Video placeholde

Kecy & politika 17: Bude vláda Pirátů a Spolu katastrofa?

Za jakých okolností může vzniknout vláda Pirátů/STAN a koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL)? A musí to nutně skončit katastrofou a následným zvolením Andreje Babiše prezidentem republiky? Tyhle dvě otázky si v úvodu podcastu Kecy a politika položili jeho autoři Petros Michopulos a Bohumil Pečinka.

Podle jejich názoru se po osmi letech vládnutí Andreje Babiše vytvořil určitý systém řízení státu, na který nejde po volbách v říjnu 2021 navázat. Pokud by získaly předvolební koalice Pir/STAN a Spolu většinu v Poslanecké sněmovně, mělo by jejich cílem být vytvořit vládu za účelem rozbití Babišova režimu a stabilizaci veřejných financí. Na vládu však čekají obrovská rizika a úskalí. Jaká?

1.       Vláda pěti stran je sama o sobě velmi komplikovaná. Navíc odhadem devadesát procent budoucích ministrů nemá žádnou vládní zkušenost.

2.       Obě uskupení otevřeně ani v zákulisí nejednají o tom nejpodstatnějším – bude to pravolevá vláda programově různorodých stran. Žádná z nich nebude moci prosadit podstatné části svého programu. Svoje voliče přitom na tento moment nepřipravuje a tváří se, že se to po volbách „tak nějak udělá“. Neudělá. Už dnes by měly tyto strany voličům naznačit, že se spojují za účelem rozbití Babišova režimu a budou se snažit změnit pravidla politické hry a postavit základy nového státu bez Andreje Babiše a v perspektivě roku a půl i Miloše Zemana. Proto se do příštích voleb musí vzdát provádění pilířů jejich programu, jako je například progresivistické gender a jiné revoluce, a současně přestat myslet na snížení daní. I proto by už dnes měly spolu mluvit o tzv. minimálním programu a představit ho veřejnosti.

Pusťte si podcast Kecy & politika na Spotify:

Autoři podcastu Kecy a politika si myslí, že pokud nemá vláda do roka a do dne umřít na vzájemných sporech, měla by už předem vypracovat 5–10bodový akční program maximálně na dva roky, držet se těchto priorit a neuhýbat od nich. Už v předstihu by měli naznačit voličům, že vláda Pir/STAN a Spolu bude manželstvím z rozumu, kde k sobě lidé necítí lásku a možná ani sympatie, ale dělají to kvůli „deagrofertizaci“ země.

Nemá cenu předstírat, že taková vláda může vydržet celé čtyřleté funkční období. Může však nastartovat určité modernizační procesy a přeseknout penězovody z veřejné do soukromé sféry, které jsou postaveny na dotační a jiné korupci. Pokud tyto věci nevysvětlí s dostatečným předstihem svým voličům, může se stát, že u nich vyvolá deziluzi, jako když po volbách 2002 odvolal expremiér Špidla velkou část volebního programu ČSSD nebo když bývalý premiér Topolánek zavrhl část programu Modrá šance.

Pusťte si přechozí díl podcastu Kecy & politika:

Video placeholde

Kecy a politika 16: Půjde ODS po volbách s ANO? • reflex.cz