Video placeholde

Reflexe Kalouska a Stoniše: Musí se šetřit a bude to bolet. Když se to lidem nevysvětlí, bude to bolet ještě více

„Je to lež,“ reagoval Miroslav Kalousek na vysvětlení ministryně financí Aleny Schillerové, že rozdala statisícové odměny svým náměstkům a úředníkům, protože díky nim ušetřil za loňský rok stát miliardy korun. „Nezpochybňuji, že jde o odborníky, mnohé z nich ještě znám z doby, kdy jsem na ministerstvu působil, ale odměny i výdaje státu musí odrážet ekonomickou realitu,“ řekl v diskusi s šéfredaktorem Reflexu o hospodaření státu Miroslav Kalousek. A podle něj je soukromý sektor, z jehož příjmů stát žije, kvůli covidu ve velkých problémech.

Tématem nejsou jen odměny, ale celkové výdaje státu, které enormně rostou. „Když jsem odcházel z vlády, kritizoval nás Andrej Babiš za to, že máme 413 tisíc zaměstnanců. V letošním roce ovšem vláda rozpočtuje výdaje už na 475 tisíc zaměstnanců státu. A máte pocit, že stát díky tomu funguje lépe?,“ ptá se řečnicky někdejší ministr financí. Podle jeho odhadu je únosný počet státních zaměstnanců kolem 400 tisíc.

Minulý díl Reflexí Marka Stoniše a Miroslava Kalouska můžete zhlédnout zde: 

Video placeholde
Reflexe Marka Stoniše a Miroslava Kalouska: Příště vyřesí Andrej Babiš nedostatek lékařů tombolou doktorských titulů • Reflex.cz

Oba diskutující se shodli v tom, že vláda si začíná uvědomovat, že dostala zemi do obrovských dluhových problémů a tento problém někdo bude muset řešit a vysvětlovat lidem. „Ale čeká to až na vládu, která vzejde z podzimních voleb, od Andreje Babiše v tomto směru nemůžeme čekat vůbec nic,“ říká Miroslav Kalousek.

I někdejší socialistický předseda vlády Vladimír Špidla, který kdysi porazil ve volbách Václava Klause a jeho ODS výrokem „zdroje jsou“, byl podle něj oproti Andrejovi Babišovi zcela odpovědný pravicový politik.

A to je už co říci, dodává Stoniš.


Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše jsou nový pravidelný pořad, ve kterém šéfredaktor Reflexu debatuje s matadorem české polistopadové politiky o všem, co se děje kolem nás. Sledujte a poslouchejte každý týden na webu reflex.cz, redakčním YouTube kanálu a všech hlavních podcastových platformách.