Video placeholde

Kecy & politika 16: Půjde ODS po volbách s ANO?

Za jakých okolností může ODS sestavit vládu s Babišovým hnutím? Je to reálné? A co to občanským demokratům přinese? Těmito otázkami se zabývá nový podcast Kecy a politika.

V říjnu 2020 proběhly krajské volby, v nichž se hodně zrcadlila atmosféra z celostátní úrovně. Co z nich vyplynulo? Všude, kde to šlo jinak, šla ODS do krajských rad bez hnutí ANO. Ve většině případů se dokonce účastnila jeho vytlačení. Pokud vyjdeme z toho, že dnes jsou to špičkoví komunální a krajští politici, kteří mají hlavní podíl na vytváření politiky ODS, jde z toho odvodit, jaká bude situace po říjnových sněmovních volbách.

Poslechněte si podcast Kecy & politika na Spotify:

Hnutí ANO je navíc v jednodušší pozici. Má jisté jedno koaliční napojení na lince Okamura, KSČM, Přísaha a možná i ČSSD. V posledních týdnech se však snaží vysílat signály směrem k ODS. Jednak šlo o slavný rozhovor moravskoslezského hejtmana Vondráka, který mluvil o společných konzervativních hodnotách obou stran. Hlavní komunikační kanály hnutí ANO vytvářejí v posledních době novou ideologii spolupráce ODS a ANO. O co se opírá?

Základem je myšlenka Klause staršího, která by se dala shrnout do věty: když půjde ANO do vlády s levicí, bude levicová. Když však bude vládnout s pravicí, bude dělat pravicovou politiku. Oba autoři podcastu Kecy a politika, Petros Michopulos a Bohumil Pečinka, to považují za naprostou iluzi, která se nemohla uskutečnit ani po posledních sněmovních volbách v říjnu 2017, ani po těch dalších. Politika je o reprezentaci zájmů a Andrej Babiš svou politikou přeměnil ANO v hnutí bývalých voličů ČSSD a KSČM. Babiš je ukotven v jiné sociální realitě svých voličů a dnes už nemůže dělat jinou politiku než dosud.

Navíc nejde odhlédnout od Babišovy osobnosti, jak to dělají ideologové spolupráce ANO a ODS. Po osmi letech ve vládě víme, že Andrej Babiš vládne chaoticky, do všeho nesystematicky zasahuje, nemá koncepční myšlení a orientuje se jen na přerozdělování peněz svým voličům. Z toho žádnou nelevicovou politiku uplést nelze.

Příznivci orientace ANO na ODS také úplně přehlížejí, jak je v permanentním střetu zájmů a změnil všechny dotační toky směrem k Agrofertu. Každá další vláda proto bude muset provést tzv. deagrofertizaci. Ta půjde proti zájmům Andreje Babiše, a je tedy nemyslitelné, že by to mohli udělat ve vládní koalici s ním.

Babišovi stoupenci, kteří dnes horují pro spolupráci s ODS, také zveličují okrajové věci, ale podstatné opomíjejí.

Na jedné straně zvýrazňují kulturní války s progresivistickou levicí v čele s piráty. Dále nutnost čelit migraci a dobýt hradby České televize. Když si takto někdo definuje hlavní politické problémy, vyjde mu, že není nic přirozenějšího než vláda ODS a ANO.

Podstatou politiky jsou však sociálně-ekonomická témata. Kamkoli na tomto poli dnes stoupnete, tam narazíte na zájmy a záměry Babišova Agrofertu. Od zemědělských dotací přes zvyšování sazeb zdravotního pojištění až po preferenci českých výrobků v supermarketech. Z Agrofertu se za těch osm let stala součást státu, kterou musí každá další svéprávná vláda omezit a vytlačit do správných kolejí. S Babišem ve vládní koalici by to šlo jen těžko.

To nejde překlenout shodou na tom, že piráti jsou pošuci a co jsme si, to jsme si, nekritizujme se a radostně spolu vládněme. V posledním podcastu Kecy a politika si jeho autoři, Petros Michopulos a Bohumil Pečinka, myslí, že podobná vláda nemůže vzniknout v žádné variantě, pokud by ovšem ODS nechtěla riskovat rozpad svého poslaneckého klubu.

Pusťte si přechozí díl podcastu Kecy & politika:

Video placeholde
Kecy a politika 15: Babiš X Bartoš - proč neseká mačeta? • Reflex.cz