Video placeholde
Lego Star Wars: The Skywalker Saga
Lego Star Wars: The Skywalker Saga
Lego Star Wars: The Skywalker Saga
Lego Star Wars: The Skywalker Saga
Lego Star Wars: The Skywalker Saga
10
Fotogalerie

Skywalker Saga je druhou nejlepší hrou ze světa Star Wars za 17 let. Když vám nevadí Lego a něžný humor

Ze světa Hvězdných válek jsme se moc povedených videoherách titulů v posledních cca dvou dekádách nedočkali. Jediné, co si hráči přejí, je single player hra, kde se nebude šetřit souboji se světelnými meči. A co jsme dostávali? Multiplayerové střílečky a souboje stíhaček. V posledních pár letech se naštěstí blýská na lepší časy. Poslední titul Lego Star Wars: The Skywalker Saga rozhodně není zklamáním a vykouzlí vám úsměv na rtech.

Ptáte se, jaká je ale podle mě ta „nejlepší hra ze světa Star Wars“ za posledních 17 let? Je to jednoduché – je jím tři roky starý Jedi: Fallen Order. Jen tenhle titul si podle mě dokázal získat srdce fanoušků tak, jak to dělaly tituly na přelomu tisíciletí. Vzpomeňme na zlatou éru těchto her, kdy mezi lety 2002 – 2005 vyšly legendární Jedi Outcast a Jedi Academy následovány nejlepší sérii Star Wars her všech dob – Knights of the Old Republic. Od té doby bylo nepříjemné sucho. Star Wars Battlefront při vší úctě považují za slepou vývojovou větev – hry dokázaly v době vydání pobavit, ale ani zdaleka se nestaly takovými peckami, jako jejich předchůdci. Série The Force Unleashed získává kladná hodnocení až zpětně poté, co společnost  EA nedokázala za svých licenčně exkluzivních 10 let vyprodukovat nic pořádného. Než ji tedy v roce 2019 vysvobodili z marasmu Respawn s Fallen Orderem. Na Star Wars Squadrons už v podstatě všichni zapomněli, a to hra vyšla před dvěma lety.

Titul Lego Star Wars: The Skywalker Saga to tak rozhodně nemá jednoduché. Vstupuje na horkou půdu plnou nenaplněných očekávání. A já s radostí mohu dodat, že to dopadlo dobře. Pokud jste už někdy nějakou Lego hru hráli, není třeba vám mechaniky dlouze popisovat. V podobě stylových legopanáčků představující hlavní hrdiny (i ty vedlejší, protože ve hře je až 380 hratelných postav!) procházíte levely, kde můžete spoustu věcí rozbít. Čekají vás střety s armádami nepřátel, trochu zdlouhavé (a nijak obtížné) boss fighty a samozřejmě hádanky a puzzle.

Chtělo by se říct, že Lego hry vykrádají samy sebe. To ale v tomto případě neplatí. Skywalker Saga je totiž zabalená v nádherném kabátě. Nový grafický engine posouvá hru z infantilnosti do mnohem větší filmovosti. Práce se zvukem je fenomenální a takhle dobře světelný meč nezněl už pěkně dlouho. A samostatnou kapitolou je dabing. Ten je jednoduše perfektní. Ať už se podařilo sehnat skutečné herce ze Star Wars filmů či seriálů, tak i jejich velice schopné imitátory. Stejně tak se nešetří originálním soudtrackem – hudba Johna Williamse umí vykouzlit husí kůži i při sledování Lego kostiček.

Tvůrci ze studia Traveller's Tales se o Lego značku starají už hezkých pár let a tento titul je absolutním vrcholem jejich tvorby. Skywalker Saga nabízí všech 9 filmových dílů – začít můžete kteroukoli trilogií a postupně si odemykáte další epizody. Děj pak věrně kopíruje svou předlohu, někde jsou události podstatně zrychlené, někde naopak nabídnou zajímavé odbočky (především u ikonických momentů). V jednoduchém RPG systému si vylepšujete jednotlivé typy hrdinů (Jedi, pašeráci, droidi atd.) a odemykáte jejich schopnosti a bojová komba. Celkem vás čeká 45 misí na rozličných planetách i ve vesmírů. Hru můžete hrát s kamarádem v co-op režimu.

Jedinou slabinou hry pak může být lehká infantilita a něžný humor. Tahle série se nebere vážně a respektuje své, převážně mladší publikum. Některé vtípky jsou laciné, vážné momenty z filmové série tu jsou občas shozeny nějakým tím jednodušším situačním humorem. To už ale k této videoherní sérii patří. Vykoupeno je to také množstvím narážek a pomrkáváním na věrné fanoušky. Tuhle hru si užijí malí i velcí. Pro skalní fanoušky Lega či Star Wars to je povinnost. A nám ostatním pomůže tahle cca 20 hodinová jízda se světelným mečem ukrátit čekání na nové videoherní přírůstky z předaleké galaxie.