Pavol v legendárních džínových kraťáscích s Mistrem

Pavol v legendárních džínových kraťáscích s Mistrem Zdroj: instagram.com, archiv Blesk

V očích Pavola Habery nejsou pravidla vůči kultuře fér
Pavol Habera
Pavol Habera
Pavol Habera
Pavol Habera
13
Fotogalerie

Vlasatý idol dívek, ale i přísný porotce v pěveckých soutěžích. Pavol Habera dnes slaví 60. narozeniny

Reklama na ticho, Nároční, Malá nočná búrka, Prievan v peňaženke, Lietam v to tiež, Držím ti miesto, Óda na tie cesty po těle. To je jen malý výčet hitů, se kterými na konci 80. a na začátku 90. let vtrhla jako uragán na tehdejší československou hudební scénu slovenská skupina Team. Hlavním tahákem kapely byl frontman Pavol Habera. Zpěvák s podmanivou tváří i hlasem, bujnou hřívou a v upnutých riflových kraťasech se velice záhy stal idolem dospívajících dívek. Později proslul jako skladatel, herec, ale i porotce v pěveckých soutěžích. Dnes tato významná osobnost československé hudební scény, která se může pyšnit i ziskem Zlatého slavíka, slaví své 60. narozeniny.

Pavol „Paľo“ Habera se narodil 12. dubna 1962 ve středoslovenském městečku Brezno do rodiny strojního zámečníka a úřednice. Malý Pavol měl normální dětství, hrával fotbal a dělal obvyklé klukovské vylomeniny. Již na základní škole chodil do hudební školy, kde hrál na housle. Přestože ho to vůbec nebavilo, vydržel do houslí chodit sedm a půl roku. Nakonec však nešel na závěrečné zkoušky. Zlom pro něho nastalo o Vánocích roku 1975, kdy od dostal svoji první španělku.

Ze základní školy zamířil Habera v roce 1976 na strojní průmyslovku. Během studia na ní hrál nejen závodně volejbal, ale stal se členem i třídí hudební skupiny 3MH. Habera v ní hrál na elektrickou kytaru. Na „troskách“ této kapely vzniká další skupina MPH. Tato kapela byla folková, protože všichni její členové hráli na španělky a hrávali spíš při ohni nebo na čundrech. Kapela se přihlásila do krajského kola soutěže Politické písně a toto kolo vyhrála.

Po střední škole Habera zamířil do Bratislavy, kde začal studovat vysokou školu ekonomickou. I během studií se věnoval hudbě a v roce 1983 se zúčastnil festivalu Mladá píseň Jihlava 83´, kde prezentoval dvě svoje písně Deti a Únava. V hodnocení vystupujících obsadil 3. místo. Pro zajímavost: o příčku před ním se umístil jistý Petr Sepéši a mezi mladými zpěvačkami tehdy zabodovala Iveta Bartošová. V roce 1985 Habera – podle svých slov - „šťastlivě“ odpromoval. Jeho diplomová práce nesla název „Vybrané možnosti využití robotů“. Ještě než nastoupil na vojnu, působil v kapela Burčiak.

Po nástupu na vojnu se Pavol Habera zúčastnil do konkurzu do Vojenského uměleckého souboru v Bratislavě. Jeden z důstojníků se všiml jeho talentu, byl vak z jihočeského Tábora a tak Habera narukoval na tam. Během služby se naučil hrát na klavír a začal skládat první skladby, z nichž některé se později objevily i na prvních deskách Teamu. Habera účinkoval v armádní kapele, do jejíhož repertoáru se přebíraly i zahraniční skladby.

Po návratu ještě Habera působil v kapele Avion a pak už přišlo laso od martinské kapely Team. A to už byla velká trafa do černého. Prvního alba s hity jako Reklama na ticho či Malá nočná búrka se prodalo čtvrtmilionu kusů a kapela na slovenské poprockové scéně ohrozila i dosud neotřesitelnou pozici skupiny Elán. Další dvě desky opět nadité hity skupinu definitivně katapultovaly do slovenské a československé hudební extratřídy své doby. Prodávaly se v nákladech převyšujících 100 tisíc kusů.

V roce 1991 Pavol Habera trumfl i Karla Gotta a stal se posledním vítězem československé ankety Zlatý slavík a zároveň vydal svou sólovou desku (na níž jsou například hity Je to vo hviezdách či Láska necestuj tým vlakom). V dalších letech pokračoval kromě úspěšné sólové kariéry i ve spolupráci s Teamem. Když je zmínka o Gottovi, je potřeba dodat, že vedle své tvorby pro sólové desky či Team Habera skládal i pro jiné interprety. Nejslavnějším počinem z této tvorby byl megahit pro Karla Gotta „Když muž se ženou snídá“. Společně s Vašem Patejdlem složil hudbu k filmu Fontána pre Zuzanu 2 a sám pak píseň do filmu Jánošík. Přestože Habera má na svém kontě jako autor hudby velké množství hitů, do svých skladeb se texty nikdy sám nepíše.

V novém tisicíletí Habera rozšířil i svůj umělecký záběr. V roce 2004 si zahrál v muzikálu Tři mušketýři v pražském divadle Broadway. Byl též členem poroty soutěže Slovensko hľadá SuperStar 1, 2 a 3 a je také porotcem pěvecké soutěže Česko Slovenská Superstar, kde úlohu porotce zastává od roku 2009. K první československé SuperStar navíc složil společnou píseň pro dvanáct finalistů - Príbeh nekončí.

Pavol Habera již více než dvacet let žije s modelkou Danielou Peštovou, se kterou vychovává tři děti. Ze svého prvního manželství má dceru. V září 2020 byl mezi osobnostmi, které český Senát ocenil svými stříbrnými pamětním medailemi ke Dni české státnosti.