Video placeholde

Miroslav Kalousek: S Babišem těch 180 miliard na obnovu ekonomiky po covidu nedostaneme

V reakci na pražskou návštěvu předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, která „přivezla“ České republice sto osmdesát miliard korun na národní plán obnovy, říká Miroslav Kalousek: „Je to sice velké zjednodušení, ale musíme si vybrat: Buď Babiš, nebo 180 miliard. Český premiér je v trvalém konfliktu zájmů, a pokud v něm bude setrvávat, tak nám ty peníze nikdo nedá,“ říká Miroslav Kalousek v pořadu Reflexe Kalouska a Stoniše.

„Na druhou stranu – trošku se mi zdá, že opozice vydírá: Když budete volit Babiše, nedostanete 180 miliard. Volte nás, dostanete je,“ oponuje šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš. „To ale není vydírání,“ říká Kalousek. „Jde o systém. I kdyby byl Andrej Babiš svatý a ten svůj konflikt zájmů nezneužíval, jako že svatý není a zneužívá ho, tak problém je systémový. V civilizovaných zemích není možné, aby někdo sám stanovoval a kontroloval pravidla, podle kterých čerpá společné evropské peníze,“ dodává Kalousek.

Pusťte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast na Spotify:

Na obavu šéfredaktora Reflexu Stoniše, že miliardy se nakonec projedí a vyhodí na nesmysly typu rozhledny v nížinách, reaguje Kalousek: „Česká republika je v unikátní situaci. I když jde o půjčku, dostane nakonec více, než zaplatí. Ty peníze musí být opravdu investovány tak, aby měly vysoký multiplikační efekt, aby opravdu nebyly projedeny, jak se dnes projídají deficity. A už vůbec nesmějí být rozkradeny.“

Na jaké konkrétní projekty by měly být peníze použity? Co si myslí o dalším velkém evropském projektu New Green Deal? Budeme za deset let jezdit v autě na benzínový pohon? To vše si můžete poslechnout v aktuálním vydání pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.