Video placeholde
Screenshoty ze hry Tom Clancy's Rainbow Six Extraction
Screenshoty ze hry Tom Clancy's Rainbow Six Extraction
Screenshoty ze hry Tom Clancy's Rainbow Six Extraction
Screenshoty ze hry Tom Clancy's Rainbow Six Extraction
Screenshoty ze hry Tom Clancy's Rainbow Six Extraction
13
Fotogalerie

Hra na policajty a emzáky. Rainbow Six Extraction nesmíte hrát sami ani s kolemjdoucími, pak je to zábava

Rainbow Six Extraction je spin-off populární online kompetitivní akce Rainbow Six Siege, přímo navazující na sezonní eventy Outbreak a Containment. V kůži tří elitních vojáků jednotky Rainbow se snažíte zastavit mimozemskou nákazu a dostat se bezpečně domů. Po čtyřech letech vývoje se nyní dočkáváme kooperativního protipólu kompetitivního Siege, který je hráčům dostupný i na platformě PC Game Pass. Máte-li skupinu třech hráčů a baví-li Vás hry jako Back 4 Blood, měli byste zpozornět.

Rainbow Six Extraction stojí na jednoduché a samo se nabízející myšlence: Vystavět na základech a mechanikách taktického, kompetitivního a úspěšného Siege kooperativní akci proti počítačem ovládaným nepřátelům. Jednoduchá myšlenka se nejdříve stala podkladem pro sezonní eventy Outbreak a Containment. Pro úspěch těchto eventů se Ubisoft rozhodl vydat cestou samostatné hry a na výstavě E3 2019 odhalil titul Rainbow Six Quarantine. Po turbulentním čtyřletém vývoji, včetně změny podtitulu, jsme se konečně dočkali pokračování příběhu boje elitních operátorů s mimozemskou nákazou.

Extraction je ryze kooperativní akcí a čekáte-li režim pro jednoho hráče, budete zklamáni. Extraction je postaven od základů na kooperaci tří hráčů a jinému počtu hra jednoduše není přizpůsobena. Za jednoho z osmnácti operátorů (dobře známých ze Siege) se snažíte na jedné ze dvanácti map se spolubojovníky plnit úkoly a bezpečně opustit zamořenou oblast. Dostupné mapy jsou obsáhlé a rozdělené do tří oblastí. Rozmístění a složení nepřátel a úkolů je přitom náhodné a závislé na zvolené obtížnosti. Úspěšným dokončením mise získáváte zkušenosti, vylepšujete příslušného operátora a odemykáte nové schopnosti, zbraně a další kousky vybavení. Zkušenosti se sčítají i do celkového postupu, kterým odemykáte další části  hlavního příběhu a novou techniku na boj s mimozemšťany. K tomu si přidejte slíbené sezonní události a prověřené herní mechaniky Siege a vyjde vám základní, byť zkratkovitý, popis Rainbow Six Extraction.

Předně je třeba říct, že pro hráče Siege bude Extraction familiární záležitostí. Skvělé ovládání zbraní, zničitelné prostředí a speciální schopnosti operátorů jsou hlavními stavebními kameny hratelnosti Extraction a jsou přeneseny (v některých případech dokonce jednu ku jedné) ze Siege. Tyto prvky jsou skvělé i v Extraction a hře lze potud jen stěží něco vyčítat. Selekce a ovládání dostupných zbraní jsou na dobré úrovni a možnosti customizace zbraní jsou obstojně široké. Výběr operátorů je z větší části zdařilý a logický (byť některé schopnosti by si zasloužily větší uzpůsobení designu Extraction). Prostředí je výborně zpracované, a především využitelné ve prospěch i v neprospěch hráčů, ať už se jedná o boření zdí či průzkum prostřední na začátku mise.

Nepřátele na vás nalétnou jako kamikaze do letadlové lodi

Základním motivem Extraction je boj s mimozemskou nákazou (zvanou Chiméra). Vašimi nepřáteli jsou Archaeni, jejichž složení není úplně nepodobné hrám typu Left 4 Dead. Zde si dovolím hru kritizovat nejvíce, jelikož herní design a chování nepřátel ne vždy odpovídá základním kamenům Extraction (převzatým ze Siege). Hra zejména obsahuje překvapivě málo typů nepřátel, kteří Vás ohrozí na dálku či Vás donutí jim uzpůsobit taktiku. Naopak většina nepřátel na Vás doslova bezmyšlenkovitě naběhne vstříc své vlastní smrti. Tento nedostatek je navíc umocněn nadužíváním explodujících nepřátel, kteří byli vrcholným vyjádřením úpadku představivosti již v dobách dávno minulých. Abych nebyl jen kritický, nepřátelé dobře využívají zničitelného prostředí a nejednou se za Vaším týmem probourají z nečekaného směru. Celkově jsou však mimozemští nepřátelé zatím spíše nevyužitým potenciálem. Pevně věřím, že Ubisoft bude poslouchat feedback hráčů, který zajisté přijde.

Hra nabízí dva režimy: základní a později odemčený „Maelstrom“. V základním režimu jsou zpočátku hry vylosovány tři úkoly z celkového mixu dvanácti úkolů. Každý úkol je středobodem jedné ze tří oblastí, do kterých je každá mapa rozdělena. Rozmístění a složení nepřátel, počáteční lokace týmu Rainbow a další prvky prostředí jsou rovněž věcí náhody, čímž je překvapivě elegantně zajištěna iluze stále trochu jiné mapy. Na druhou stranu se leckdy nevyhnete hněvu na náhodný generátor čísel, se kterým souvisí problém kolísavé obtížnosti. Některá složení úkolů a nepřátel jsou totiž výrazně obtížnější než jiná a váš tým tak bude motivován co nejdříve mapu opustit. S tím však souvisí zajímavá a originální mechanika Extraction: selekce operátorů.  

Zranění na lavičce náhradníků

Opustíte-li mapu těžce zraněný, příslušného operátora nebudete moct použít po několik dalších her. Pokud Váš operátor v průběhu mise padne, a to není úplně ojedinělá záležitost, ztratíte možnost za něj hrát a jsou Vám odečteny veškeré jeho zkušenosti z celkového postupu, dokud jej nezachráníte. Tato mechanika přináší zajímavou dynamiku jednotlivých průchodů mapami. Mnohokrát se mému týmu stalo, že jsme dostali pořádně na zadek již v první části mapy a v obavě ze ztráty vylepšeného operátora jsme se raději urychleně z mapy stáhli. Záchrana operátora je pak i jedním z originálnějších úkolů. Bohužel je zde problémem zmíněná kolísavá obtížnost. Dobrá třetina úkolů je o dosti náročnější než zbytek, což vedlo můj tým v zájmu efektivity získávání zkušeností k brzkému opuštění mapy a zahájení nové hry častěji, než by bylo zdrávo. Zejména úkol spočívající, jednoduše řečeno, v souboji s bossem, vypadá jak z úplně jiné hry.

Po přibližně dvanácti hodinách hraní otevřete režim Maelstrom. Ten v současné podobě nabízí tři úkoly na každou oblast mapy (tj. celkem dvanáct úkolů) a výrazně vyšší obtížnost. Odměnou jsou výrazně vyšší zisky zkušeností a skiny zbraní a brnění. Kladnou stránkou tohoto režimu jsou odměny pro hráče, negativní místy až přemrštěná obtížnost (čtěte vlny nepřátel vysávajících munici a zdraví). Logickým důsledkem je nezbytnost rychlého a mnohdy zmateného postupu, který je v přímém kontrastu se základními stavebními kameny Extraction. Zde doufám, že vývojáři v rámci sezonních updatů režim Maelstrom okoření něčím novým, nejen extrémní obtížností a navýšením počtu úkolů.

Extraction tedy rozhodně není nejjednodušší kooperativní hrou. Už základní obtížnost se může v případě nešťastného rozlosování úkolů ukázat jako příliš těžký oříšek, zejména hrajete-li s náhodnými hráči, od čeho bych rád každého zájemce odradil. Extraction přece jenom vyžaduje (zejména na vyšší obtížnosti nebo v režimu maelstrom) určitou úroveň sehranosti týmu a toho se jen výjimečně dočkáte při náhodné selekci spoluhráčů. Naopak hraní s náhodnými spoluhráči je z mé zkušenosti frustrujícím zážitkem.

Primární je hratelnost, příběh jen zpestřením

Velkým plusem hry je skutečnost, že vývojářům se podařilo dostatečně odpoutat Extraction od eventů Outbreak a Containment, takže hra nepůsobí jako přebalený sezonní event ze Siege. Hra se primárně soustředí na hratelnost, což je jenom dobře, a příběh představuje spíše jen zpestření. Ten je vyprávěn prostřednictvím videí odemčených po dosažení nových úrovní celkového postupu (sečtené zkušenosti za všechny operátory) a je bohužel kolísavé kvality (na rozdíl od zpracování videí). Na druhou stranu vývojářům nelze upozadění příběhu vyčítat. Co vytknout lze je tempo příběhu (a odemykání odměn), kdy dosažení posledního videa vyžaduje až nesmyslné opakování, resp. množství zkušeností. Navíc od určité úrovně je jedinou motivací k opakovanému hraní právě příběh. Velice kladně pak hodnotím technické zpracování hry. Za celou dobu recenzování náš tým zaznamenal jen jednu menší chybu a optimalizace je na opravdu vysoké úrovni (recenzováno na grafických kartách NVIDIA RTX 2070, 3060 a 3090).

Po přibližně patnácti hodinách společného hrání se ovšem našemu týmu titul Rainbow Six Extraction v podstatě vyčerpal. A to je asi největší kritika hry s ohledem na její konečnou cenu 40 euro. A nelze opomenout přítomné mikrotransakce. Naštěstí se zdá, že ty se váží výlučně ke kosmetickým prvkům – skinům (alespoň v současné verzi). A samozřejmě celkové hodnocení snižují výše zmíněné problémy, od složení nepřátel až po kolísavou obtížnost. To vše ale zastiňuje skutečnost, že Rainbow Six Extraction je dostupná na platformě PC Game Pass od Microsoftu za 10 euro na měsíc. Máte-li skupinu přátel a opravdu se Vám líbí, co čtete a vidíte, poté je koupě hry i přes zmíněná negativa vlastně ospravedlnitelná. Vám ostatním mohu jen doporučit hru nejdříve za 10 euro měsíčně vyzkoušet, jelikož taková cena se jeví jako opravdu výhodná.