Bostonské pití čaje

Bostonské pití čaje Zdroj: Wikimedia Commons / Nathaniel Currier

Na začátku svobodné Ameriky stálo 342 beden s čajem. Boston Tea Party se odehrála přesně před 250 lety

Ve čtvrtek 16. prosince 1773 několik desítek maskovaných lidí (v některých případech převlečených za indiány) se na člunech doplavilo ke třem lodím dovážejících čaj, které kotvily v přístavu ve městě Boston. Všech 342 dřevěných beden rozštípali a čajový obsah vysypali do vody. Možná si to tehdy ani sami neuvědomili, ale svým činem, kterému se přezdívá „bostonský čajový dýchánek nebo bostonské pití čaje“ položili základy pro americkou nezávislost.

Boston v současnosti platí za kulturní a ekonomické centrum východního pobřeží USA, které je navíc známé pro své prestižní akademické instituce v čele s Harvardovou univerzitou a MIT (Massachusettský technologický institut). Hlavní město státu Massachusetts zároveň sehrálo zcela zásadní historickou roli ve formování nezávislých Spojených států amerických.

Před dvěma a půl staletími ovšem situace v Bostonu nebyla tolik idylická jako nyní. Atmosféru ve městě vyhrotil už incident z 5. března 1770 – tehdy během pouliční rvačky bylo britskými vojáky zastřeleno pět tamějších obyvatel.

Americké kolonie britské koruny v druhé polovině 18. století jen s velkou nelibostí přijímaly rozhodnutí tisíce mil vzdálené britské vlády. Velký spor byl veden o dovážené zboží, u kterého s jedinou výjimkou Britové zrušili poplatky spjaté s dovozem – danou komoditou byl čaj, který se stal symbolem amerického útlaku a jenž na americký kontinent vozila primárně Východoindická společnost.

Američtí kolonisté se dovážky z Británie snažili na protest blokovat, nebo co nejvíce obcházet – nejčastěji přes holandské pašeráky, anebo si čaj vařili z takzvaného rojovníku bahenního, což se naučili od indiánů. Východoindická společnost se z toho důvodu dostala do obrovských finančních potíží, protože tuny jejího čaje zůstávaly v londýnských skladech a nikdo je nechtěl kupovat – z toho důvodu britský parlament v roce 1773 schválil Čajový zákon, jehož hlavním účelem bylo pomoci krachující společnosti.

Na podzim 1773 donutili kolonisté většinu lodí Východoindické společnosti vezoucí čaj odplout zpět – výjimkou byl Boston, kam dorazily tři lodě. Tamější guvernér Samuel Adams požadoval, aby loď Dartmouth v přístavu zůstala a zaplatila clo do dvaceti dnů, jinak jí bude čaj zabavený.

Před guvernérem stanovenou lhůtou se ovšem ke kotvícím plavidlům vydali v úvodu zmiňovaní maskovaní odpůrci, kteří bedny s nákladem rozmlátili a čaj naházeli do vody. Incident s obrovskými škodami i mnozí z řad kolonistů odsoudili, jiní američtí obyvatelé se k protestu také na jiných místech přidali – britský čaj například pálili. Protest v přístavu si nicméně historie pamatuje jako Boston Tea Party, neboli bostonský čajový dýchánek či bostonské pití čaje.

V dubnu 1775 pak ve vyhrocené atmosféře vypukla osm let trvající Americká válka za nezávislost. A o necelé tři roky později po událostech v Bostonu – konkrétně 4. července 1776 – byla ve Filadelfii v tamější Independece Hall podepsána Deklarace nezávislosti, prostřednictvím které 13 kolonií prohlásilo svou nezávislost na Velké Británii.