Dnes už bývalý šéf  ÚOOZ Robert Šlachta. Jeho hlavní problémy jsou dva – nikdy nic pořádného neodhalil a podlehl vábení Andreje Babiše.

Dnes už bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Jeho hlavní problémy jsou dva – nikdy nic pořádného neodhalil a podlehl vábení Andreje Babiše. Zdroj: foto ČTK / reflex (3×)

Šlachta se po vstupu do politiky nevyhne argumentům, že on a jeho sponzorské okolí přímo či nepřímo pomáhali nastolit v zemi oligarchický systém.
V létě 2020 Robert Šlachta rozjel sérii mítinků u příležitosti vydání své knihy pamětí, které se dostalo velké propagační podpory z různých míst. Taková investice nemohla nikoho nechat na pochybách, že Šlachta skončí v politice.
Robert Šlachta, Miloš Fürst a Tomáš Sochr
Odstartovala i kampaň Přísahy Roberta Šlachty.
Robert Šlachta
17
Fotogalerie

Je to přes kopírák hnutí ANO, pochválil Šlachtu Babiš. Rýsuje se jeho koaliční náhrada za ČSSD?

Premiér Andrej Babiš prohlásil o expolicistovi Robertu Šlachtovi, který se rozhodl vstoupit politiky, že to dělá dobře a kopíruje jeho „protikorupční“ hnutí ANO. Rýsuje se jejich potenciální spojenectví po volbách? Spolupráci nevylučuje ani někdejší Babišův spojenec Šlachta.

Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) založil s nejbližšími spolupracovníky Jiřím Komárkem a Tomášem Sochrem hnutí Přísaha Roberta Šlachty. Zaregistrováno bylo letos v dubnu tři měsíce po založení spolku Napřímo. Jeho cílem je „vést dialog za účelem nastartování společenských změn a nového společenského kurzu“. Jde i o to, jaký kurz nabere sám Šlachta a hlavně s kým.

Přísaha Roberta Šlachty recykluje antikorupční rétoriku protestních stran ANO a dnes už zaniklých Věcí veřejných Víta Bárty. Program hnutí je teprve dolaďován, přesto se jeho preference díky masivní a nákladné billboardové kampani pohybují mezi třemi až pěti procenty, potřebnými pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Babiš: Dělá to přesně jako já

Šlachtův projekt se proto stále častěji dostává do hledáčku médií. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se k němu vyjádřil i premiér Babiš. Zcela netypicky nešetřil chválou, zatímco ostatní konkurenci – s výjimkou KSČM a Okamurovy SPD – ostře napadá.

„Pan Šlachta dělá přesně to, co jsem dělal v roce 2013. Úplně přes kopírák. Absolutně. Dělá to dobře, je to pohledný muž, má kontakty a má i dobré fotky. Je to přesně hnutí ANO v roce 2013. Přesně takhle jsem to dělal. Má to jednoduché,“ nešetřil Babiš chválou a ocenil marketing Přísahy.

„Robert Šlachta má protikorupční étos, akorát s námi nemá co kritizovat, my jsme neměli žádný korupční skandál. Ty takzvané demokratické strany s bohatou korupční historií jich měly mraky,“ dodal premiér. Zapomněl už na aktuální korupční kauzu Stoka brněnského ANO, právě projednávanou u soudu?

To je velmi smělé tvrzení v situaci, kdy oligarchický systém prorostl přímo do státní správy a impérium trestně stíhaného premiéra ve střetu zájmů čerpá každý rok miliardové penězovody formou dotací, veřejných zakázek nebo daňových úlev. To vše za přihlížení policie a státního zastupitelství, dříve schopných zasahovat kvůli mnohem marginálnějším důvodům. Není známo, že by se Šlachta vůči tomuto stavu vymezoval.

Společné zájmy

Babiš se vyhnul přímé odpovědi na otázku, zda by byl schopen se Šlachtou spolupracovat ve vládě. „On mi nevadí. Dělá protikorupční hnutí. Leccos se o tom povídá, nevím, kdo za tím stojí, a je mi to jedno. Pana Šlachtu neznám, známe se z nějakých kauz. A že máme něco společného? Nemáme,“ uzavřel, znovu v rozporu s realitou.

Premiérova vstřícnost má svoje opodstatnění. Robert Šlachta mu společně s olomouckým vrchním státním zástupcem Ivem Ištvanem otevřel cestu k moci v červnu 2013 po nedoloženém nařčení z obří korupce na vládní úrovni, přičemž Babiš podle otevřených zdrojů už dříve úzce spolupracoval s ÚOOZ jako informátor.

Společné zájmy obou mužů se protnuly i po nástupu hnutí ANO do vlády. Šlachta odešel z řad policie na protest proti policejní reorganizaci v červnu 2016. Spor s tehdejším ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) zakomponovalo hnutí ANO i do krajské volební kampaně. Babiš označoval ÚOOZ za jediný poctivý ostrůvek v policii, přičemž tomuto souručenství masivně vypomáhaly deníky Agrofertu, kam cíleně proudily úniky ze živých spisů tohoto útvaru.

Trafiky v resortu financí

Policejní reorganizaci, kvůli níž málem padla Sobotkova vláda, sice tehdejší ministr financí nezabránil, ale na Šlachtu nezapomněl. Zajistil mu post náměstka ředitele v podřízené Celní správě, kde byl expolicista jediným účastníkem formálního výběrového řízení, ačkoli nesplňoval původní požadavek celní zkoušky.

Okruh ANO nepominul ani další Šlachtovy spolupracovníky z ÚOOZ, kteří v téže době rovněž opustili policii. Už v březnu 2017 vyplavaly informace, že většina z nich zakotvila v resortech ovládaných Babišovým hnutím. Někteří byli zlanařeni k tehdejšímu ministru spravedlnosti Pelikánovi, nejvíce jich ale skončilo v revíru ministerstva financí.

Kromě Šlachty nastoupil do Celní správy i Tomáš Sochr, zatímco bývalý šéf ostravské expozitury Jiří Komárek přešel na Finanční správu. V hájemství Andreje Babiše tedy skončili všichni tři zakládající členové Přísahy. Měl k tomu své osobní důvody.

Komárek se zviditelnil během boje o policejní reorganizaci lživým nařčením policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního úniku informací“. Později podobně bez důkazů veřejně očerňoval hlavního vyšetřovatele Čapího hnízda Pavla Nevtípila před druhým hlasováním o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání.

Babiš: Šlachta chce být policejní prezident

Šlachtovo působení v Celní správě ovšem mělo být jen přechodné, jelikož pomýšlel na satisfakci a návrat do řad policie po sněmovních volbách na podzim 2017. V květnu téhož roku zveřejnil anonymní účet Julia Šumana jednu z nahrávek, kde Andrej Babiš autenticky prohlašuje: „Šlachta mi vzkázal, že by chtěl být policejní prezident.“

Bývalý šéf ÚOOZ hovořil o zájmu vrátit se na policejní prezidium v Lidových novinách ještě v březnu 2018, kdy probíhaly policejní čistky menšinové vlády ANO. Tyto ambice definitivně ukončilo převzetí ministerstva vnitra sociální demokracií.

Proto je poněkud pokrytecké a nevěrohodné, pokud se Šlachta loni v květnu vůči Babišovi vymezil, že se v něm spletl.  „Uvěřili jsme tomu, že chce mýtit korupci. On si mě kolem reorganizace vzal do huby a já mám stigma Babišova člověka,“ uvedl. Proč tedy bral „trafiku“ v Celní správě a nebyla v tom jistá vypočítavost?

Dnes je už Robert Šlachta jako oficiální politik ve vyjadřování opatrnější. „Nevím, proč se všichni ptáte zrovna na ANO. Já teď nejsem striktně proti nikomu,“ reagoval na dotazy po vzniku Přísahy, zda uvažuje o vzájemné spolupráci. Jak jeho hnutí dopadne v říjnových volbách, by dnes ovšem bylo jen věštění z křišťálové koule.

Některým novým subjektům se nástup povedl, jiným před volbami došel dech. S pravděpodobností hraničící s jistotou však lze tvrdit, že šéf ANO počítá se Šlachtou, sponzorovaným mimo jiné Babišovým podporovatelem Radimem Jančurou, jako s potenciálním koaličním partnerem. Zvláště pokud propadne potápějící se ČSSD.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Robertem Šlachtou • Prostor X