Video placeholde

Kalousek: Nový ministr zdravotnictví? Pokud zůstává premiérem Babiš, je jedno, kdo jím bude

Výměnou ministra zdravotnictví Jana Blatného za Petra Arenbergra se reálně nestane vůbec nic. „Slovy odstupujícího ministra zdravotnictví – situace bude stejná, horší nebo lepší,“ zažertoval si v novém vydání pořadu Reflexe bývalý ministr financí Miroslav Kalousek na téma aktuální rekonstrukce vlády. Zarážející je pouze způsob, jakým ji premiér provedl – že o odvolání nebyl schopen informovat osobně ministra přímo.

Šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš i Miroslav Kalousek se shodli, že odvolání Blatného je jen další ze způsobů, jakým se snaží Andrej Babiš odvrátit pozornost od řady selhání, kterých se jako předseda vlády dopustil a jež aktuálně popisuje například výroční zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu. V ní se mimo jiné uvádí, že minimálně polovina z 291 miliard korun, o které byl zvýšen deficit rozpočtu, nesouvisela s pandemií covidu. „A tento trend pokračuje i v letošním roce, což se ve zprávě NKÚ logicky nemůžete dočíst,“ varuje Miroslav Kalousek.

O kolik miliard se zhruba zvýší letošní zadlužení státu? Jak by měl stát řešit výpadek svých příjmů? Co hrozí budoucím generacím, pokud vláda nezačne okamžitě jednat?

Sledujte nové vydání středečního pořadu Reflexe Marka Stoniše a Miroslava Kalouska.



Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše jsou pravidelný pořad, ve kterém šéfredaktor Reflexu debatuje s matadorem české polistopadové politiky o všem, co se děje kolem nás. Sledujte a poslouchejte každý týden na webu reflex.cz, redakčním YouTube kanálu a všech hlavních podcastových platformách.