Video placeholde

Každá slušná vláda by požádala o důvěru sněmovny, jenže my slušnou vládu nemáme, říká Miroslav Kalousek

Jako úplný politický „bizár“ hodnotí Miroslav Kalousek výměnu ministra zahraničí Tomáše Petříčka za Jakuba Kulhánka. V době sílícího mezinárodního napětí a hrozícího konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, tlaku na dostavbu české jaderné elektrárny, potenciálního přijetí nebo odmítnutí ruské vakcíny Sputnik to považuje ze strany sociální demokracie za nezodpovědnost a hazard se zájmy České republiky. Poté, co komunisté v úterý večer vypověděli vládě Andreje Babiše svou podporu, proto považuje za jediné správné řešení vyslovení nedůvěry vládě, rozpuštění sněmovny a vypsání předčasných voleb, které by se mohly konat začátkem letošního července.

Marek Stoniš oponoval případným předčasným volbám několika argumenty: Andrej Babiš se může stylizovat do role oběti a obvinit opozici, že vyvolala politický chaos v době, kdy stále nemáme vyhráno nad pandemií covidu, kdy není jasné, jak bude vypadat definitivní podoba nového volebního zákona. Nebezpečný může být také termín voleb, kdy část Čechů odjede na letní dovolenou a bude volby ignorovat.

„Všechny tyto argmenty vnímám, ale považuji je z hlediska opozice za liché a alibistické,“ řekl v pořadu Kalousek. „Mimo jiné, čím dříve začne vládnout nový kabinet, tím větší šance je na přijetí realističtějšího rozpočtu pro příští rok, než jaký by s největší pravděpodobností na podzim předložila stávající ministryně financí Alena Schillerová,“ tvrdí.

Co konkrétně by teď měly opoziční strany ve sněmovně dělat? Jakým způsobem by měly vyvolat předčasné volby? Kdo má podat návrh na vyslovení nedůvěry vládě? A kdo z českých politiků by mohl dostat Nobelovu cenu míru?

Dozvíte se v novém vydání Reflexí Marka Stoniše a Miroslava Kalouska.


 

Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše je nový pravidelný pořad, ve kterém šéfredaktor Reflexu debatuje s matadorem české polistopadové politiky o všem, co se děje kolem nás. Sledujte a poslouchejte každý týden na webu reflex.cz, redakčním Youtube kanále a všech hlavních podcastových platformách.