Ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Místo důchodové reformy jen další přilepšování a utrácení. Ale hlavně to stihnout do voleb!

Astronomické rozpočtové schodky, utlumená ekonomika, chybějící příjmový zdroj. Ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou ale nic nezastaví. Nyní přichází s nápadem přidávat k důchodům „výchovné“ za děti, k tomu chce některým zaměstnancům zajistit dřívější důchod.

Na tom by nebylo nic špatného, zvlášť u prvního nápadu. Většinou by to připadlo důchodkyním-matkám, za každé dítě by to bylo k penzi plus 500 korun měsíčně.

 Kdyby ale u toho ovšem nebylo několik kdyby. Takhle je to jen zase další rozhazovačný, neodpovědný nápad vycházející z vlády. Byť tentokrát „jen“ od ministryně za ČSSD.

„Je pro mě priorita, abychom do voleb stihli prosadit výchovné,“ vysvětlovala to Jana Maláčová v pondělních Událostech na ČT. „To znamená bonus za vychované dítě pro ty, kteří zejména pečovali a mají kvůli tomu nízké mzdy a pak nízké důchody.“

Neboli načasování nikoliv podle rozpočtových možností či z nějakých promyšlených časových důvodů. Hlavně aby se to stihlo do voleb. A třeba si na to voliči vzpomenou a topící se ČSSD zachrání. Je ale třeba říct, že u důchodových bonusů za děti panuje shoda u vícero stran napříč politickým spektrem.

A opět – většina matek si to nepochybně zaslouží (byť nárok budou mít i důchodci-otcové, pokud dítě vychovávali hlavně oni). Jen se musí říct, kde se na to vezme. Odhadem by to přitom mělo přijít ročně na 15 miliard. V době stamiliardových rozpočtových schodků to může vypadat jako malichernost, ale každá miliarda se počítá.

Navíc to není jediné důchodové přilepšení, které ministryně (a místopředsedkyně ČSSD) Maláčová pár měsíců před volbami nabízí. Zároveň přišla s nápadem předčasného, ale nepokráceného důchodu pro zaměstnance vybraných náročných profesí.

Tady sice řekla, kde by se na to mohlo vzít, ale i to má k ideálu daleko. Zmíněné firmy by platily vyšší odvody, které už ani teď nejsou nijak nízké.

Aby toho nebylo málo, ve vládě to není nijak předjednané mezi oběma koaličními partnery. Takže ani s ministryní financí Alenou Schillerovou za ANO. „Nebavili jsme se o tom. Nejsem k tomu schopná nic říct, neznám parametry, neznám podrobnosti,“ uvedla na dotaz ČT šéfka státní kasy.

A to hlavní na závěr. „Chceme důchodovou reformu,“ píše se v programovém prohlášení vlády. Tady by se mělo začít. Na ni ale současný kabinet už zjevně rezignoval. Tak si to aspoň neměli dávat mezi „hlavní strategické směry“ hned na první místo.