Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Foto Aha! – J. Poláček, K. Kopáč, N. P. Thao

Kalousek: Nevrtám do vedení TOP 09, to je kravina. A doporučení, abych kandidoval do Senátu, je nesmysl

Jeden z nejvýraznějších a nejsledovanějších českých politiků, bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, chtěl za TOP 09 kandidovat v červnu do Evropského parlamentu. Výkonný výbor strany ho ale ve čtvrtek odmítl zařadit na kandidátku koalice Spolu (kde je i ODS a lidovci). Podle Kalouska je ale vedení strany poněkud odtržené od reality, protože měl 12 nominací či doporučení z krajů (těch je celkem 14). „Chtěl jsem, aby byl výsledek koalice Spolu v eurovolbách lepší, ale to TOP 09 svým rozhodnutím znemožnila,“ řekl Kalousek v rozhovoru pro Reflex.cz. A dodal, že návrh výkonného výboru, ať příští podzim kandiduje do senátu, považuje za nesmysl,  osobně to ve čtvrtek řekl vedení strany. Ale návrat do politiky v budoucnu Kalousek pořád nevylučuje.

Co říkáte na to, že výkonný výbor TOP 09, nerespektoval doporučení a usnesení z 12 krajů a odmítl vás zařadit na kandidátku koalice Spolu do eurovoleb?

Překvapený nejsem, iluze jsem si nedělal. To, že zvítězí jistá submisivita vůči koaličnímu partnerovi, se dalo čekat. Prošel jsem od jara naprosto standardním nominačním procesem jako řadový člen TOP 09, získal jsem pro volby do Evropského parlamentu drtivou podporu z krajů, bylo to 10 nominací a dvě usnesení o podpoře. Že výkonný výbor odmítl názory členské základny standardní není, ale oprávněný k tomu je. Ukazuje to ale na jisté odtržení od té členské základny.

Někteří vaši kritici říkají, že jste chtěl jen tímto způsobem veřejně vrtat do vedení TOP 09, s kterým si v mnohém nerozumíte. Je to tak?

To je naprostá kravina.

Část ODS kritizuje, že vůbec existuje společná kandidátka do eurovoleb. Lidr celé kandidátka Alexandr Vondra zase řekl, že „je dohoda, že od určité hranice nebudou žádní skokani, a Kalousek by byl určitě skokanem.“ To vypadá, že se vás báli a prostě vás zařízli.

Já jsem nekritizoval, že vznikla společná kandidátka Spolu. Ty tři strany tomu obětovaly velkou část autenticity své evropské politiky proto, aby se eurovolby pokusily vyhrát. To je něco za něco a tomu rozumím. Méně rozumím tomu, že síla té kandidátky je limitována volitelností prvních třech kandidátů ODS a kdokoli by mohl na tu kandidátku přinést další hlasy, jako například já, tak byl odehnán. Markantní to bylo i u senátora Fischera. Vypadá to, že cílem Spolu není v eurovolbách maximalizovat volební výsledek, ale ochránit mandáty stávajících europoslanců. Tomu už rozumím méně, protože to nemusí být vítězná strategie.

Někteří lidé vám radí, že když chcete něco jiného v politice, tak si máte založit vlastní stranu. Uvažujete o tom?

Včerejším večerem jsem se stal opět soukromou osobou mimo aktivní politiku. Jistě mi proto čtenáři Reflexu odpustí, když o svých případných dalších politických ambicích teď nebudu jako soukromá osoba hovořit veřejně.

Výkonný výbor TOP 09 včera ale oznámil, že máte na podzim kandidovat do Senátu. Co si o tom myslíte?

To mi přišlo jako úplné dada. Já na tom výkonném výboru byl a někteří jeho členové už poněkolikáté slyšeli mé naprosto jasné a jednoznačné ne kandidatuře do Senátu. Nechci být v Senátu, nemám zájem o tu práci. Hodinu poté, co jsem z výkonného výboru odešel, ale vydali usnesení, abych kandidoval do Senátu. Nevěděl jsem, zda to byl vánoční žertík nebo nejsem náhodou v blázinci.

Co tedy od vás můžeme očekávat?

Odešel jsem z aktivní politiky, ale jsem účasten veřejné živé diskuse o ní. To zůstává. A svůj návrat do politiky jsem nikdy nevyloučil, a to také zůstává.