Václav Havel se chystá zapít léky ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze na Vinohradech v listopadu 1996.

Václav Havel se chystá zapít léky ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze na Vinohradech v listopadu 1996. Zdroj: ČTK/Turek Tomáš

Mše za uzdravení prezidenta Václava Havla v chrámu sv.Víta na Pražském hradě, kterou sloužil arcibiskup pražský kardinál Miloslav Vlk.
Redaktor Českého rozhlasu Robert Tamchyna natáčí v nemocničním pokoji s prezidentem Václavem Havlem pokračování Hovorů z Lán koncem listopadu 1996.
Ředitelka spisového odboru Pražského hradu Jindřiška Dušková s dopisy a dárky, které zasílají občané s přáním brzkého uzdravení, během jeho hospitalizace na 3.chirurgická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Vinohradech v prosinci 1996.
Předseda Poslanecké sněmovny Miloš Zeman , ministr zahraničí Jaroslav Šedivý a místopředseda vlády Josef Lux během rozhovoru krátce předtím, než Lux během úterního jednání o přičlenění ČR do NATO informoval poslance o zdravotním stavu prezidenta republiky Václava Havla po jeho leteckém transportu do nemocnice v Inssbrucku v dubnu 1998.
Poslanci, novináři a zaměstnanci parlamentu ve foyer Poslanecké sněmovny během úterního jednání o přičlenění ČR do NATO sledují zprávy o zdravotním stavu prezidenta republiky Václava Havla, který byl neočekávaně operován v innsbrucké nemocnici.
10
Fotogalerie

Decka piva i nabídka vlastních plic. Co jsme věděli, když byl v nemocnici prezident Havel?

Prezident Miloš Zeman leží v nemocnici a o jeho zdravotním stavu se nejvíc dozvídáme ze spekulací a jen sporadicky a velmi kuse z twitterového účtu mluvčího Ovčáčka. Nebylo tomu tak ale vždycky. O prezidentských zdravotních potížích během mandátu Václava Havla jsme věděli velmi podrobné detaily, byť i v tomto případě se jeho mluvčí Ladislav Špaček občas odvolával na právo na soukromí. 

Na zdravotním stavu Václava Havla se podepsalo věznění za komunistického režimu, při kterém prodělal neléčený zápal plic. A také silné kouření. Od roku 1990 až do konce druhého mandátu začátkem roku 2003 byl kvůli závažným zdravotním problémům sedmnáctkrát hospitalizován. Prezident však úřadoval, i když byl nemocný.

Několikrát byl Havlův život vážně ohrožen. Například v prosinci 1996 mu lékaři se zhoubným nádorem odebrali i polovinu pravé plíce. V dubnu 1998 mu při protržení tlustého střeva zachránil život rakouský chirurg Ernst Bodner. Na přelomu července a srpna téhož roku zkomplikovala Havlův pooperační stav porucha srdečního rytmu.   

Ale Hrad neinformoval jen o závažných onemocněních. Například v lednu 1991 prezident v rozhovoru uvedl, že byl na rehabilitační kůře v Německu, protože trpěl bolestmi hlavy a měl vyšší hladinu cholesterolu. V březnu 1994 se veřejnost dozvěděla, že Havel onemocněl lehkou chřipkou. Ta se ovšem později rozvinula v komplikovaný zápal plic, o čemž jeho mluvčí Ladislav Špaček také opakovaně informoval. V červnu 1996 se léčil s lehkou virózou.  

Veřejnost byla informována i o banálních zákrocích jako byla operace krvácení polypu v ústní dutině v únoru 1996 nebo odstranění podkožní hnisavé výdutě v lednu 1993. Hospitalizován byl i v květnu 1993 kvůli plánovanému zákroku, tehdy ovšem podle ČTK „mluvčí prezidenta Ladislav Špaček nesdělil přesnou diagnózu, ale označil zákrok za banální a jednoduchý”.

Rakovina plic

Poslední cigareta s ministrem zdravotnictví a skrytá kamera

Předzvěst vážnějších komplikací se objevila v podobě zprávy o viróze. Později byl hospitalizován a s informováním veřejnosti to zpočátku trochu skřípalo. Mluvčí s odvoláním na soukromí odmítal sdělit, ve které nemocnici Havel je, i podrobnosti o diagnóze. Jakmile se ale objevily první spekulace, rozhodl se jim tiskový odbor čelit podáváním informací. Pravdou také je, že v době hospitalizace měli lékaři jen podezření na výskyt zhoubného nádoru v prezidentově plíci. To potvrdilo až pozdější vyšetření. V následujícím přehledu přinášíme výběr zpráv z ČTK, který ukazuje, jak Hrad o nemoci informoval:  

14. 11. 1996

Prezident Havel onemocněl středně těžkou virózou

Středně těžké virové onemocnění se zásahem dýchacích cest koncem minulého týdne postihlo prezidenta Václava Havla. Přes intenzivní léčbu se prezidentův zdravotní stav nezlepšil natolik, aby mohl absolvovat svůj plánovaný program v původním rozsahu. ČTK o tom dnes informoval prezidentův mluvčí Ladislav Špaček.

Václav Havel bude ale nucen vzhledem ke svému zdravotnímu stavu zrušit všechna svá veřejná vystoupení kromě páteční účasti na senátních volbách v základní škole na Norbertově v Praze 6. Prezident Havel se tedy nezúčastní položení květin v podchodu na Národní třídě 17. listopadu a návštěvy Studentského zdravotnického ústavu ve Spálené ulici téhož dne.

15. 11. 1996

Prezident Havel si vybral svého zástupce v Senátu

Svého zástupce v nově ustavovaném Senátu si dnes v první den voleb přišel vybrat mezi prvními voliči také Václav Havel. Prezident se voleb zúčastnil v místě svého bydliště ve škole na Norbertově v Praze 6.

17. 11. 1996

Havel: Zlý, protivný virus bloudí po mém těle

Už asi deset dní či dokonce dva týdny bloudí po těle prezidenta Václav Havla „jakýsi zlý protivný virus". Prezident Havel to uvedl v dnešním pořadu českého rozhlasu Hovory v Lánech. 

Virus se podle prezidenta Havla stěhuje a je chvíli v krku a chvíli na průduškách. Jeho pobyt v prezidentském těle má za následek celkovou ochablost a mírné teploty. Václav Havel poznamenal, že se prostě necítí dobře a neobyčejně mu to vadí a rozčiluje ho to, neboť má v současnosti dost nabitý program.

Prezident Havel podle vlastních slov doufá, že se onoho „zločinného vira podaří zlikvidovat" do úterý, kdy má prezident v úmyslu odcestovat na státní návštěvu Ukrajiny.

18. 11. 1996

Václav Havel pro nemoc odkládá státní návštěvu Ukrajiny

Kvůli zánětu plic musí prezident Václav Havel odložit plánovanou návštěvu Ukrajiny. Oznámil to dnes ČTK prezidentův mluvčí Ladislav Špaček s tím, že nemoc zkomplikovala jeho předchozí virové onemocnění dýchacích cest.

24. 11. 1996

Prezident Havel o své nemoci

Za „takovej splasklej balón" se považuje prezident Václav Havel, který již třetí týden trpí virovým plicním onemocněním. „Nejsem schopen se soustředit na práci, něco psát, něco číst, hlavně mě ta nemoc rozčiluje," řekl dnes prezident v pořadu Hovory v Lánech Českého rozhlasu.

Vyslovil svůj dík všem občanům, kteří se o jeho zdravotní stav zajímají, telefonují na Hrad a píší. „Prostě vztekám se, že nemohu pracovat, a doufám, že to snad jednoho dne skončí," dodal prezident.

25. 11. 1996

Prezident Václav Havel je v nemocnici

Prezident Václav Havel byl dnes v poledne s přetrvávajícím zánětem plic převezen do nemocnice. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček ČTK řekl, že bylo nutné přistoupit k hospitalizaci, protože po dvoutýdenní léčbě se prezidentův stav výrazně nezlepšil a bylo nezbytné zaměnit domácí léčbu za nemocniční.

Hlavně z důvodu zachování pacientova klidu odmítl Špaček říci, ve které nemocnici prezident Havel leží. Stejně tak odmítl upřesnit jeho zdravotní stav s tím, že je to předmětem lékařského tajemství a osobní prezidentova věc. Dobu hospitalizace podle něj ukáží až další vyšetření, která lékařské konzilium doporučilo provést. Ani lékaři nebyli v této věci ochotni říci cokoli přesnějšího, dodal Špaček.

26. 11. 1996

MfD: Prezident Havel hospitalizován na chirurgické klinice

Prezident Václav Havel, který byl v pondělí podle informací své kanceláře hospitalizován v blíže neurčeném lékařském zařízení, leží na III. chirurgické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Uvedla to dnes Mladá fronta Dnes s odvoláním na pracovníky této kliniky.

O hospitalizaci prezidenta Havla rozhodlo podle listu lékařské konzilium, které se sešlo v neděli na Pražském hradě. Přednosta chirurgické kliniky, kde prezident Havel leží, neuvedl žádné podrobnosti o prezidentově zdravotním stavu. Řekl jen, že by o něm měla dnes informovat Havlova kancelář.

Přestože Havlova kancelář důvody prezidentovy hospitalizace přísně tají, některé okolnosti průběhu jeho nemoci naznačují, že se nemusí jednat jen o zápal plic. Podle Otakara Měřičky z plicního oddělení stejné nemocnice nebývá při této diagnóze umisťování pacientů na chirurgii běžné, častější je prý umístění na interním nebo na plicním oddělení. To jsou však podle něj pouze obecné úvahy, neboť o prezidentově stavu nemá žádné informace.

Podle neoficiálních informací z lékařských kruhů by se prezident mohl podrobit nějakému chirurgickému zákroku. Primář kliniky Jiří Pročke však uvedl, že „o tom není dosud rozhodnuto". Ani prezidentův mluvčí Ladislav Špaček k této možnosti neuvedl žádné podrobnosti. O všem podle něj rozhodnou prováděná vyšetření. Ta určí také, jaká terapie bude optimální.

26. 11. 1996

Havel se podrobí diagnostickému operačnímu zákroku

Prezident Václav Havel, který byl v pondělí hospitalizován vzhledem k vleklému zánětu plic, se podrobí příští týden operačnímu zákroku. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček dnes ČTK oznámil, že po prvních vyšetřeních Václava Havla se ukázala nutnost operačního výkonu k upřesnění diagnózy jeho plicního onemocnění.

Rentgenologický nález nelze podle Špačka specifikovat, dokud nebude proveden diagnostický operační zákrok. Prezident je v dobré fyzické a psychické kondici. V nemocnici sleduje veškeré dění a je ve stálém kontaktu se svým úřadem, uvedl mluvčí.

Podle Špačka se Havel nyní podrobuje různým vyšetřením v rámci přípravy na plánovaný operační výkon.

Dnes navštíví prezidenta premiér Václav Klaus a odpoledne v souvislosti s některými neodkladnými zahraničněpolitickými aktivitami i ministr zahraničí Josef Zieleniec, dodal mluvčí.

27. 11. 1996

ČT obviňuje Novu z podlého útoku na Havlovu občanskou svobodu

Veřejnoprávní Česká televize dnes obvinila soukromou TV Nova kvůli úternímu odvysílání záběrů nemocného prezidenta Václava Havla natočených „přes okno skrytou kamerou" z neetického a podlého jednání a z útoku na Havlovu občanskou svobodu.

„Publikovat záběry z intimního soukromí prezidenta, jež nemají sebemenší vztah k jeho státní funkci, je neetické a podlé. Narušit osobní integritu kteréhokoliv občana je nutně útokem na občanskou svobodu jako takovou," kritizuje prohlášení.

Jan Vávra z TV Nova pro ČTK v reakci na prohlášení uvedl, že smyslem odvysílaného šotu bylo uklidnit veřejnost zprávou o dobrém fyzickém i psychickém stavu prezidenta Havla. K tomu podle něj patří i obrazové zpravodajství.

„Je to naprosto nehorázná drzost od pana Mathé, který se po léta podílel v Československé televizi na masivní komunistické propagandě, že se nestydí nás z toho (špiclování) obvinit," řekl Vávra.

29. 11. 1996

Prezident Havel očekává operaci v dobré náladě i kondici

Prezident Václav Havel, který tráví již pátý den v nemocnici a očekává operaci plic, je viditelně v dobré náladě i kondici. Zpravodaji ČTK to dnes na 3. chirurgické klinice v Londýnské ulici řekl Martin Krafl z tiskového odboru prezidentské kanceláře a potvrdili fotoreportéři, kteří dnes prezidenta Havla v nemocnici navštívili. Zdravotní stav prezidenta Havla se podle Krafla od počátku jeho onemocnění výrazně zlepšil.

Podle svědectví fotoreportéra ČTK čekal prezident novináře ve svém nemocničním pokoji, kde leží sám. Před příchodem novinářů prezidenta navštívil ministr zdravotnictví Jan Stráský a přinesl mísu exotického ovoce. Současně s návštěvou agenturních fotoreportérů natáčel prezident Havel s reportérem Českého rozhlasu pořad Hovory v Lánech, který rozhlas odvysílá v neděli.

29. 11. 1996 

Špaček: Dáša Veškrnová je prezidentovi velkou oporou

Velkou oporou v nemoci je prezidentovi Václavu Havlovi jeho přítelkyně, herečka Dagmar Veškrnová. Podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka, který to dnes uvedl v písemném sdělení pro tisk, Veškrnová navštěvuje prezidenta, hospitalizovaného na 3. chirurgické klinice v Londýnské ulici v Praze „velmi často".

Prezidentův mluvčí se tímto sdělením, nazvaným Souhrn informací o prezidentově pobytu v nemocnici, podle dostupných informací poprvé oficiálně vyjádřil ke zprávám tisku o „blízkém“ vztahu mezi Václavem Havlem a Dagmar Veškrnovou. Ve stanovisku mluvčí vedle toho informoval o pracovních kontaktech prezidenta s českými i zahraničními politickými činiteli během nemoci.

30. 11. 1996

Železný: Natáčení nemocného Havla skrytou kamerou bylo v pořádku

Natáčení nemocného prezidenta Václava Havla skrytou kamerou přes okno jeho nemocničního pokoje a následné odvysílání takto získaných záběrů v televizi Nova bylo podle jejího generálního ředitele Vladimíra Železného v pořádku. „Mě ten záběr připadal velmi decentní, pan prezident byl oblečen, poloseděl na posteli, živě gestikuloval a hovořil s ministrem Zieleniecem," řekl dnes Železný.

Nemoc prezidenta je, „stejně jako nemoc krále věcí veřejnou", zdůraznil Železný v pravidelném pořadu Volejte řediteli. Zároveň připustil, že skrytá kamera, přestože ji používá „většina televizí na světě", je „metoda sama o sobě problematická".

„Myslím, že k úhoně nedošlo, k úhoně by došlo, kdybychom prezidenta ukázali v nevhodné situaci nebo v situaci, kdy by třeba nebyl dostatečně oblečen nebo v situaci úplně jiné, opravdu privátní, která mimochodem nastala vzápětí poté, co náš štáb natočil toto setkání pana prezidenta. To jsme respektovali, to jsme nevysílali," řekl generální ředitel TV Nova. „Myslím, že to bylo úměrné," řekl k záběrům Havla odvysílaným Novou v úterý.

„Chápu, že zdraví ústavního činitele je do jisté míry věcí veřejnou, že veřejnost má právo znát pravý stav věcí, ale zároveň bych uvítal od těch novinářů minimální míru vkusu," řekl Českému rozhlasu prezident Havel.

2. 12. 1996

Prezident Václav Havel bude možná operován už dnes

Prezident Václav Havel, který je po vleklém zánětu plic už týden hospitalizován na 3. chirurgické klinice pražské Všeobecné fakultní nemocnice, kde mu má být stanovena diagnóza jeho nemoci, se podle zástupců nemocnice podrobí plicní operaci patrně už dnes dopoledne. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček tento termín nevyloučil, veřejnost však podle něj nebude informována předem, protože se může stát, že operace bude odložena...

2. 12. 1996 9:11

Plicní operace prezidenta Václava Havla začala

Plicní operace prezidenta Václava Havla byla dnes ráno zahájena. ČTK o tom informoval prezidentův mluvčí Ladislav Špaček s tím, že po jejím ukončení vydá Kancelář prezidenta republiky zprávu o jejím průběhu a výsledku.

2. 12. 1996 13:51

Prezidentu Havlovi byl z plic odstraněn zhoubný nádor

Prezidentu Václavu Havlovi byl při dnešní operaci radikálním způsobem odstraněn nevelký zhoubný plicní nádor. Lékaři se domnívají, že onemocnění bylo zachyceno v raném stadiu. ČTK to oznámil prezidentův mluvčí Ladislav Špaček.

Uvedl, že operace proběhla bez komplikací. Prognóza pooperačního průběhu a rekonvalescence je podle mluvčího příznivá. Podle operujícího lékaře a přednosty 3. chirurgické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Pavla Pafka byl prezidentu Havlovi při operaci odstraněn „malý, velmi malý nádorek plicní", velký asi 15 milimetrů. Operace trvala podle něj tři a půl hodiny; začala v 9:30 a skončila ve 13:00.

Nádor byl odstraněn velmi radikálním způsobem tak, že byla při operaci Václavu Havlovi odebrána polovina pravé plíce. Jde tedy o výkon radikální a předpověď by proto měla být příznivá, tak, jak je tomu v „drtivé většině" takto operovaných pacientů, uvedl Pafko.

Skladba vyoperovaného nádoru je přitom podle Pafka ve vztahu k pacientově kouření problematická a nelze tedy jednoznačně říci, že vznik nádoru byl kouřením zapříčiněn. Pafko uvedl, že z lékařského hlediska je nemožné zcela vyloučit, zda nádor nebude dále bujet, ale vzhledem k radikálnosti zákroku by neměl. „Byl bych spokojen s tím, jak to je," řekl Pafko.

Prezident Havel zatím podle něj nedostal po operaci žádné lékařské pokyny stran své životosprávy, neboť se zatím probouzí z narkózy, ale před operací sám výrazně omezil kouření, takže kouřil tři až čtyři cigarety denně. „Jedna z posledních cigaret, kterou pan prezident před operací měl, byla vykouřena s panem ministrem zdravotnictví," podotkl Pafko.

Průměrná doba pracovní neschopnosti u duševně pracujících lidí po takové operaci je podle Pafka asi šest týdnů, ale je to do jisté míry velmi individuální a závisí to na pooperačním stavu, dodal. V nemocnici by si prezident měl poležet ještě asi sedm až deset dní.

Z ekonomického hlediska je operace, které se podrobil prezident Havel, hodnocena Všeobecnou zdravotní pojišťovnou 3549 body a při hodnotě bodu 52 haléřů pak za tuto operaci získal operační tým 1850 korun

3. 12. 1996

Prezident Havel hospitalizován stále na JIP

Prezident Václav Havel, který se v pondělí dopoledne podrobil operaci zhoubného nádoru v plicích, leží dnes, asi 24 hodin po operaci, stále na jednotce intenzivní péče. Na dotaz ČTK to uvedl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček s tím, že podrobnější informace o prezidentově aktuálním zdravotním stavu sdělí tisku dnes odpoledne. Dodal jen, že se prezidentův stav výrazněji nemění.

Podle Špačka se prezident dozvěděl o možnosti, že příčinou jeho potíží je právě plicní zhoubný nádor, během pobytu v nemocnici. Po dobu hospitalizace lékaři prezidenta plně a reálně informovali, dodal mluvčí. Pobyt v nemocnici prezidentu Havlovi doporučilo lékařské konsilium expertů různých oborů, kteří o prezidentovo zdraví pečují, den před nástupem Václava Havla do nemocnice, tedy v neděli 24. listopadu…

5. 12. 1996

Ve zdravotním stavu prezidenta Havla se objevily komplikace

Ve zdravotním stavu prezidenta Václava Havla, který se v pondělí podrobil operaci zhoubného nádoru plic, se podle jeho operujícího lékaře Pavla Pafka objevily komplikace. Jde o lehký zánět plic na opačné straně, než byl prezident operován. Pafko to řekl na dnešní tiskové konferenci.

Operující lékař neuvedl, jak závažná tato komplikace je, neboť podle něho záleží na tom, jak se dále rozvine. Řekl, že podobná komplikace se po operacích takového druhu vyskytuje. Prezident Havel podle něj dostává antibiotika a je léčen způsobem odpovídajícím této komplikaci.

Pafko uvedl, že definitivní mikroskopické vyšetření odebraných vzorkových tkání, které by mohlo stanovit druh a charakter prezidentova nádoru, bude hotové asi v úterý, ale všechna dosavadní vyšetření podle Pafka prokázala, že nikde v plicích ani v hrudních uzlinách se nevyskytly žádné metastázy.

6. 12. 1996

Prezidentovi pomáhá dýchat přístroj

Zhoršení plicních funkcí prezidenta Václava Havla vedlo ve čtvrtek lékaře k tomu, aby přikročili k napojení přístroje pro podpůrné dýchání. Po tomto zákroku se prezidentův stav výrazně zlepšil. Uvedl to dnes pro ČTK prezidentův tiskový mluvčí Ladislav Špaček.

Podle něj požádala chirurgická klinika, v níž je prezident hospitalizován, o pomoc pracovníky jednotky intenzivní péče Nemocnice Na Homolce. „V současné době prezident komunikuje s okolím, jeví zájem o dění ve světě, v zemi i na Hradě," dodal Špaček.

Prezidentovi, který stále leží na jednotce intenzivní péče, lékaři provedli tzv. tracheostomii, tedy chirurgické vyústění průdušnice navenek k zajištění dýchání.

10. 12. 1996

Zdravotní stav prezidenta Havla se zlepšil

Pooperační stav prezidenta Václava Havla, který počátkem minulého týdne absolvoval operaci zhoubného nádoru v plicích, se od pondělí dále zlepšil a stále má tendenci se zlepšovat. Novinářům to dnes řekla primářka Jarmila Drábková, která se o prezidenta po operaci stará.

Další člen lékařského týmu Ctibor Povýšil seznámil novináře s výsledky mikroskopického bioptického vyšetření tkání a nádoru, odstraněného prezidentu Havlovi během operace. Nádor byl podle něj skutečně zachycen ve svém raném stádiu, kdy dosud neprorostl ani na povrch plicního laloku ani do mízních uzlin. Výsledná prognóza by proto měla být příznivá.

Lékařka Jarmila Drábková uvedla, že prezident Havel má pouze lehce zvýšenou teplotu, tedy do 38 stupňů, a jeví zájem o své okolí. Prezident Havel se podle Drábkové zvážil a vážení absolvoval ve stoje. Vážil se přitom na běžné osobní váze a lékaři zjistili, že nyní váží stejně jako před operací, a tedy 75 kilogramů. Ve středu dopoledne mají lékaři v úmyslu posadit prezidenta do křesla a poněkud ho tím „vertikalizovat“, neboť i tato změna, kdy se pacient již nemusí dívat na své okolí z perspektivy lůžka, je velmi důležitá.

Prezident podle Drábkové málo přijímá ústy, neboť zatím nemá mnoho chuti, ale to je s pacienty s tracheostomií a podpůrným dýcháním běžné. Přál si ale trochu piva a Drábková mu proto podle vlastních slov dovolila vypít 100 mililitrů odstátého piva, což ho velmi potěšilo. Lékaře, kteří se nyní o prezidenta podle Drábkové starají, potěšil vývoj jeho zdravotního stavu a přinesl i určité duševní uvolnění, protože stav je dnes určitě lepší.

Podle šéfa lékařského týmu Pavla Pafka se v nemocnici skutečně v pondělí uskutečnila schůzka prezidentových příbuzných, kteří projevili na základě různých informací obavy o osud Václava Havla. Pod vlivem těchto obav poprosili o urgentní rozhovor, kterého se zúčastnila kromě Pafka i doktorka Drábková. Lékaři příbuzným vysvětlili vývoj dosavadní léčby i to, že bude lepší, aby pacient nebyl převezen do jiného zařízení.

15. 12. 1996

Špaček ocenil roli Veškrnové při Havlově rekonvalescenci

Za nanejvýš šťastnou označil mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček skutečnost, že prezident není ve své nemoci sám a má vedle sebe člověka, jehož blízkost jej nesmírně posiluje – herečku Dagmar Veškrnovou.

20. 12. 1996

Při léčbě Havla lékaři spolupracují se zahraničními kolegy

Při léčbě prezidenta Václava Havla lékaři třetí chirurgické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice nadále telefonicky spolupracují s předním americkým onkologem Robertem Ginsbergem. Zároveň výhledově konzultují návštěvu kolegů z Rakouska, kteří by poradili postup při další léčbě základního onemocnění Václava Havla. Řekl to dnes v České televizi šéf prezidentova ošetřujícího týmu Pavel Pafko...

...Ze dvou písemných vzkazů, které Pafko osobně od prezidenta Václava Havla dostal, si váží zejména toho, jenž mu Havel předal po probuzení z narkózy po tracheostomii. „Napsal mi, že děkuje kolektivu, který mu tento výkon provedl. Tyto výkony provádíme často a já si nepamatuji za své třicetileté praxe, že by někdo poděkoval, že by první projev byl projev díků," vysvětlil Pafko.

Zprávu o rezignaci místopředsedy vlády a ministra spravedlnosti Jana Kalvody prezidentovi přinesl sám Pavel Pafko. „Měl jsem možnost pozorovat jeho reakci přímo na monitoru u lůžka a viděl jsem, že ho to výrazně rozrušilo, jeho frekvence tepu stoupla. Přál bych si, aby si politici v těchto dnech uvědomovali, že hlava státu je nemocná a zotavuje se z nemoci," řekl Pafko s tím, že by uvítal klidnější politické prostředí.

Z dopisů, které na kliniku přicházejí, dnes Pafka dojalo psaní, ve kterém jedna z pisatelek nabízí prezidentovi v případě potřeby vlastní plíci k transplantaci. „Je to pro mě zcela mimořádná věc," dodal Pafko.

27. 12. 1996

Prezident Havel se vrátil z nemocnice domů

Prezident Václav Havel se dnes vrátil domů z nemocnice, kde se léčil z komplikovaného zánětu plic. O jeho propuštění z nemocničního léčení rozhodlo lékařské konzilium.

31. 12. 1996

Prezidentovi spolupracovníci přestávají na Hradě kouřit

Spolupracovníci prezidenta Václava Havla v Kanceláři prezidenta republiky přestávají od středy 1. ledna kouřit ve všech prostorách prezidentské kanceláře. Chtějí tím vyjádřit solidaritu s Václavem Havlem, kterému lékaři po jeho plicní operaci doporučují, aby přestal kouřit. 

7. 1. 1997

Prezidentův osobní lékař se postavil za lékařské konzilium

Prvotní virové onemocnění se totiž v průběhu první poloviny listopadu zhoršilo, takže podrobné vyšetření z 18. listopadu prokázalo Šerfovo podezření na zánět plic. Při vyšetření lékaři objevili na rentgenogramu „nový podezřelý flíček", kterým se podle nového léčebného plánu chtěli po ústupu akutního zánětu plic zabývat. V té době se ale rozhodli prezidenta tímto nálezem neznepokojovat, uvedl Šerf.

Podle něj tedy není pravda, že to byla nynější prezidentova manželka Dagmar, která dala „první impuls k tomu, aby se Havel podrobil vyšetřením, která později prokázala, že prezident má na plicích malý zhoubný nádor". Dagmar Havlová, tehdy Veškrnová, podle Šerfa angažovala do prezidentovy léčby doktorku Zdenu Lipárovou, která zařídila tomografové vyšetření v Nemocnici Na Homolce, které prokázalo existenci zhoubného nádoru.

12. 1. 1997

Havel: Odmítám se sebou už zabývat veřejně

Prezidentu České republiky Václavu Havlovi už začíná být nepříjemné, když jeho nemoc nebo svatba zaplňují stránky novin a když jako fyzická osoba je pitván, rozebírán a komentován. Prezident to řekl v dnešním pořadu Českého rozhlasu Hovory v Lánech s tím, že „už to trvá příliš dlouho a odmítám se sebou už zabývat veřejně. Myslím, že to soudný člověk pochopí".

Perforace střeva

Kritický stav během ozdravného pobytu

Asi v nejvážnějším ohrožení života během výkonu funkce se Havel ocitl v době dovolené v rakouských Alpách, kam paradoxně odjel na ozdravný pobyt kvůli předchozí nemoci plic. Opět vybíráme z archivu ČTK.

14. 4. 1998 15:27

Havel byl hospitalizován s podezřením na perforaci střeva

Prezident Václav Havel byl dnes kvůli podezření na perforaci tlustého střeva letecky převezen do nemocnice v Innsbrucku v Rakousku a bude zde pravděpodobně operován. ČTK to oznámil prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. 

Havel si podle Špačka již druhý den stěžoval na bolesti břicha a měl zvýšenou teplotu. Dnes se podrobil vyšetření v nemocnici v Reuttu, kde místní lékař nařídil okamžitý převoz do Innsbrucku.

Na cestě do Innsbrucku je již také Havlův ošetřující lékař Ilja Kotík

14. 4. 1998 16:39

ČLK: Operace perforovaného střeva je zvládnutelná bez problémů

Při prokázaném proděravění tlustého střeva je, podobně jako při zánětu slepého střeva operace nezbytná. Operace patří mezi vážnější chirurgické zákroky, pro moderní chirurgii však je to zákrok zvládnutelný bez problémů.

14. 4.1998 16:48

Lékaři v Innsbrucku: Havlův stav „kritický"

Šéflékař chirurgického oddělení innsbrucké kliniky Ernst Bodner považuje stav Václava Havla za „kritický", informovala rakouská agentura APA.

Bezprostředně před chirurgickou operací chirurg agentuře řekl, že počítá s „velmi komplikovaným zákrokem". Prohlásil, že přitom nevěří původním verzím o perforaci střeva nebo žaludku.

Jen v průběhu operace vyšla celá řada zpráv o reakcích z domova i zahraničí, rozbory diagnózy, prognózy nebo analýzy toho, kdo v takovém případě přebírá Havlovy pravomoci. Po úspěšné operaci vydala ČTK několik zpráv a nakonec závěrečné shrnutí

Sled událostí při nemoci Václava HavlaSled událostí při nemoci Václava Havla|čtkSled událostí při nemoci Václava HavlaSled událostí při nemoci Václava Havla|čtkSled událostí při nemoci Václava HavlaSled událostí při nemoci Václava Havla|čtkSled událostí při nemoci Václava HavlaSled událostí při nemoci Václava Havla|čtk

 

14. 4. 1998 23:05:00 Shrnutí

Prezident Havel po akutní operaci mimo ohrožení života

Prezident Václav Havel je mimo ohrožení života poté, co byl dnes spěšně hospitalizován a večer operován v západorakouském městě Innsbrucku vzhledem k perforaci tlustého střeva. O zdravotním stavu českého státníka informoval šéfchirurg innsbrucké kliniky, univerzitní profesor Ernst Bodner, jehož tým naléhavý zákrok provedl a který patří v sousední zemi k předním lékařským kapacitám.

Novinářům Bodner sdělil, že v případě „optimálního zhojení rány" bude Havel zhruba za dva týdny schopen převozu do Prahy. „Kritická fáze" ale podle lékaře bude ještě několik dní trvat.

Asi tříhodinová operace byla „technicky velmi obtížná", avšak proběhla bez komplikací. Havel je „velmi zesláblý"; prezident však má „všechny šance se opět uzdravit".

Šéfchirurg innsbrucké kliniky uvedl, že u Havla došlo k perforaci tlustého střeva provázené zánětem, což znamenalo bezprostřední ohrožení života. Prohlásil zároveň, že tato příhoda nesouvisela s Havlovými dřívějšími onemocněními.

Další zprávu o zdravotním stavu prezidenta hodlají lékaři v Innsbrucku vydat kolem půlnoci a pak ve středu kolem osmé hodiny ráno.

Lékařský tým se rozhodl pro okamžitý zákrok, při kterém byla odstraněna část tlustého střeva a ložisko zánětu; s každou hodinou, s níž by se operace oddalovala, se zvyšovalo riziko pro Havla, konstatoval Bodner. Proto se také podle něj nedalo čekat na příjezd Havlova osobního lékaře Ilji Kotíka, který mezitím do Innsbrucku dorazil. Před operací byl Havel plně při vědomí a byl informován o první diagnóze, kterou pak potvrdila operace.

Zánět se u Havla rozvinul během posledních dvou dnů a na innsbruckou kliniku byl podle Bodnera dopraven ve stavu, který bezprostředně ohrožoval život. Operován byl již zhruba po dvou hodinách hospitalizace.

Václav Havel byl po operaci převezen na jednotku intenzivní péče. Doufáme, že prezident se bude uzdravovat. U takových zánětů sice může nastat celá řada obtíží, ale doufáme, že se tak nestane, prohlásil Bodner.

Koordinátor pražského lékařského konzilia Miroslav Čerbák s odvoláním na telefonické informace od Ilji Kotíka v nočních zprávách České televize řekl, že Václav Havel se již probral z narkózy; navštívila ho jeho žena Dagmar a nyní prezident spí.

Rakouský prezident Thomas Klestil před dnešní operací telefonoval z Vídně s Havlovými ošetřujícími lékaři v Innsbrucku. Ti podle prezidentského mluvčího Heinze Nussbaumera ujistili, že učiní vše pro zdraví českého prezidenta.

Chirurgické oddělení innsbrucké univerzitní kliniky patří k nejrenomovanějším v Rakousku. Profesora Ernsta Bodnera provází pověst jednoho z nejpovolanějších odborníků v zemi; Bodnerovo oddělení v minulosti provedlo jako první v Rakousku transplantace orgánů a je o něm známo, že jeho péči vyhledávají například nejlepší sportovci. Podle jednoho z rakouských novinářů měl Havel "při vší smůle štěstí", že se dostal právě do této nemocnice.

16. 4. 1998 

Havel bude muset podstoupit ještě jednu operaci

Prezident Václav Havel se bude muset asi do šesti týdnů podrobit ještě jedné operaci. Jak dnes sdělil v Innsbrucku vedoucí týmu operatérů a šéfchirurg Univerzitní kliniky Ernst Bodner, byl Havlovi v úterý večer zaveden vývod ze střeva, který bude muset být opět vyoperován.

Bodner také reagoval na zprávy českých sdělovacích prostředků, podle nichž informace innsbruckých lékařů o Havlově zdravotním stavu nejsou úplné, konstatovala APA. Chirurg tvrdil, že chtěl o provedení kolostomie (vyvedení tlustého střeva do břišní stěny) mluvit nejdříve s prezidentem, protože to postihne jeho intimní sféru. Bodner řekl, že bylo odstraněno 35 centimetrů tlustého střeva a oba konce střeva nebylo možné spojit.

16. 4. 1998 

Čerbák: Havel měl vědět o postupu operace první, poté tisk

Prezident Václav Havel měl „lidské i medicínské" právo dozvědět se o průběhu své operace dříve než tisk. Novinářům to dnes řekl náměstek ministra zdravotnictví a šéf Havlova lékařského konzilia Miroslav Čerbák, který ve středu přicestoval do Innsbrucku, kde se prezident zotavuje z operace tlustého střeva.

Čerbák veřejně reagoval na výtky tisku, že lékaři nepodávali úplné zprávy o průběhu Havlovy operace.

„Kolostomie je běžná součást operace a je to záležitost přechodná. Je to přece jen poněkud intimní záležitost a není korektní sdělovat takovou informaci bez souhlasu pacienta," řekl Čerbák.

Protože Havel byl při operaci v narkóze, nemohlo se bez jeho souhlasu nic zveřejňovat. S Čerbákovým názorem vyslovil souhlas i šéf operačního týmu Ernst Bodner.

16. 4. 1998

Průtahy s ošetřením si prý zavinil prezident Havel sám

Průtahy s ošetřením počínající břišní nevolnosti, z níž se později vyvinula životu nebezpečná perforace tlustého střeva, si nejspíše zavinil sám prezident Václav Havel. ČTk to řekl zdroj, který si nepřál být jmenován. Naznačila to však i slova samotného prezidenta a prohlášení náměstka ministra zdravotnictví Miroslava Čerbáka, který vede prezidentovo lékařské konzilium.

„Prezident prostě nechtěl být nemocný," řekl zdroj ČTK na dotaz, proč se otálelo s odborným lékařským vyšetřením prezidenta, u něhož každé sebemenší zvýšení teploty může prozrazovat zdravotní problémy.

18. 4. 1998 9:54:00

Havlovi se ucpala jedna průduška, přijíždí anesteziolog z Prahy

18. 4. 1998 11:35:00

Uvolnění Havlovy průdušky bylo úspěšné

21. 4. 1998

Havlovi proveden další chirurgický zákrok

Prezident Václav Havel se musel v pondělí večer podrobit dalšímu chirurgickému zákroku, při kterém mu byl otevřen „malý absces (ohraničený hnisavý zánět, pozn. ČTK) v břišní stěně". V Innsbrucku to dnes oznámili ošetřující lékaři, podle jejichž vyjádření není Havel kvůli této zánětlivé infekci „v akutním ohrožení života".

22. 4. 1998

Havel může být do několika dnů odpojen od umělého dýchání

Nenastanou-li nečekané komplikace, může být prezident Václav Havel do "několika dnů" odpojen od umělého dýchání a probrán z umělého spánku, který je již dnes velmi lehký. 

22. 4. 1998

Špaček: Prezident nemá pravomoci, u kterých by hrozilo prodlení

Pravomoci českého prezidenta nejsou takového charakteru, aby jeho několikatýdenní nepřítomnost v úřadu mohla zkomplikovat chod státu. Na dotaz ČTK to dnes uvedl tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček.

„Prezident nemá žádné pravomoci, u kterých by hrozilo nebezpečí z prodlení. Není tomu u nás tak jako v prezidentských systémech, kde prezident rozhoduje o použití jaderného arzenálu a musí být čtyřiadvacet hodin k dispozici. Náš prezident má pravomoci jiného charakteru," konstatoval mluvčí hlavy státu.

Vysvětlil, že když prezident například nevyužije svoji pravomoc podepisovat zákony, nijak to nemůže ovlivnit legislativní proces. Nový zákon totiž vstoupí v platnost i bez prezidentova podpisu.

24. 4. 1998

Havel probrán z umělého spánku; dýchá samostatně

Prezident Václav Havel byl podle dnešního sdělení lékařů probrán z několikadenního umělého spánku a od čtvrtečního večera také samostatně dýchá.

10. 9. 1998

Vyšla kniha o 23 dnech prezidenta Havla v Innsbrucku

Kniha Třiadvacet dnů v Innsbrucku, kterou dnes poprvé představila ve Zlíně rakouská zpravodajka Českého rozhlasu Marie Woodhamsová, přibližuje těžké životní údobí prezidenta Václava Havla a jeho ženy Dagmar.

V 11 kapitolách na 85 stranách odpovídá novinářka na nezodpovězené otázky posluchačů. „Je to i nahlédnutí do zákulisí léčby prezidenta. Informace doplňují nepublikované fotografie," řekla ČTK autorka.