Video placeholde

S kilovou cihlou v ruce, ale stále na příjmu. Před 50 lety se začala psát historie mobilních telefonů

Podle mezinárodních statistik chodí po naší planetě okolo šesti miliard lidí, kteří běžně používají mobilní telefon. Funkčních přístrojů a SIM karet je pak ještě více. Bez mobilu si v dnešní době mnoho lidí vůbec neumí představit svůj život, natož trávení volného času. Ti by právě dnes mohli slavit malé výročí, protože uplynulo rovných 50 let od doby, kdy 3. dubna 1973 proběhl první hovor na mobilním telefonu.

První masově prodávaný mobil přišel o deset let později a stále jde z dnešního pohledu o „mobilní pravěk“. Legendární první telefon DynaTAC 8000x vážil 800 gramů, na výšku měřil třicet centimetrů a jeho uživatel si při hovoru musel ještě vysunout dlouhou gumovou anténu. Ne nadarmo se mu přezdívalo cihla či cihlofon.

Výdrž tohoto drobečka byla z dnešního pohledu také úsměvná: telefon na jedno nabití vydržel na příjmu fungovat osm hodin, nebo byl schopen zprostředkovat jeden třicetiminutový hovor. Dovolit si ho nemohl také každý, první prototyp se začal prodávat za 4000 dolarů, což byla tehdy pro obyčejného smrtelníka neskutečná suma. Výdobytek se tak stal doménou především celebrit a bohatých byznysmenů.

Cesta od vytvoření prototypu mobilního telefonu po jeho uvedení na trh byla také mimořádně dlouhá. Společnost Motorola začala s vývojem mobilního telefonu a potřebné infrastruktury již na přelomu 60. a 70. let minulého století. První funkční prototyp spatřil světlo světa v roce 1973. A dubnu téhož roku pak provedl vedoucí divize komunikačních systémů Motoroly Martin Cooper vůbec historicky první hovor v mobilní síti.

Na uvedení na trh se však čekalo dalších deset let, během nichž bylo potřeba vybudovat potřebnou infrastrukturu a získat všechna povolení a razítka u americké federální telekomunikační komise. Všechny tyto investice spolkly tehdy astronomických 100 milionů dolarů.

V druhé polovině 80. let a v 90. letech začali na trh vstupovat noví hráči, do prodeje se dostávaly nové a nové prototypy telefonů se stále větším množstvím funkcí a delší „životností“. Dnes může běžný spotřebitel ve svém mobilním telefonu kromě telefonování či psaní SMS zpráv i poslouchat hudbu, surfovat po webech, platit své účty, chatovat či nahrávat videa. O tom se otcům-zakladatelům mobilů, kteří byli ve své době opravdu velcí vizionáři, ani nesnilo…