Video placeholde

Michal Hašek náměstkem na vnitru? Další důvod pro pád této vlády, říká Miroslav Kalousek

V nových Reflexích se řeší Miloš Zeman. Podle Miroslava Kalouska se prezident svým vystoupením ke kauze Vrbětice jasně přidal v probíhající hybridní válce na stranu nepřítele. „Zpochybnil závěry našich tajných služeb v kauze Vrbětice, co o kauze řekli premiér nebo ministr vnitra, ať už byli přinuceni jakýmikoliv okolnostmi. A tím nás samozřejmě oslabil u našich spojenců a posílil ruskou propagandu,“ říká Kalousek na úvod. Podívejte se na celé Reflexe ve videu v úvodu článku.

Na námitku šéfredaktora Reflexu Marka Stoniše, že kauza Vrbětice mohla rozklížit idylu panující mezi premiérem Babišem a prezidentem Zemanem, má Miroslav Kalousek jasnou odpověď:  „Už jsem slyšel v životě mnoho lží, ale tato je jedna z největších: Že nás Andrej Babiš ochrání před proruským prezidentem Milošem Zemanem. A je nesmysl strašit tím, že vláda nemá padnout, protože prezident jmenuje svoji vládu, která bude ještě horší než ta Babišova." Babišova vláda je podle Kalouska Zemanovou vládou a takovou zůstane.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

Pro Miloše Zemana musely být Vrbětice obrovskou životní prohrou. On za posledních osm let investoval ohromné množství energie i politického kapitálu, aby na území vlastního státu prosadil ruské zájmy. Proto říkám, že jeho projev byl zrádcovský a Vrětice to úsilí rozmetaly. On se snaží zachránit aspoň trosky a snaží se vzkázat do Moskvy, „Vladimíre Vladimíroviči, ještě není vše ztraceno. A k této záchraně patří i jmenování známého sociálního demokrata Michala Haška náměstkem ministra vnitra Jana Hamáčka. „Michal Hašek se fotí s Putinovými Nočními vlky a s vlajkou Doněcké lidové republiky,“ říká Kalousek. „To je v době hybridní války opravdu skvělý náměstek ministra vnitra,“ dodává Kalousek. „Pro mě to je jen další důvod pro vyslovení nedůvěry vládě.“

Za další je kolosální konflikt zájmů Andreje Babiše, který potvrdila Evropská komise. „Andrej Babiš sice dovládne, ale měl by dovládnout aspoň v demisi. Je povinností opozice se o odvolání Babišovy vlády pokusit,“ říká Miroslav Kalousek.

Šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš vnímá kauzu dotací Agrofertu jako příležitost pro revizi celého dotačního systému, který nahrává velkým koncernům a likviduje trh.

Oba diskutující se ovšem shodli, že Agrofert, respektive Andrej Babiš, by měl neoprávněně vyplacené dotace vrátit českému daňovému poplatníkovi.

Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše je pravidelný pořad, ve kterém šéfredaktor Reflexu debatuje s matadorem české polistopadové politiky o všem, co se děje kolem nás. Sledujte a poslouchejte každý týden na webu reflex.cz, redakčním Youtube kanále a všech hlavních podcastových platformách.

Podívejte se na minulý díl Reflexí:

Video placeholde
Reflexe Kalouska a Stoniše: Léta budovaná pověst České republiky je kvůli vládě v troskách • Reflex.cz