Táňa Pauhofová

Táňa Pauhofová Zdroj: Nguyen Phuong Thao

„Mladší generace už mají asi jinak hacknuté mozky. Instagramová královna ze mě nebude a jsem s tím dost v pohodě,“ tvrdí herečka, která sociální sítě odmítá používat.
„Je pro mě stále vzácnější žít skutečný, autentický život. Proto nejsem otrok téhle malé černé skříňky. A tak pitomou hru jako ve Známých neznámých bych v životě nehrála,“ říká Pauhofová o filmu, který se točí kolem mobilů a „hry na pravdu“, do níž se s nimi hrdinové příběhu pustí.
S mým teď už manželem jsme k našemu vztahu nikdy nepřistupovali lehkovážně. Můžeš doufat, můžeš zkoušet, můžeš se snažit, ale svět nám ukazuje, že tě může rozdělit nejen vlastní vůle.
3
Fotogalerie

Táňa Pauhofová, o česko-slovenské vzájemnosti, o filmu Známí neznámí a o tom, že jí manželství nezměnilo život

„Kombinace školy, divadla a natáčení mi nedovolovala se pohnout. Měla jsem čas rozpočítaný na minuty,“ vypráví herečka Táňa Pauhofová (38) o svém hektickém období posledního půl roku. Zato se oproti většině lidí nenechává stresovat svým mobilem. A právě o tom, jak nás telefony ovládají, vypráví film Známí neznámí, ve kterém je momentálně k vidění. Skupina přátel v něm vyzkouší podivnou „hru“: vyloží mobily na stůl a musí všechnu příchozí komunikaci řešit před ostatními... Když už si ale udělá čas na rozhovor, je to zážitek, protože Pauhofová hraje i na diktafon: mazlí se s jazykem, vědomě střídá slovenštinu s češtinou, napodobuje přízvuk bulvárních novinářek, a když použije idiom o Baťových cvičkách, rozpustile i pyšně se rozesměje.

Klíčovou rekvizitou Známých neznámých jsou mobily. O vás se ale ví, že telefony spíš neberete a sociální sítě nepoužíváte. Proč?

Jsem v tomhle dinosaurus. Zbožňuju všechno, co je doopravdy, osobní setkání a sdílení zážitků, a mám pocit, že telefon tuhle opravdovost narušuje. Používám ho pro pracovní účely, při cestování na něm koukám na filmy a seriály, poslouchám podcasty a to je asi tak všechno. A samozřejmě navigaci!

Proč ne třeba sociální sítě?

Možná je to tím, že mám práci, kde se pořád pohybuju na hranici iluze a předstírání. Celý život bojuju s tím, abych se neztratila v nějaké postavě, abych neuvěřila něčemu, co není, abych nepropadla třeba i pocitu důležitosti z toho, že jsem „herečka“. Čím jsem starší, tím víc se honím za vším opravdovým, což je pro mě pravý opak. Je pro mě stále vzácnější žít skutečný, autentický život. Proto nejsem ­otrok téhle malé černé skříňky. A tak pitomou hru jako v tom filmu bych v životě nehrála.

Kvůli ní se ve Známých neznámých o sobě přátelé a partneři navzájem dozvědí tajemství, která nechtěli vědět. Kde by podle vás měla být hranice otevřené komunikace?

I v čistých a pěkných vztazích, ať už partnerských, kamarádských, rodičovských, nebo jakýchkoliv, je úplně v pořádku mít svá tajemství. Zároveň je ale přirozené, že všichni chceme odhalovat tajemství těch druhých. A další věc je naše neschopnost se s tou pravdou pak vypořádat. Chceme všechno vědět, ale nebýváme dost zralí na to, abychom za ty zjištěné věci přijali zodpovědnost a dokázali je zvládnout. Takže mám ráda svoje tajemství, respektuju tajemství druhých, ale taky mě moc těší, když se se mnou chce někdo o své tajemství podělit.

Sociální sítě už téměř patří k „povinné výbavě“ známých osobností. Je váš oficiální profil na Instagramu daní za vaši ­profesi?

Ten profil je můj, ale... kurátorovaný. A soukromé věci na něm nejsou. Na natáčení Známých neznámých jsem se o Instagramu bavila s Aničkou Kadeřávkovou (herečka narozená v roce 1997; pozn. red.), která je v těchhle věcech už příslušnicí jiné generace. Jsou to pro nás dva odlišné světy: ona Instagram chápe jako pracovní nástroj i coby nástroj osobního naplnění. Snažím se tenhle přístup respektovat, i když chápat ho zatím neumím. Mladší generace už mají asi jinak hacknuté mozky. Instagramová královna ze mě nebude a jsem s tím dost v pohodě.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!