Video placeholde

Česko je skanzen, chováme se jako blázni, úředníci jsou odtržení od reality, říká šéf pražského IPR Boháč

Česko je skanzen, říká ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy Ondřej Boháč. Problém jsou podle něj zákony, ale i přístup státu a úředníků. Pravidla pro stavbu jsou příliš přísná a nastavená na průměr, který ale většině velkých měst nevyhovuje, úředníci jsou navíc odtržení od reality a je jim jedno, jak moc (nebo málo) se staví. Proto se málo a pomalu staví a vlastně se moc plánovat nedá. Změnit by to prý šlo relativně rychle, ale musela by být vůle, která zatím spíš chybí.

Praha podle Boháče potřebuje větší hustotu. Ideálních je 100 lidí na hektar, v hlavním městě přitom teď je asi polovina. To ovlivňuje řadu věcí, včetně obsluhy, infrastruktury a finanční únosnosti města. Stavění nových bytů je hlavní řešení bytové krize, Boháč ale taky říká, že je třeba začít mluvit o regulaci a řešení problému investičních bytů.

Chováme se jako úplní blázni, třetinu pražských Vinohrad byste dnes nezkolaudovali, míní Boháč a popisuje boj s pravidly, úředníky i se státem. Za pomalou stavbu bytů může hlavně komplikované a zdlouhavé plánování, včetně změn v uzemním plánu. Boháč tvrdí, že se tohle musí změnit. Města by měla mít víc volnosti a pravomocí. Starosta (a primátor) sám o řadě věcí rozhodovat nemůže. Rozhodují úředníci, na které není tlak a kteří nemají odpovědnost.

Proč stát nedá starostům a primátorům víc volnosti? Co by to změnilo? Jak úředníci komplikují výstavbu? A jak se má měnit doprava v Praze?

Hlasovat pro Prostor X v soutěží Křišťálová lupa můžete ZDE >>>

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>