Video placeholde

Na Babiše máme ještě pikantnější věci, ať nás zažalují, je toho ale daleko víc, říká investigativní novinářka Holcová

Chtěli jsme, aby to bylo zveřejněno dál od voleb, zvažoval se i leden příštího roku, říká investigativní novinářka Pavla Holcová, zakladatelka projektu investigace.cz, o načasování kauzy Pandora Papers, ve které figuruje i český premiér Andrej Babiš. Šlo o domluvu stovek novinářů z řady zemí, kterým na českých volbách nezáleželo, a slovo Holcové mělo ve výsledku malou váhu. Novinářka v rozhovoru pro Prostor X popisuje, jak přesně měl Andrej Babiš přesouvat přes offshorové firmy bezmála 400 milionů korun, kde skončily, a reaguje na obranu premiéra. Otazníků kolem něj je podle ní daleko víc.

Panamská advokátní firma v roce 2016 označila Andreje Babiše za velmi rizikového klienta, popisuje Holcová. I tehdy byli s firmou advokáti tehdejšího ministra financí v kontaktu. České úřady podle Holcové o tom, že Babiš vlastní offshorové firmy, věděly. Poslední z těch, které byly použity k převodu peněz a nákupu nemovitostí ve Francii, zanikla až v roce 2020. Obrana premiéra je prý nesmyslná. Novinářka tvrdí, že všechna svá tvrzení mají potvrzená důkazy, včetně Babišem podepsané akcie firmy z Britských Panamských ostrovů.

Proč je Česko lákavé pro praní špinavých peněz? Dá se čekat, že si i tady začnou mafie vyřizovat účty? Jací další Češi figurují v kauze Pandora Papers? A v jakém vztahu je Andrej Babiš s francouzskými nemovitostmi dnes? Dozvíte se v rozhovoru.

Hlasovat pro Prostor X v soutěží Křišťálová lupa můžete ZDE >>>

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>