Video placeholde
Záběry ze hry Elden Ring
Záběry ze hry Elden Ring
Záběry ze hry Elden Ring
Záběry ze hry Elden Ring
Záběry ze hry Elden Ring
7
Fotogalerie

Umřít víc než stokrát nestačí. Elden Ring je jedna z nejlepších her, a to nejen v daném žánru

Dne 25. února 2022 vyšla jedna z nejočekávanějších her posledních let, Elden Ring. Vyplatilo se čekání? Rozhodně. Vývojáři FromSoftware opět potvrdili, že patří mezi naprostou vývojářskou špičku. Hra na jednu stranu svými mechanismy vychází z předchozích počinů od daného studia, zároveň však přináší dostatek nových prvků. Takže se milovníci žánru budou cítit jako doma bez pocitu, že by hráli znovu to samé. Hra umí být frustrující, ale vždy je férová a hlavně nesmírně zábavná. Rozhodně tedy doporučujeme všem hráčům, i když nemusí mít s předchozí produkcí studia zkušenosti.

Jak jsme psali v našich dojmech z testovací verze, vývojáři FromSoftware jsou po celém světě známí především díky sérii Dark Souls a během posledních deseti se z této série stal celosvětový fenomén. Dokonce se do herního slovníku dostal nový subžánr označovaný jako „Soulslike“ hry. O Elden Ring se od jejího oznámení vědělo pouze tolik, že půjde o hru ve zcela novém světě, který pomáhal vytvářet George R. R. Martin (známý především díky knižní sáze Píseň ledu a ohně), a že hra bude nezvykle zasazena do otevřeného světa.

Obrovský svět jako výhodou i problémem

Začněme tou největší změnou. Je otevřený svět problém? Vůbec. Naopak je to skvělá změna oproti dřívějším hrám od FromSoftware. Otevřený svět vám dá volnost. Užijete si nádherné scenérie. Budete bojovat jak v bažinách, tak na pouští nebo v horách. Ke slovu se dostanou i typicky podivné lokace jaké známe například z Bloodborne (2015). Skoro veškeré lokace jsou přitom velmi živé a neustále budete narážet na nepřátele nebo NPC. V herním světe je navíc několik desítek mini-lokací, tedy uzavřených arén (dolů nebo jeskyní) s bossem a odměnou v podobně zbraně nebo speciálního vybavení na konci.

Oproti jiným otevřeným světům vás však hra nevodí za ručičku. Nemáte žádný seznam úkolů, žádné otazníky na mapě ani minimapu v některém z rohů obrazovky. Máte jen obrovský inventář, kde naleznete klíčové předměty, které skrývají určitou nápovědu, a samozřejmě svoji paměť. Osobně to však vnímám jako největší klad dané hry. Oproti velkým hrám s otevřeným světem vás hra nepovažuje za hlupáka. A to je velmi příjemná změna.

Zde přichází ale první velké varování – Elden Ring je obrovský. Skutečně to není hra na pár večerů. Pokud budete hru poctivě prozkoumávat, počítejte, že vám hra zabere 80 až 150 hodin podle toho, jak se vám bude dařit. S tím souvisí i druhý problém. Ve hře je toho strašně moc. Od hlavních bossů, tajných bossů, legendárních bossů, bossů v otevřeném světě, přes zbraně, zbroje, kouzla i vedlejší příběhy. Zkrátka se vám může stát, že vás hra přehltí množstvím obsahu. Pokud tak máte rádi menší uzavřenější hry, nemusí být Elden Ring pro vás.

Klasické mechaniky i herní styl

Elden Ring ve svém jádru silně vychází ze série Dark Souls. Základní mechanika hry, kdy máte společnou herní měnu pro nakupování i levelování (zde runy), zůstala stejná. Stejně tak obnovování klasických nepřátel po vaší smrti a možnost získat zpět ztracené runy. Opět je také většina bossů ve zvláštních arénách schovaných za mlhou. Multiplayerové prvky jsou také v zásadě stejné jako v přechozích hrách. Můžete si na omezených lokacích přivolat pomoc stejně jako můžete udělat invazi k jinému hráči a vyzvat jej na souboj. Ve hře nechybí ani klasický orchestrální epický soundtrack a v mnoha animacích a zvucích poznáte předchozí tituly.

Stejně tak máte i obrovskou volnost v tom, jak hru hrát. Levelujete tím, že zvyšujete úroveň jedné z osmi hlavních atributů (zjednodušeně sílu, obratnost, inteligenci, staminu, výdrž, životnost, víru a objevování). Každý z těchto atributů ovlivňuje jiné statistiky (počet životů, počet akčních bodů, obranu atd.). Vedle toho je ve hře několik různých druhů zbraní, a to jak klasických (od dýk přes kopí a sekery až po kolosální meče), střelných (luky a kuše) a magických (hole a pečetě), tak skutečně originálních. Do toho ve hře nalézáte různé druhy zbroje a talismanů.

Kombinace těchto všech možností znamená, že ve hře můžete likvidovat nepřátele téměř libovolným způsobem. Chcete být rytíř v těžké zbroji s obrovským mečem? Není problém. Chcete bojovat z dálky pomocí kouzel? Jak je libo. Chcete mít dvě katany, kdy jedna nepřátele otráví a druhá způsobí krvácení? Klidně. Abyste ale zvýšili své šance uspět, musíte u výběru zbraní a atributů trochu myslet. Útok každé zbraně se totiž odvíjí od určených atributů, takže je vhodné vybírat ty zbraně, které nejvíce využívají právě ten atribut, který máte nejvíce vylepšený. A nebojte. Hra nabízí možnost kdykoliv atributy restartovat. Není to neomezené a dostanete se k tomu až časem, ale nemůžete to minout. Jediné, co je trochu problém, je vylepšování zbraní. Abyste v pozdější fázi měli šanci, měli byste mít danou zbraň vylepšenou na maximum. A materiálů na vylepšování zbraní najdete ve volném světe jen omezené množství. V tom je volnost změny herní postavy v průběhu hry trochu omezená.

Příběh hry je zpočátku vyprávěn přímočařeji než u předchozích her. Nicméně po chvilce se vše vrátí do starých kolejí. Děj je tak vyprávěn pomocí fragmentů – tu něco poodhalí nějaká vedlejší postava, občas se něco dozvíte z popisu předmětu. Velkou část příběhu si ale musíte domýšlet. Určitě vznikne v budoucnu mnoho videí s popisem hlavního příběhu a všech minipříběhů. Z mého pohledu je příběh Elden Ring fajn. Nebyl však něčím, co by mě hnalo dopředu. Oproti klasickým hrám se ale budete chtít o příběhovém pozadí dozvídat i po dohrání. Je tak možné, že kvůli tomu další desítky hodin strávíte pročítáním různých webových stránek a sledováním Youtube videí.

Boj ze sedla a další novinky

Co se týče novinek, tak především se do hry podařilo výborně zakomponovat jízdu na koni. Není to přitom pouze prostředek pro rychlé přemístění, ale některé souboje jsou bez koně výrazně těžší. A je to opravdu zábava! Navíc způsob přivolání je hrozně efektivní. Rozhodně mi herně seděl více než klasické zapískání a přiběhnutí koně zdánlivě odnikud.

Dále se změnil systém lahví doplňujících zdraví, manu či výdrž. Můžete si totiž sami rozhodnout, co potřebujete více, jestli doplňovat zdraví nebo spíše manu. Hrdina se nově dále může oživit i mimo klasické ohně, a to u tzv. soch Mariky. Přibyla také možnost přivolávat pomocníky (duchy bojovníků nebo zvířat) na pomoc při boji s bossy. Speciálně od chvíle, kdy získáte možnost vyvolat vaši kopii, se hra poněkud zjednodušuje. Je ale pouze na vás, zda tuto mechaniku budete využívat. Navíc se vám může stát, že vůbec neobjevíte možnost, že tyto duchy můžete také levelovat. I v tom je hra skvělá.

Studio FromSoftware rozhodně nepatří mezi největší studia, takže rozpočet nedovoluje, aby hra patřila mezi vizuální špičku. Hra navíc vychází zároveň na několik platforem, včetně předchozí generace konzolí, a běží na několik let starém enginu. Nutno ale dodat, že i tak umí vypadat nádherně (na PS5, na které jsem hru hrál). 

Elden Ring je prostě top

Elden Ring je tedy boží. Je však ideální jako vstupenka do „Soulslike“ her? Těžko říct. Není totiž nějak zásadně přístupnější než předchozí hry. Ve hře se hodně umírá, a to i v pozdějších fázích hry, kdy už si myslíte, že vás nemůže nic ohrozit. Rozhodně není lehčí než ostatní tituly od From Software. Stejně tak vám hra spoustu mechanik nevysvětlí. Pokud si nejste jistí, osobně bych raději doporučil uzavřenější hry jako Bloodborne (2015) nebo Sekiro (2019). Přeci jen, tato hra toho možná na první zážitek nabízí až příliš.

Na druhou stranu to s obtížností hry nemůže být tak horké, když si tento žánr získává neustále nové a nové fanoušky. Rozhodně nejde o hře mluvit jako o okrajové záležitosti pro ty největší masochisty. Elden Ring je jednou z nejlépe hodnocených her současnosti a vypadá to i, že jde o ohromný prodejní úspěch. K těmto nadšeným kritikům i fanouškům se tedy rozhodně přidáváme. Osobně Elden Ring považuji za jednu z nejlepších her poslední dékady a ve finále bych určitě všem doporučil aspoň vyzkoušet.