Andrej Babiš a Miloš Zeman

Andrej Babiš a Miloš Zeman Zdroj: Foto Blesk - Tonda Tran, Jakub Poláček

Vlastimil Válek: Zemanova vláda nám nehrozí, tu už tady máme

Žijeme v zemi, kde se stal současný premiér doslova rukojmím sobeckých zájmů prezidenta a kde reálná moc leží zcela jinde, než čemu odpovídají ústavní i politické zvyklosti. Vládu totiž dávno neřídí Andrej Babiš, jehož formální autorita se tak stala jakousi prázdnou floskulí, kterou přebíjí každodenní realita. Nejslabší premiér posledních tří dekád musí po odchodu nepřiznaného koaličního partnera bezodkladně požádat o důvěru své vlastní vlády v Poslanecké sněmovně. Pokud tak neučiní, budeme za koalici SPOLU naopak iniciovat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě.

Jako zodpovědná opozice nemáme ani vteřinu času navíc s váháním, zda je pro nás současná vláda prospěšnější než jakákoliv další varianta, která by mohla přijít po ní. Je totiž zřejmé, že v čele státu stojí nebezpečný chaotik, kterému se absolutně vymklo z rukou všechno, do čeho se pustil, což se bohužel naplno projevuje v těžkých časech, které zrovna prožíváme. Celou krizi nezvládáme ekonomicky ani zdravotně a skoro už jsme kvůli ní zapomněli na další problémy, které vládu dlouhodobě provázejí. Bezbřehá nekompetence ministrů, naprostý morální úpadek a v neposlední řadě osobní problémy premiéra spojené s korupčními aférami a nevídaným střetem zájmů.

Mnozí kritici vyvolání hlasování o nedůvěře vládě argumentují tím, že poté přijde vláda ještě horší, vláda Miloše Zemana, a proto musíme být obezřetní. Tento argument by obstál v normální zemi za situace, že by premiérem nebyl ufňukaný zbabělec, který už dávno dobrovolně odevzdal svoji moc do rukou lidí kolem prezidenta, jejichž byznysové zájmy s Ruskem a Čínou jsou to první i poslední, o co mají starost. Vládu Miloše Zemana tak fakticky pozorujeme již nyní. Vidíme to velmi zřetelně v posledních dnech, kdy dochází k chaotické výměně ministrů bez zjevných objektivních důvodů. Jeden kritizuje použití neotestované ruské vakcíny, druhý nechce umožnit výstavbu kritické infrastruktury zemi, jež proti nám vede otevřenou hybridní válku. Oba skončili v řádech dní. Opravdu si chceme i dále lhát do kapsy, že může přijít ještě něco horšího? Vláda Miloše Zemana se už ani nesnaží zakrýt, o čí zájmy jí jde především. Andrej Babiš tomu všemu mlčky asistuje a automaticky přikyvuje. Stala se z něj směšná stafáž.

Pokud bychom za této situace měli pouze nečinně přihlížet a říkat si, že to s novou vládou možná bude ještě horší, nebyli bychom poctivě pracující opozicí. Stali by se z nás ustrašení a pasivní vyčkávači, kteří se bojí převzít zodpovědnost za budoucnost této země. Stáli bychom ve stínu a říkali si, že to třeba nějak dopadne za půl roku u voleb. Ale půl roku je zatraceně dlouhá doba na to, aby nás ještě spoustu věcí mohlo nepříjemně překvapit. Vyvolání nedůvěry vládě je pouze první krok, po kterém musí následovat rozpuštění Poslanecké sněmovny a předčasné volby v nejbližším možném termínu. Je nejvyšší čas na rozhodné kroky a my to dlužíme všem občanům, kteří si přejí opravdovou změnu v této zemi.  

Autor je předsedou poslaneckého klubu TOP 09.