Sandro Botticelli: Venuše a Mars

Sandro Botticelli: Venuše a Mars Zdroj: http://www.backtoclassics.com

JXD: Botticelli na drogách

Drogy jsou věčná inspirace umělců. Jeden z nich, renesanční malíř Sandro Botticelli, teď poslal z minulosti vzkaz, že drogy jsou i věčnou inspirací bohů.

 

Na obraze Venuše a Mars, který je slavný skoro stejně jako Mona Liza, byl nedávno identifikován - jako rostlinka, kterou bohům drží malý poťouchlý satyr v pravém dolním rohu obrazu - durman obecný, datura stramonium. Droga, která byla součástí středověkých čarodějných mastí a lektvarů; halucinace po požití durmanu, který obsahuje látky skopolamin a atropin, totiž velmi často obsahují představy a prožitky létání. Obraz ukazuje, že Boticelli nejenže psychotropní účinky durmanu znal, ale také je považoval za zábavu bohů - tedy nejspíše za něco božsky příjemného.

 

A v tomhle musím s umělcem polemizovat - semena durmanu jsou velice problematickou přírodní drogou, která se mimořádně špatně dávkuje a navíc - její účinek na konkrétního jedince je nepředvídatelný. Server biotox.cz výslovně říká: “Maximální dávky atropinu používané v lékařství jsou 0,5mg pro jedno podání. K centrálním účinkům dochází po podání dávek 5-10 mg. Intoxikace dávkou nad 100 (50) mg atropinu končí u dospělého většinou kómatem a respirační paralýzou (udušením). Smrtelnou dávku plodů rostliny představuje pro dospělého 10-12 bobulí (pro děti již 3-4).Poměrně často se však vyskytují jedinci mnohem citlivější u nichž se kritické stavy objevují již po 1 mg atropinu.“

 

Takže pokud byste si chtěli božské povyražení dopřát, buďte více než opatrní.