Video placeholde

Miroslav Kalousek: To, jak vláda organizuje pomoc postiženým po tornádu, je hanebnost

Vysvětlení vlády, že původní záměr snížit státní pomoc pro postižené po tornádech o charitativní příspěvek byla chyba úředníků, důrazně odmítl v aktuálních Reflexích Miroslav Kalousek. „Proboha, snad každý ministr umí číst a ví, jaký materiál na vládě předkládá,“ říká. „A velice dobře to věděla i ministryně pro místní rozvoj Dostálová,“ dodává.

„Já této vládní akci říkám ´slibuji, co jsem slíbil, odvolávám, co jsem odvolal´,“ dodává v diskusi s Miroslavem Kalouskem šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš. Podle něj je celý zmatek a chaos krom jiného důkazem, že státu je příliš, jeho levá ruka neví, co dělá pravá, že českou vládu řídí absolutní chaos a že v případě živelné pohromy se na stát vůbec nemůžeme spolehnout.

Pusťte si Reflexe jako podcast na Spotify:

 

„Vláda dnes navíc rozhodla, že ti, kteří byli pojištěni proti živelné pohromě, mají nárok na sedmdesát procent pomoci oproti těm, kteří pojištěni nejsou, což je absolutně nepřijatelné a do budoucna i riskantní,“ říká Miroslav Kalousek.

Marek Stoniš považuje rovněž za smutný paradox, že další ze strůjců pomoci vlády tornádem zničeným obcím ministryně Schillerová vyrazila o víkendu na Velehrad účastnit se Dnů lidí dobré vůle. „Ona se u otevření tamní výstavy o arcibiskupovi Antonínovi Cyrilovi Stojanovi pochlubila, že zná jeho životní motto „Mám, co jsem dal druhým,“ a vyslovila velké potěšení, že podle výsledků charitativních sbírek to vypadá, že se tímto heslem řídí i mnozí další lidé. „Vždyť ona jako jeden ze strůjců „pomoci“ postiženým obcím chtěla ukrást část peněz, které lidé dobré vůle prostřednictvím charit na jižní Moravu poslali. Na jednání Aleny Schillerové podle mého sedí nejlépe klasický židovský výraz chucpe,“ uzavřel dnešní debatu Marek Stoniš.