výborný a Ivan Bartoš.

Představitelé opozičních stran. Zleva Vít Rakušan, Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala, Marek výborný a Ivan Bartoš. Zdroj: ČTK

Měsíc do voleb: Ať vyhraje kdokoliv, těžko čekat silnou vládu, jasný směr a stabilitu

Pokud se průzkumy nepletou moc dramaticky, nemáme se po volbách na co těšit. Možnosti jsou dvě: První z nich je obdoba dosavadní Babišovy vlády, která se ale nejspíš bude ještě víc než doteď opírat o vyloženě extrémní (KSČM) či přinejmenším hodně pochybná uskupení (Okamura, Přísaha). Druhou možností je kabinet SPOLU a PirSTAN, což je ve skutečnosti pět stran rozkročených od pravicového konzervatismu až po výrazný levicový progresivismus.

Různé výzkumné agentury sice docházejí k výsledkům, které se v různé míře rozcházejí, hlavní trendy se ale příliš neliší. Jistý vstup do sněmovny má ANO, SPOLU, PirSTAN a SPD. Ve většině průzkumů (i když ne ve všech) se přes klíčových pět procent dostává také KSČM a v posledních týdnech i Šlachtova policejní Přísaha. ČSSD osciluje tu pod, tu nad pěti procenty a pokud nakonec z poslaneckých lavic vypadne, nikdo se nebude moc divit. Naopak hodně velkým překvapením by bylo, kdyby nějaký ten mandát získali zástupci Trikolory kandidující společně se Svobodnými a soukromníky.

Průzkum agentury Median vydaný 7.9.2021Průzkum agentury Median vydaný 7.9.2021|www.median.eu

Přijmeme-li nynější rozdělení sil, kdy SPOLU a PirSTAN samy sebe s oblibou označují za „demoblok“ stojící proti zbývajícím nedemokratickým silám ve sněmovně, těžko mezi nimi mohou pomýšlet na případného dalšího partnera pro povolební koalici. ANO, KSČM, SPD prakticky nepřipadají v úvahu, ČSSD vůbec nemusí projít, je ušpiněná spoluprací s Babišem a pravicovou ODS v posledních dnech a týdnech vykresluje jako největší možné zlo. Přísaha? Těžko čekat, že Šlachta by se spojil se stranami, které podle něj dlouho byly symbolem korupce a jimž svým legendárním zásahem sestřelil premiéra a poslal je na 8 let do opozice. Ze stejného důvodu by to nejspíš neklaplo ani obráceně.

Naopak ANO už ukázalo, že s podporou komunistů nemá sebemenší problém. S Okamurou se Babišovi sice zatím spolupracovat moc nechtělo, ale bylo by iluzí myslet si, že by se tito dva pragmatičtí političtí podnikatelé nedohodli na nějakém vzájemně výhodném koaličním či pseudokoaličním kšeftu. ČSSD už vládla s ANO poslední dvě volební období, takže pokud by přelezla pět procent, proč v tom nepokračovat. A Šlachta? Těžko říct, ale snáze je představitelné jeho partnerství s Babišem, než třeba s Fialou.

Posčítejte si procenta, která jednotlivým volebním stranám dávají jednotlivé průzkumy a máte zaděláno buď na plichtu, nebo neslané nemastné vítězství buď ANO a spol., nebo SPOLU a PirSTAN. Ať by ale vyhrál kdokoliv, půjde nejspíš o vítězství těsné a o případné vládní většině budou rozhodovat jednotky poslanců. Což vzhledem k již zmíněnému názorovému slepenci uvnitř bloků, které proti sobě stojí, nedává vyhlídky na stabilní vládu se silným a jasně zaměřeným volebním programem.

Ale samozřejmě, za měsíc do voleb se může mnohé změnit. Kéž by případné změny byly k lepšímu.