Jana Maláčová a Matěj Stropnický vyrazili na kontrolu práce

Jana Maláčová a Matěj Stropnický vyrazili na kontrolu práce Zdroj: Koláž reflex.cz

Jana Maláčová a Matěj Stropnický se zúčastnili přepadové kontroly v továrně v severočeské Krupce
Jana Maláčová a Matěj Stropnický se zúčastnili přepadové kontroly v továrně v severočeské Krupce
Jana Maláčová a Matěj Stropnický se zúčastnili přepadové kontroly v továrně v severočeské Krupce
Jana Maláčová a Matěj Stropnický se zúčastnili přepadové kontroly v továrně v severočeské Krupce
4
Fotogalerie

Nestoudné předvolební divadlo. Maláčová a Stropnický zneužívají státní kontrolu v kampani

Potápějící se ČSSD, kterou přes úporné úsilí Jana Hamáčka odepsal i prezident Zeman a nebude ji volit, zachází ve volební kampani příliš daleko. Ministryně Jana Maláčová a její asistent Matěj Stropnický se přímo účastní státních kontrol a vyhrožují podnikatelům.

„Akce FÉROVÁ PRÁCE je tu! Některé firmy si po covidu myslí, že zákoník práce je cár papíru. Do terénu proto vyjíždějí inspektoři, policisté a celníci, a kontrolují dodržování pracovních podmínek. Vydala jsem se s nimi, abych si o kontrolách udělala obrázek!“ oznámila ministryně práce a sociálních věcí Maláčová na Twitteru.

Selhání resortu Maláčové

Do terénu vyrazila se svým poradcem Matějem Stropnickým, bývalým předsedou Strany zelených. Oba byli na popud vedení ČSSD dosazeni shora do čela pražské volební kandidátky. Zúčastnili se zásahu třiceti pracovníků Státního úřadu inspekce práce a dvaceti ozbrojených policistů z cizinecké policie ve firmě Personna International v Krupce na Teplicku. Okamžitě o něm informovali na sociálních sítích.

Podobných kontrol proběhne šedesát. Jejich výsledky budou podle Stropnického postupně zveřejňovány koncem léta a v září, tedy „shodou okolností“ krátce před parlamentními volbami. Kritiku osobní účasti odmítá, přičemž mimoděk přiznal nefunkčnost resortu téměř osm let spravovaného sociální demokracií.

„Samozřejmě, že kontroly probíhaly i dosud, ale v tichosti, bez veřejné diskuse, bez pozornosti pro ty, jejichž práva jsou ve fabrikách často cár papíru, a probíhaly také jen dílčím způsobem: přijde podnět, vyšetří se, někdy pokuta, někdy nic,“ napsal Stropnický.

Pokud poradce ministryně práce a sociálních věcí odhalil tak závažná selhání státního aparátu, kdy bude odvolán dlouholetý šéf Státního úřadu inspekce práce Rudolf Hahn? Kdo za tento stav ponese politickou odpovědnost? To si oba museli na dodržování pracovních podmínek vzpomenout zrovna teď, kdy se mnohé firmy stále potýkají s dopady koroakrize, a řada z nich nápor vládních lockdownů nepřežije?

Vedoucí výroby podniku Václav Vrabec poukázal na chaos a nekoordinovanost kontroly, která nenašla žádné porušení zákona. „Co považuji ovšem za nejhorší, je její zneužití k předvolební kampani paní Maláčovou a panem Stropnickým, což dokládají jejich příspěvky na sociálních sítích,“ zdůraznil.

Autorem Stropnický

Maláčová odmítla, že šlo o předvolební akci, jenže k autorství se přihlásil její asistent: „Je to agenda, se kterou jsem na to ministerstvo šel. Byl to jeden z důvodů, proč jsem ten post přijal. Kdybych se toho neúčastnil, budete se ptát, co ten Stropnický na tom ministerstvu vlastně dělá.“

Stropnický nepochopil, že státní správa je ze zákona apolitická, a proto nesmí být zatahována do předvolebního boje. Co bude následovat příště? Zúčastní se ministr vnitra Hamáček osobně okázalých policejních razií v klubech pro mladé lidi, nebo „zaklekávání“ na firmy likvidačními zajišťovacími příkazy?

Tyto mediální šarády jdou přímo proti smyslu služebního zákona, což jen dokládá pokrytectví vládní garnitury. Slovy Maláčové je tato norma prosazená koalicí ANO a ČSSD jen cárem papíru, jelikož podobné chování zapovídá. Ve zneužívání státní správy ve vlastním zájmu si mohou obě strany podat ruce.

Stejně bezzubý je i další „protikorupční“ zákon, regulující chování stran ve volební kampani. Podle vyjádření Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran se tato akce nedá považovat za součást kampaně. „Ve smyslu zákona to zřejmě kampaň není, protože tam oba vykonávají svou funkci a jen o tom informují,“ uvedl jeho člen Jan Outlý.

K čemu jsou potom tyto s velkou slávou přijímané zákony, když ve svém důsledku zvýhodňují vládní strany? Takto může být každá aktivita vlády pojímána jako vykonávání její funkce a nestojí ji to ani korunu. Volební kampaň jí tak platí i ti daňoví poplatníci, kteří s ní hluboce nesouhlasí, a jí dosazený úřad to ještě posvětí.

Level Okamura

Teatrální přepadovku v Krupce bez předchozího ohlášení kritizovala i opozice. „Tohle je snad nejhnusnější způsob dělání volební kampaně, level Okamura,“ reagoval europoslanec Tomáš Zdechovský.

K inspekční šťáře, které mají za účasti obou představitelů ČSSD pokračovat, se vyjádřil i Senát. Na návrh Miroslavy Němcové přijal usnesení vyzývající vládu ANO a ČSSD k vysvětlení těchto aktivit.

„Je to pro mě opravdu neskousnutelný případ toho, jak zachází státní moc s lidmi, kteří zaměstnávají jiné, odvádějí daně našemu státu a podílejí se na tom, abychom se i v době po covidu ekonomicky zmátořili,“ řekla senátorka v úvodním slově. Vyzvala Maláčovou, aby neterorizovala podnikatelskou sféru a poukázala na možný rozpor se zákonem, když se státních kontrol účastní lidé bez jakéhokoli oprávnění a dožadují se plnění všech povinností ze strany zaměstnavatele.

Bude asistent Stropnický příště ve firmách kontrolovat dodržování protiepidemických opatření, z nichž ovšem drtivou většinu shodily soudy jako nezákonná? To už může provádět státní kontrolu prakticky kdokoli, pokud se státní moc rozhodne chovat jako dráb a upravuje si pravidla podle svého gusta.

Nežijeme v roce 1948

Jana Maláčová a Matěj Stropnický se brání, že mají oprávnění účastnit se těchto zátahů. Nemyslí si to ale všichni, kdo se pohybují v sociálním sektoru. Na „odporné divadlo“ upozorňuje Lenka Kohoutová z Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

„Nežijeme v roce 1948! Jednotlivý ministr podle kompetenčního zákona vede své ministerstvo a jednotlivé orgány, jako je například Státní úřad inspekce práce, jež má ve své gesci. To ale neznamená, že ministryně Maláčová sama vykonává inspekci a už vůbec ne její poradce,“ reagovala pro Reflex.

Kontrola inspektorů má totiž jasná a přesná pravidla podle zákona o inspekci práce a kontrolního řádu. Provádějí ji zaměstnanci Státního úřadu inspekce práce a oblastních inspektorátů. Jedná se výkon státní moci, který musí být v souladu se zákonem. Mimo jiné jsou osoby provádějící kontrolu povinné zachovávat mlčenlivost, podobně jako u daňových kontrol. Chování exponentů ČSSD je v tomto světle skandální.

U Maláčové její arogantní státní dirigismus a „třídní boj“ s podnikateli nepřekvapuje a Stropnický se k němu velice rychle dopracoval. Zbývá jen otázka, jestli oba ochránci práv domácích a agenturních zaměstnanců zamíří do některých firem Agrofertu, o jejichž nekalých praktikách nedávno informovala i německá stanice Deutsche Welle. Asi těžko, když Matěj Stropnický prohlašuje, že je pro něj přijatelnější současná vláda ANO a ČSSD podporovaná komunisty, než vláda pravice. Tím je řečeno vše.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Matějem Stropnickým • Prostor X