Video placeholde

To si Zeman nezaslouží, je to nelidské. Babiš nové vládě nezabrání. Kopeček a Michopulos ve speciálu Prostoru X

Nová vláda by tu mohla být rychleji, než jsme očekávali, shodují se politolog Lubomír Kopeček a politický marketér Petros Michopulos z podcastu Kecy a politika. Premiér Babiš už podle nich prakticky nemůže zvrátit vývoj, na konci něhož tu bude vláda Spolu, Pirátů a Starostů, případně i bez Pirátů. V povolebním speciálu Prostoru X mluvili o nebezpečí, které představuje víc než 700 tisíc lidí, jejichž hlasy propadly. Otevírá se velká možnost k určitému sjednocení levice, tedy ČSSD, KSČM, Zelených a případně i Pirátů. Tento subjekt by pak mohl mít slušnou podporu.

Se Zemanem můžu v 10 tisících věcí nesouhlasit, znám ho 32 let, ale tohle se mi lidsky nelíbí, je to nedůstojné, říká o posledním dění kolem prezidentova zdraví Michopulos. Naprostou zodpovědnost podle něj nese Zemanovo okolí. Kopeček dodává, že prezidentova kariéra má i momenty, které byly důležité pro zemi, a nezaslouží si být takto vystavován. Celá věc měla být vyřešena dřív, ale je tu prý snaha, aby prezident sehrál určitou roli v povolebním vyjednávání za každou cenu.

Kopeček míní, že Piráti do vlády zřejmě vstoupí společně se Starosty, ale dlouho tam nevydrží. Odchod do opozice jim doporučuje i Michopulos, podle kterého si to budou přát hlavně řadoví členové, to pnutí je prý už teď vidět. Kopeček dodává, že se dá čekat i odštěpování poslanců od hnutí ANO, zejména pokud se Andrej Babiš přikloní ještě víc doleva.

Jak pevná může být vznikající vláda? Jakou roli v ní budou hrát Piráti a Starostové? V čem je důležitá osoba Petra Fialy? Opravdu už se nemůže Andrej Babiš u moci udržet? Jak je na tom teď prezident Zeman? A proč je v Česku velký potenciál pro nový levicový subjekt? Dozvíte se v rozhovoru.

Hlasovat pro Prostor X v soutěží Křišťálová lupa můžete ZDE >>>

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>