Video placeholde

Dan Prokop: Volby můžou být velké překvapení, situace se mění. Daně se budou muset zvyšovat

Nemůžeme mít pravicové daně a levicové výdaje, říká sociolog Daniel Prokop, zakladatel výzkumné firmy PAQ Research. Daně se podle něj po volbách budou muset zvedat a strany by měly být k lidem upřímné, jinak to bude mít následky. Programy obou opozičních koalic jsou v otázce rozpočtu nerealistické. Prokop míní, že díky poslednímu vývoji můžou volby dopadnout velkým překvapením. Dopad může mít i Babišova kauza Pandora papers.

Andrej Babiš má poprvé tak negativní kampaň, popisuje Prokop. Podle něj se mu to může vymstít. Ukazuje se navíc, že dynamika preferencí jednotlivých stran se mění. Prokop mluví o třech vlnách, které v popularitě politiků před volbami přicházejí. Opoziční koalice v té druhé výrazně ztratily, teď se ale vrací zpět a rozdíly mezi ANO a zejména koalicí Spolu se smazávají. Je možné, Spolu a Piráti se Starosty dosáhnou na většinu, rozhodne ale úspěšnost malých stran. Volný blok, Trikolora a další si mezi sebe můžou rozdělit i 10 %.

Prokop v rozhovoru vysvětluje, proč bude zvedání daní zřejmě nutné. Realita podle něj strany jednou doběhne a budou muset dělat i nepopulární kroky, které můžou přihrát hlasy protestním stranám. Sociolog navrhuje změny, které by byly podle něj efektivnější, mluví například o dani z nemovitosti nebo menší podpoře stavebního spoření a penzijního připojištění.

Co rozhodne letošní volby? Jaký vliv má kauza Pandora papers? Proč nechtějí politici zvyšovat daně? A proč je to nerozumné? Dozvíte se v rozhovoru.

Hlasovat pro Prostor X v soutěží Křišťálová lupa můžete ZDE >>>

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>