Video placeholde
Uncharted: Legacy of Thieves Collection
Uncharted: Legacy of Thieves Collection
Uncharted: Legacy of Thieves Collection
Uncharted: Legacy of Thieves Collection
Uncharted: Legacy of Thieves Collection
14
Fotogalerie

Uncharted: Legacy of Thieves Collection je vybroušený klenot a patří k vrcholu žánru akčních adventur

V pátek 28. ledna vychází remastery pro PS5 posledních dvou dílů série Uncharted. Jde přitom o sérii, která v posledních letech patří mezi nejznámější a nejhodnotnější herní značky. Shodou okolností jde v únoru do kin i její první filmové zpracování. Poslední dva díly rozhodně nedělají sérii ostudu. Čtvrtý díl dokonce lze podle mého názoru označit za jednu z nejlepších her, co na PS4 vyšla. Samotný herní obsah přitom zůstává nezměněn – jde tak o zcela totožné hry, jaké vyšly na předchozí generaci. Jediné, co se změnilo, je, že byl z obou her vyjmut samostatný multiplayerový mod. Z technického pohledu prošly obě hry podstatným vylepšením a využívají vylepšený výkon PS5. Pokud jste tak původní verze nehráli nebo si je po letech chcete připomenout, určitě neváhejte.

Studio Naughty Dog vzniklo již v osmdesátých letech (jako tvůrci her pro systém Apple II), nicméně do širokého povědomí hráčů se dostalo až v druhé polovině devadesátých let jako tvůrci hry Crash Bandicoot a následných pokračování. V roce 2001 studio koupilo Sony a v prvních letech po této akvizici se plně věnovali sérii Jak and Daxter. Z dnešního pohledu však zásadní zlom přišel v roce 2007, kdy na tehdejší Playstation 3 vydali hru Uncharted: Drake's Fortune – dobrodružnou 3D akční adventuru kombinující souboje (ať již pěstní nebo i s různými střelnými zbraněmi) a prostorovými puzzly. Hlavní devizou byl ale charismatický hlavní hrdina Nathan Drake (ztvárněný hercem Nolanem Northem) a svižně odvyprávěný příběh.

O dva roky později vydali Uncharted 2: Among Thieves a o další dva roky třetí pokračování (Uncharted 3: Drake's Deception). Vzhledem k tomu, že všechny tři díly série Uncharted vyšly na PS3, nebylo možné v době vydání PS4 si je na novější konzoli zahrát. V roce 2015 však vyšlo Uncharted: The Nathan Drake Collection, tj. remaster prvních tří dílů na PS4 vyvíjené Bluepoint Games (které v září minulého roku Sony také koupilo).

Výborný čtvrtý díl a povedený spin-off

V roce 2016 vydalo studio Naughty Dog Uncharted 4: A Thief's End, které je jednou z dvou her obsažených v této kolekci. Ve čtvrtém díle série se objevil poprvé Sam Drake, bratr hlavního hrdiny, který přemluví Nathana k poslednímu dobrodružství. Zásadní změna však přišla mimo samotnou hru – jedná se totiž o první díl série, který vedl Neil Druckmann, jenž se předtím proslavil v herním světě vytvořením The Last of Us (2013), u které působil jako režisér i scenárista. Jeho rukopis je přitom na hře podle mého názoru velmi znát. Hra je totiž nejsilnější v samotných dialozích, které jednoduše nemají v současném herním světě konkurenci. Zatímco hlavní myšlenka hry je celkem jednoduchá (název napovídá, ale může mást), podání této myšlenky prostřednictvím rozhovorů mezi bratry a především mezi Nathanem a Elenou, jeho manželkou, však ze hry dělá skutečně výborný umělecký zážitek. Po herní stránce jde přitom o vrchol žánru akčních adventur a není mu rozhodně ani po letech co vytknout. Osobně tak mám čtvrtý díl mezi deseti nejlepšími hrami, co vyšly v posledních deseti letech. A velmi rád jsem si díky kolekci připomněl proč.

V roce 2017 následoval spin-off v podobě Uncharted: The Lost Legacy, kde poprvé v sérii nebyl hratelnou postavou Nathan Drake, ale Chloe Frazerová, která spolu s Nadine Rossovou pátrá po Ganéšově klu v indickém Západním Ghátu. Kromě toho hra i poprvé v sérii přinesla polootevřený svět. V podstatné části hry jste tak nesledovali lineární příběh, ale měli jste poměrně velkou volnost, jak budete ve hře dále postupovat. Oproti čtvrtému dílu se podle mě nedá o tomto díle mluvit jako o zásadní hře definující jednu konzolovou generaci, ale rozhodně se stále jedná o velmi kvalitní zábavu v daném žánru s tradičně kvalitní prací s postavami, hudbou a celkovou filmovostí herního zážitku.

Jak kolekce využívá vlastností PS5?

Hra Uncharted: Legacy of Thieves Collection přitom víceméně opakuje postup, který Sony zvolilo v roce 2015 ve vztahu k prvním třem dílům. Následující dva díly vydává jako remaster pro novější generaci své konzole. Stejně jako v případě Uncharted: The Nathan Drake Collection tak nejde o remake (tj. kompletní předělaní dané hry), ale o technické vylepšení zejména v rozlišení a počtu snímků za sekundu (tzv. framerate), ve kterém hry běží. Obě hry také využívají funkce ovladače DualSense, tedy adaptivní triggery a haptickou odezvu.

Ve hře si můžete vybrat ze tří grafických režimů: 1) Fidelity Mode, kdy hra běží v nativních 4K, ale drží si 30fps snímkovací frekvenci 2) Performance Mode, kdy hra dosahuje 60 snímků za vteřinu, ale v nižším rozlišení a 3) Performance+ Mode, kdy hra běží až ve 120 fps, ale ve FullHD rozlišení. Dostupnost těchto jednotlivých funkcí přitom závisí na připojené televizi nebo monitoru, tedy zda podporují HDR nebo 4K a zda mají 120 Hz obnovovací frekvenci. Mezi jednotlivými mody přitom můžete kdykoliv během hry přepnout a vybrat si ten pro vás nejvhodnější. Osobně dávám přednost spíše vyššímu počtu snímků za vteřinu, a tedy plynulosti hry, ale v pomalejších pasážích jsem si rád přepnul na vyšší rozlišení.

Pro koho je kolekce určena?

Samozřejmě se díky SSD disku v PS5 výrazně zlepšuje i rychlost načítání hry, ale to částečně platí i na nevylepšené PS4 verze her. Tím se dostáváme k základní koncepční otázce. Jak uvádíme výše, na PS4 nebylo možné hrát hry, které vyšly na PS3. Tím pádem dávalo smysl vydat Uncharted: The Nathan Drake Collection, protože bez této kolekce nebylo možné si dané hry na konzoli zahrát. Nicméně, téměř skoro všechny hry, které vyšly na PS4, lze bez problémů hrát i na PS5. Uncharted 4: A Thief's End i Uncharted: The Lost Legacy si tak můžete zahrát na stávající konzoli i bez této kolekce. A vypadají (a hrají se) pořád výborně. Trochu lze tak pochybovat, zda vydání této kolekce je zcela nutné. Na druhou stranu, pokud vlastníte některou z původních her, můžete získat vylepšenou verzi za 10 eur. Nemusíte tak nutně kupovat kolekci za plnou cenu. 

Druhým problémem může být, že obě hry navazují na první tři díly. Pro kompletní zážitek je tak vhodné (ale nikoliv úplně nutné) znát předchozí zážitky Nathana Draka. Ty ale v edici zahrnuty nejsou. Zároveň ale lze předpokládat, že pokud jste hráli první tři díly, hráli jste zřejmě i zbývající dva díly série, které jsou obsaženy v této kolekci. Komu tedy hru doporučit? Ideálně těm, kdo hráli první tři díly, tyto dva další vynechali a vlastní nyní konzoli PS5. Pokud jste žádnou hru ze série Uncharted nehráli, možná zvažte před koupí této kolekce projít první tři díly – ideálně ve výše zmíněné kolekci z roku 2015. Pokud jste hráli obě hry v době původního vydání, rozhodně vás koupě a zopakování obou her nebude mrzet – po herní stránce jde stále o klenoty a technická vylepšení rozhodně herní zážitek ještě zpříjemní. Ve finále tak lze Naughty Dog spíše pochválit. Teď už jen, aby neotáleli i s vylepšením pro PS5 pro svůj druhý klenot – náš oblíbený golfový simulátor z roku 2020.